IKKE ASFALT: Store deler av Gylne Gutuer foregår på grus. I 2018 kan rittet få UCI-status. FOTO: Eivind Flensborg

Positive signaler fra UCI rundt norske sykkelritt

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 3.01.18 18:17

Del på    

Gylne Gutuer, Lillehammer GP og Hafjell GP kan få UCI-status i 2018.

(procycling.no): I høst fortalte Uno-X sin sykkelsjef, Jens Haugland, om planene om å få en ny norsk UCI-helg på sykkelkalenderen. Gylne Gutuer har gått som en del av NorgesCupen i flere år, men nå kan endagsrittet stige i gradene.

Søknaden som har blitt levert til UCI involverer også de to nye rittene Hafjell Grand Prix, som vil bli en individuell tempo, og Lillehammer Grand Prix. Det endelige svaret har ikke kommet, men Haugland er forsiktig optimist.

– Vi har brukt hele høsten på å lande en søknad som er forsinket inn til UCI. Så har vi fått signaler fra forbundet på at gitt at vi tar den økonomiske risikoen med det, så er forbundet villige til å se på en sånn søknad. Ut ifra hva jeg har forstått fra klubbene nå så er de siste papirene sendt til UCI, og nå venter vi på en beslutning i Sveits, sier Jens Haugland til procycling.no.

– Jeg har ikke noe annet signal enn at jeg tror den responsen vil bli positiv. Men jeg vil ikke forskuttere noe før vi får et svar fra UCI, ytrer sykkelsjefen.

Dersom søknaden godkjennes, vil de tre rittene gå helgen 31. august-2. september.

Ønsker å heve tempostatusen i Norge

Noe etapperitt ønsker ikke Haugland og Co. å dra i gang. Planen går ut på gå tre enkeltstående endagsritt.

– Det Uno-X har sagt seg villige til er å gå med på en løsning der vi kjører tre 1.2-ritt fredag, lørdag og søndag. Det spesielle med det er at vi ønsker å få til en tempo.

– Jeg tror faktisk det bare er to eller tre 1.2-tempoer i Europa gjennom hele sesongen. Så det er veldig, veldig lite av det. Det er også et signal til norske ryttere om at man skal prioritere flere sider av det ved å være sykkelrytter. Også tempo. Det hadde vært gøy om vi klarte å bygge en tradisjon rundt det på sikt, beretter Haugland.

Dermed ble Hafjell GP født. Lillehammer GP vil trolig bli et ritt der en runde på tre mil skal sykles et antall ganger, mens Gylne Gutuer vil fremstå i sin velkjente form.

– De har knadd sammen en bra løype på Stange. Det er faktisk litt avhengig av høsting og grunneiers rettigheter med tanke på hvordan man gjør det. Det jeg vil tro er at man kjører en liten utabys runde på 4-6 mil, og så kjører man kjente runder med gutuene i en slags circuit-avslutning, forteller han.

Venter på svar

Før arbeidet kan starte for alvor, må svaret fra UCI komme. Haugland håper på en snarlig bekreftelse fra sykkelorganet.

– Jeg har hatt et litt avslappet forhold til det, samtidig som vi skal være realistiske. Om det ikke kommer et svar relativt snart så har vi selvsagt en utfordring med å få med lag. Vi må sende ut invitasjoner tidsnok, slik at lag legger det inn i planene sine.

– Vi håper jo at det kan være attraktivt selvsagt for norske lag, men også for våre danske venner. Det blir ikke så lang reisevei for en effektiv og god ritthelg ganske tett opp mot VM. Det er på et tidspunkt av året der kanskje litt av reisepungen er tom, og man vil kjøre løp i nærheten.

Vil bygge videre på norsk rittradisjon

Sykkelsjefen melder om positive tilbakemeldinger fra de norske klubbene, og han mener den mulige nye ritthelgen vil skape en helhetlig norsk rittkalender.

– Jeg håper det bidrar til å styrke det sportslige tilbudet. Både for våre egne ryttere hjemme i Norge, men at vi også bygger videre på en sterk ritttradisjon vi har utviklet i Norge. Fra Birger (Hungerholdt journ. anm) sin tid med Ringerike Grand Prix, over i Tour of Norway. Og flotte løp med Ringerike Grand Prix og Sundvolden nå. Så har vi også Fjords og Arctic i Nord.

– Om vi hadde klart å komme opp med noen fine endagsritt på høsten, så synes jeg det syr sammen en attraktiv norsk kalender.

Med nedleggelsen til FixIT.no og Sparebanken Sør, står norsk kontinentalscene igjen med Joker-Icopal, Team Coop og Uno-X. Haugland mener det er viktig at klubbrytterne også får matche seg på høyt nivå.

– Det ikke noe tvil om at med to færre kontinentallag i 2018, så er vi tjent med et tilbud for klubbryttere som gir dem muligheten til å vise seg frem. Og å teste seg på et høyere nivå utenfor Norgescupen. Det er en fin utviklingsarena for de sterke klubbmiljøene i Norge.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse