FLYVENDE POLAKK: Michal Kwiatkowski tok til slutt en suveren seier i Tirreno-Adriatico. FOTO: Tim De Waele

Overbevisende Tirreno-seier for Michal Kwiatkowski

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.03.18 16:07

Del på    

Lot seg verken stoppe av vind eller regn.

(procycling.no): Værgudene gjorde det ikke enkelt for rytterne som kjempet om sammenlagtseier under Tirreno-Adriatico-avslutningen.

Regn og motvind mot slutten av den flate, 10 kilometer lange etappen, gjorde at bestetiden satt av Rohan Dennis var utenfor rekkevidde.

I stedet dreide alt seg om hvem som ville vinne sammenlagt: Damiano Caruso (BMC Racing) eller Sky-duoen Michal Kwiatkowski eller Geraint Thomas.

De rådende forholdene passet nok hjemmehåpet Caruso best, da glatt veibane og temposykkel nok ga litt høyere risiko enn Sky-duoen var beredt på å ta.

Caruso hadde tre sekunder å ta inn på «Kwiato» før etappen.

Thomas var først inn av de tre store. På 11:37 var han 25 sekunder bak Dennis. Caruso var nestemann han kjørte inn på tiden 11:52, altså var han klart slått av Thomas.

Dermed var bordet dekket for Michal Kwiatkowski. Polakken overbeivste stort, og med tiden 11:34 slo han også lagkompis Thomas på den avsluttende tempoen.

Samtidig hentet han med seg sammenlagtseieren hjem, mens Caruso måtte ta til takke med en sur andreplass.

– Det var veldig nervøst. Det begynte å regne da jeg varmet opp, jeg var redd noe skulle gå galt. Derfor måtte jeg sykle på lavere trykk i dekkene. Det var vanskelig. Jeg visste ikke om det var noen krasj, men det var et par svinger som var vanskelige og alt kunne skje. Jeg måtte være forsiktig, men hadde en god følelse og derfor hadde jeg en bra avslutning, sier Kwiatkowski.

– Dette ble en tøff uke for Team Sky, vi har hatt en del uflaks med Geraint Thomas, men alt i alt var vi motiverte og fikk til et veldig godt løp. Jeg var høyt i sammendraget etter åpningstempoen og det la grunnlaget for sammenlagtseieren. Det er en god følelse å vinne dette trofeet.

SAN BENEDETTO DEL TRONTO: Rohan Dennis avsluttet med seier (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Slik gikk det til:

Foran avslutningen av Tirreno-Adriatico hadde Michael Kwiatkowski bare tre sekunder å gå på i duellen mot Damiano Caruso. Det var to jevnbyrdige temporyttere som skulle måle krefter mot hverandre.

Polakken har gjort det skarpt på korte tempoer tidligere, og har slått italieneren ved 13 av 16 anledninger. På BMC-rytterens «hjemmebane», ved den panneflate kystlinja i San Benedetto del Tronto, har Caruso notert bedre sluttid enn Kwiatkowski ved to anledninger.

Team Sky hadde også et sterkt kort i Geraint Thomas. På fjerdeplass i sammendraget, lå han kun halvminuttet bak sin polske lagkompis.

Les procycling.nos forhåndsanalyse til etappen her!

Thomas vant prologen under den regntunge Tour de France-åpningen i Düsseldorf. Den gangen over 14 kilometer. Også den gangen i en relativt uklomplisert, selv om det godt skal gjøre å rigge noe flatere enn den tradisjonelle avslutningen av Tirreno-Adriatico.

Dennis viste hvem som er sjefen

Danske Mads Pedersen (Trek-Segafredo) satte en tidlig bestetid. Han slo lagkompis Ryan Mullen med 16 sekunder, og var ikke mer en fire sekunder langsommere enn tiden Rohan Dennis vant på i 2016.

Men Dennis hadde uansett ikke planer om å gjøre det noe dårligere i år. Australieren slo Pedersens tid med åtte sekunder, og suste inn på tiden 11:14. Med det holdt han nesten 53 kilometer i timen over 10,05 kilometer.

Da BMC-rytteren vant tilsvarende etappe i fjor, var han tre sekunder foran Jos Van Emden (LottoNL-Jumbo). Nederlenderen var fire sekunder bak denne gangen, og plasserte seg på plassen bak Dennis.

Edvald Boasson Hagen har dessverre hatt en trå start på sesongen. I San Benedetto del Tronto stemplet han inn et godt stykke bak de aller beste. Han var slått med 37 sekunder av Dennis.

Kampen om etappeseieren var et kapittel for seg selv, men det alle gikk og ventet på var den avgjørende duellen mellom «Kwiato» og Damiano Caruso.

Forholdene forverret seg

30 år gamle Caruso er ingen smågutt, men det er likevel vanskelig å komme bort ifra at hans rolle under Tirreno-Adriatico egentlig skulle ha vært å hjelpe Richie Porte underveis.

Italieneren har 8.-plass fra Giro d’Italia og har blitt nummer to i Tour de Suisse, men har ikke for vane å vinne sykkelritt. Det var derfor hans livs mulighet som lå i potten da han rullet ut fra startrampen i den italienske kystbyen.

Værforholdene endret seg til det verre for rytterne som skulle starte sist. Vinden økte og ga rytterne motvind mot slutten av etappen. Gianni Moscon (Team Sky) var blant rytterne som ledet tidlig, men som endte opp med å tape for mye tid mot slutten av etappen. Tendensen gjorde at det ville bli svært vanskelig, for ikke å si umulig, å straffe tidene til Dennis og Van Emden, for rytterne som enda ikke hadde startet.

Det tok også brodden av avslutningen, for Geraint Thomas hadde vært nødt til å ta store sjanser hvis han skulle ta igjen det snaue halvminuttet opp til de beste.

Kwiato sviktet ikke

Thomas kom i mål 25 sekunder for sent til å straffe tiden til Dennis, og Caruso var enda lengre bak i terrenget.

Dermed lå ting til rette for at Kwiatkowski kunne hente hjem sammenlagtseieren (og samtidig kjøre seg inn i et kraftig favorittstempel foran tittelforsvaret av Milano-Sanremo) – og Sky-rytteren skuffet ingen.

Med tiden 11:34 slo han selv Thomas med tre sekunder, og var hele 18 sekunder foran Caruso. Det holdt i lange baner for polakken som har vist seg å være «flying» fra start til mål under det ukeslange rittet.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse