Prøv Procycling Pluss idag

LANG FARTSTID: Bjarne Riis har tilbrakt majoriteten av sitt voksne liv i sykkelsporten. Riis forteller at han ble såret da Schleck-brødrene og Cancellara forsvant til storsatsingen Leopard-Trek, men innrømmer overfor Ekstra Bladet at det var tilfredstillende for ham de da fant ut at gresset ikke var grønnere på den andre siden. Foto: EPA/NILS MEILVANG DENMARK

Riis om Hamilton: – Min største feil

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 6.11.16 16:10

Del på    

Bjarne Riis snakker ut om Tyler Hamilton og bruddet med Oleg Tinkov.

Bjarne Riis er tilbake igjen i sykkelsporten, og kunngjorde denne uken at han og Lars Seier er inne som medeiere i det danske kontinentallaget Virtu Pro-Velo Concept og det danske damelaget BMS Birn, som skal sykle på øverste nivå i 2017.

Riis er kjent for sin seier i Tour de France i 1996, et ritt han senere innrømmet å ha vært dopet i, og sin mangeårige ledelse av det som denne sesongen har vært Tinkoff-laget. Etter at Oleg Tinkov tok over som eier av laget i desember 2013, mistet laget mye av sin danske identitet det hadde i årene som Team CSC og Saxo-Bank. Riis selv forsvant ut av laget i starten av 2015-sesongen.

Returen hans til sykkelsporten har blitt møtt med en god porsjon skepsis i Danmark, men dansken har også fått støtte fra Michael Rasmussen.

– Jeg burde satt foten ned
I et intervju med Ekstra Bladet blir Riis spurt om hva som er hans største tabbe, og da er det Tyler Hamilton som blir trukket fram. Amerikaneren syklet for Riis sitt Team CSC fra 2002 og 2003, og Hamilton har hevdet at Riis sendte ham til dopinglegen Eufemiano Fuentes, hovedmannen bak Operación Puerto.

Riis har hele tiden nektet for dette.

– Jeg ble oppmerksom på at det foregikk noen ting som ikke burde skje. Jeg burde ha satt foten ned og stoppet det. Det gjorde jeg ikke, sier 52-åringen.

– Det med Tyler skulle jeg gjerne gjort annerledes.

Livsverket brutt ned
Etter årets sesong er det slutt for Tinkoff. Laget legges ned, selv om de hadde store stjerner som Peter Sagan og Alberto Contador på lønnsslippen i årets sesong. Riis startet laget som Team home-Jack & Jones. Senere ble det til Team CSC, før Saxo Bank kom inn som delsponsor i 2008.

De tok over for fullt i 2009, før Oleg Tinkov kom inn i 2013 som delsponsor. Fra 2014 har laget kjørt under russisk lisens, og i årets sesong var Saxo Bank fjernet helt fra lagnavnet.

Men nå er det altså slutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>SIRKUS TINKOV:</b> Danske kommentatorer har bare ventet på at det skulle skjære seg mellom Oleg Tinkov og Bjarne Riis. Nå er sistnevnte suspendert fra laget etter sportslig uenighet. - Dette tror jeg aldri har skjedd før, uttaler Bjarnes danske kollega, Brian Holm. (AP Photo/Sang Tan)

TOK OVER: Bjarne Riis solgte livsverket sitt til Oleg Tinkov i 2013. Foto: AP Photo/Sang Tan

– Det er litt underlig å tenke på at det har det gått den veien. Det triste er at alt jeg har bygget opp på en periode over 15 år, ble brutt ned på så kort tid, sier Riis.

Laget hans var i en årrekke ett av verdens beste lag, og har blant annet vunnet Tour de France, Vuelta a España, Giro d’Italia, Milano-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix og Liège-Bastogne-Liège.

– Det ble aldri drømmelaget mitt. Jeg nådde aldri det jeg har jaktet på gjennom alle årene, nemlig å skape det optimale laget.

– Ønsket mitt var å drive et lag på nivå med Team Sky, hvor jeg kunne optimalisere alt ned til minste detalj, men jeg hadde aldri økonomien til det.

Stygt brudd med Tinkov
Etter halvannet år med samarbeid, forsvant Riis ut av laget i forkant av Milano-San Remo i 2015. Dansken er selv veldig overrasket over utviklingen til laget i den eksentriske russernes hender, og mener det framstår som meningløst å kjøre laget så målbevisst i senk.

Russeren tok også til Twitter, hvor han kom med en rekke kritiske meldinger adressert til Ørnen fra Herning.

– Jeg tror det var misunnelse. Jeg nøt rytternes og medarbeidernes respekt. Respekt er noe man gjør seg fortjent til. Noe man bygger opp over tid. Det er ikke noe man kan kjøpe seg til.

– Jeg kommer fra en verden hvor man snakker om det, hvis det oppstår et problem. Her var det helt umulig, sier Riis. Til slutt fikk Riis nok, og endte opp med å be om å få samarbeidet avsluttet.

Tagget med: , ,

Les også disse