Prøv Procycling Pluss idag

ENDELIG: Mathieu van der Poel jublet med sykkelen over hodet etter å ha sikret seg det etterlengtede gullet. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Overlegen Van der Poel fikk det endelig til i VM

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 3.02.19 16:17

Del på    

Wout van Aert sin seiersrekke stanset på brutalt vis.

(procycling.no): Mathieu van der Poel har vært den dominante rytteren i cyclocross-verdenen de siste årene, men i VM har det gått på tverke tre år på rad. I søndagens seniorritt i danske Bogense var det aldri noen tvil. Nederlenderen vant i suveren stil, og tok sin andre VM-tittel på seniornivå.

På den femte runden falt avgjørelsen. Van Aert gjorde en glipp i det mest teknisk krevende partiet, og Van der Poel hogg til. Nederlenderen økte og økte, helt til han ledet med et halvt minutt.

De siste rundene kjørte han uten feil, og tok tilbake regnbuetrøya som Wout van Aert har vært bærer av siden VM i 2016.

Tittelen er Van der Poel sin andre. Den første kom i 2015, da han som U23-rytter sto over den aldersbestemte klassen for å sykle seniorklassen.

Sølvkampen sto mellom Wout van Aert og landsmann Toon Aerts. Aerts sto distansen godt, og nærmet seg den regjerende mesteren på de siste rundene. På siste runde passerte han Van Aert, og så ut til å ha kontroll på sølvmedaljen.

Men Aerts gjorde en feil i det teknisk krevende partiet, som ga Van Aert en sjanse. I neste utforkjøring veltet Aerts, og dermed gikk sølvet til Van Aert. Noen sekunder etter trillet en skuffet Aerts over målstreken og tok bronsemedaljen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLAGEN MANN: Wout van Aert forsøkte, men var ikke i nærheten av å klare å følge Mathieu van der Poel. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Benelux-dominans

Mathieu van der Poel (Nederland) la press på allerede ut fra start, og strakk ut feltet. Wout van Aert (Belgia) testet også beina litt på den første runden, men elleve mann var fremdeles i første gruppe etter den første runden.

Toon Aerts (Belgia) prøvde seg med et angrep tidlig på den andre runden. Resultatet ble en noe redusert tetgruppe etter to runder. Fire belgiere, tre nederlendere og en spanjol hang fremdeles med etter 5,35 kilometer.

Rittsituasjonen forble relativt lik gjennom starten av den tredje runden, men etter et kvarter på sykkelen kom første skikkelige forsøk fra Van der Poel.

Europamesteren åpnet raskt en ledelse på åtte sekunder.

Van der Poel fortsetter

Ut på fjerde runde var det kun tre sekunder til forfølgerne Aerts, Van der Haar, Van Aert og Vanthourenhout.

Etter asfaltpartiet økte den nederlandske lederen, og Toon Aerts forsøkte å svare på fartsøkningen. Til slutt var det dog Wout van Aert som skulle følge nærmest.

Den regjerende mester kjempet seg tilbake til lederen, og publikum i Bogense fikk servert drømmeduellen de håpet på.

Ute på den femte runden hadde de to fått en stor ledelse til en forfølgergruppe.

En liten glipp, og vekk me’n

Van Aert måtte av sykkelen etter en liten glipp i det mest teknisk krevende partiet. Van der Poel klarte seg bedre, og fikk en ny ledelse.

Ut på sjette runde var nederlenderen fem sekunder foran sin erkerival.

Den lille luken skulle bli krevende å tette for Wout van Aert. Faktisk helt umulig. Belgieren slet også på denne runden med samme tekniske parti, som Van der Poel toget enkelt forbi.

Etter 45 minutter gjensto fortsatt fire runder. Avstanden til en slagen Van Aert var da 25 sekunder.

Sølvkampen

Den dominante Mahtieu van der Poel klarte seg strålende også i siste del av rittet. Med en trygg ledelse som nærmet seg halvminuttet trengte han kun å holde seg på sykkelen gjennom de siste rundene.

Toon Aerts stakk fra feltet, og festet først grepet om bronsemedaljen. Men var ikke fornøyd med det

Med tre runder igjen var det 29 sekunder fra Van der Poel til Van Aert, og 45 sekunder fra teten og ned til Toon Aerts.

En runde senere var det kun seks sekunder mellom de to belgierne i kampen om sølvet. Aerts kom seg opp til sin landsmann, og fikk noen sekunder. Men like før målgang, gjennom det siste tekniske partiet, veltet Aerts. Sølvet gikk til Van Aert, mens bronsen gikk til en skuffet Aerts.

Tagget med: , , , , , , , , ,

Les også disse