ENORM TRIUMF: Tadej Pogačar imponerte voldsomt i regnværet i Andorra og rittets yngste rytter vant den brutale etappen. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Pogačar til topps på vanvittig Andorra-etappe

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 1.09.19 18:05

Del på    

Unggutten tråkket fra alle favorittene på den korte dagen i fjellene.

(procycling.no): Miguel Angel Lopez åpnet ballet i den første av de tre litt kortere stigningene som avsluttet den intenste niende etappen av Vuelta a España.

I Andorra var det dog et voldsomt vær som preget de siste milene. Superman Lopez ledet blant favorittene da TV-bildene forsvant. Da de var tilbake slet colombianeren og hadde en blodig albue. Astana-kapteinen veltet på gruspartiet som førte rytterne inn til siste bakke. Det skal også Primoz Roglic ha gjort.

Inn i den siste av stigningene var det Nairo Quintana som taklet forholdene best mens en kvestet Lopez forsvant bakover. Kun Tadej Pogačar klarte å følge colombianeren fra Movistar.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Quintana fikk hjelp av Marc Soler, som noe motvillig måtte vente på sin kaptein da han selv lå alene i teten, men duoen klarte ikke hamle opp med rittets yngste rytter. 20-åringen støtet før de siste to kilometerne og tok med det sin aller første etappeseier i en Grand Tour.

– Dette var utrolig. Jeg så på denne etappen siden starten. I går så jeg værmeldingen og var bare glad for at det kom til å regne. For meg er det ganske bra. Jeg prøvde å følge angrepene og så på grusen kjørte jeg alt jeg hadde. Det er stort at det gikk, sier Pogačar i seiersintervjuet vist på Eurosport.

23 sekunder bak ungutten fulgte Quintana som tråkket seg inn i den røde ledertrøya. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) og Alejandro Valverde (Movistar Team) fulgte 48 sekunder bak etappevinneren.

Dermed tråkker Movistar sin kaptein seg inn i den røde ledertrøya. Men kun seks sekunder bak følger Primoz Roglic. Lopez er tredjemann med 17 sekunder opp mens Valverde nå har 20 sekunder opp til sin lagkamerat.

Hagen like bak de beste

Carl Fredrik Hagen fortsetter å klatre briljant i vueltaen. På søndagens etappe gikk han i brudd og en stund var han virtuell leder av rittet som bestemann i tetgruppa.

Men da favorittene hentet inn utbryter på utbryter møtte til slutt Hagen også samme skjebne. Men Lotto Soudal-rytteren gikk ikke på noen kjempesmell og tråkket seg i mål til 11. plass på den brutale etappen.

Han var 1:46 bak den slovenske vinneren og langt foran Nicolas Edet og Dylan Teuns. Kun Pogačar måtte han se passere i sammendraget. Dermed klatrer han opp til sjetteplass.

Lotto Soudal rytteren er like langt bak den røde ledertrøya som han var bak etappevinneren i mål.

Slik gikk det til:

Den kun 94,4 kilometer lange etappen i Andorra begynte med den brutale Coll d’Ordino. Allerede etter den nøytrale starten gikk fire mann løs. Men det tok ikke lang tid før første forsøk ble kjørt inn.

Så slet 20 mann seg til en kortvarig ledelse.

En stor gruppe kom seg til slutt av gårde og Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) var blant dem.

Hagen i virtuell ledelse

Drøyt 30 mann var med i første gruppe og Hagen var den best plasserte rytteren i sammendraget.

Da de opparbeidet seg en ledelse på over 3:45 klatret Lotto Soudal-nordmannen inn i rollen som virtuell leder av Vuelta a España 2019.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Coll de la Gallina (12.2km à 8.3%) ventet som etappens andre stigning. Her tok Tao Geoghegan Hart (Team INEOS) sjansen og støtet tidlig.

Briten fikk ikke holde teten. Førstemann over toppen ble Geoffrey Bouchard (AG2R) foran Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida).

Superman angriper

Tre kategoriserte stigninger ventet på de siste drøyt 20 kilometerne.

Allerede i den første, Alto de la Comella (4.3 km à 7.7%), klinket Miguel Angel Lopez til. Astana-kapteinen angrep enda en gang etter at rivalene fulgte hans første forsøk.

Da åpnet det seg for Superman. Han klatret fra alle og fikk kontakt med lagkompis Gorka Izagirre like før toppen. En liten favorittgruppe fulgte 20 sekunder bak.

Bouchard kjørte videre alene med Pernsteiner og Sergio Higuita (EF Education) på jakt i gruppe to. Carl Fredrik Hagen begynte å merke kjøret og maktet ikke henge med de beste i bruddet.

Nest siste bakke

Alto de Engolasters (5 km à 8.1%) var neste utfodring for Lopez som klatret fra Izagirre på de første meterne av stigningen. Movistar Team førte an i forfølgergruppa mens ledelsen til Lopez strakk seg opp til 40 sekunder.

Astana dro god nytte av å ha flere mann i bruddet. Jakob Fuglsang slapp seg ned og tauet på Lopez opp Alto de Engolasters.

Forfølgerne tapte stadig terreng og da Valverde angrep med 13 kilometer igjen var det opp til Roglic å taue inn verdensmesteren. Quintana fulgte på hjulet til sloveneren sammen med Ion Izagirre, Rafal Majka og Tadej Pogacar. Etter Roglic kjørte inn Valverde, men da støtet Quintana umiddelbart. Denne testen besto også Roglic og snart fikk han mer hjelp fra Sepp Kuss som kom ned fra bruddet.

Over toppen av bakken var Tao Geogheghan Hart tilbake i frontgruppa sammen med Marc Soler, Ben O’Connor og Bouchard.

Grusen før bakken

Et voldsomt regnvær ankom like før rytterne møtte grusen som førte dem inn mot Alto els Cortals d’Encamp (5.7 km à 8.3%).

Hagl, regn og tordenvær sørget for at TV-bildene forsvant og ga rytterne krevende forhold gjennom de siste kilometerne.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Valverde og Quintana angrep fra favorittgruppa og kjørte sammen opp til Lopz og Fuglsang. Primoz Roglic var isolert og måtte jakte alene på de andre favorittene.

Inne i den siste stigningen klinket Marc Soler til og kjørte solo inn på de siste fem kilometerne.

Siste stigning

Opp Alto els Cortals d’Encamp seg Quintana av gårde med Pogacar på hjul. Carl Fredrik Hagne var blitt kjørt inn av favorittgruppa og kjempet for å holde følge.

En tydelig irritert Marc Soler fikk beskjed fra Movistar-laget om å vente på sin kaptein. Motvillig lystret spanjolen og Quintana fant sin hjelper med tre kilometer igjen.

Like før støtet Pogacar fra colombianeren og gikk solo.

Fjerdemann på veien var Alejandro Valverde som kjørte fra Lopez og Roglic sin gruppe. Men Roglic våknet igjen. Jumbo-kapteinen kjørte fra Lopez som måtte betale for sitt tidlige stunt.

Sloveneren kjørte seg opp til Valverde, mens sloveneren i teten begynte å lukte seier. Pogačar hadde 15 sekunder med én kilometer igjen. Den ledelsen holdt inn og UAE-rytteren tok en strålende triumf.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse