PÅ VEI TIL MEDALJE: Primoz Roglic tok sølv i Bergen bak Tom Dumoulin. Onsdag er han igjen blant favorittene. Foto: KT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images

Opptakt: Tempo menn elite

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 24.09.19 21:24

Del på    

Fire ryttere skiller seg ut fra mengden av tempospesialister.

(procycling.no): Onsdag avsluttes tempodelen av VM i Yorkshire, og værgudene ser endelig ut til å ha lyttet til ønskene fra verdens beste tempsyklister. Etter at både aldersbestemte klasser og kvinenes tempo på tirsdag ble preget av været er det varslet opphold på onsdag.

Vinden skal blåse stabilt gjennom dagen. Alt er lagt til rette for et temporitt der du ikke er avhengig av svømmehud for et godt resultat.

Ramunas Navardauskas er første startende som triller ned rampen i Northallerton klokken 14:18. Den regjerende mester, Rohan Dennis, avslutter det hele klokken 15:42.30.

Løypa

Etter starten mot nord i Yorkshire tråkker rytterne sørover fra Northallerton. Om værvarselet slår til venter motvind de første kilometerne før det trolige venter medvind fra siden fra kilometer 25 og inn til målstreken i Harrogate.

Den mest lettkjørte delen kommer først i rittet før det begynner å stige inn mot første mellomtid. Etter 16,5 kilometer får man første indikasjon på hvem som kommer til å kjempe om edelt metall.

Totalt venter 564 høydemeter der brorparten av dem venter på rytterne herfra og inn. Den bratteste av de mange korte bakkene venter like før andre mellomtid ved 37,5 kilometer. Risplith-stigningen er bare 700 meter lang, men har syv prosent i snitt.

Over toppen, med 16,5 kilometer igjen i kampen mot klokka, kommer et mer lettkjørt terreng med lange partier i slak utforbakke.

De siste kilometerne er svært lite teknisk krevende. Unntaket er to skarpe svinger som kommer like etter kilometersmerket. Etter noen flate meter møter rytterne den slake motbakken som fører dem over målstreken.

 

VM-tempo 2019 i Yorkshire

Favorittene

Primoz Roglic har allerede hatt en helt vanvittig sesong. I hans foreløpig korte karriere som landeveissyklist har sloveneren aldri vunnet mer enn i år. Ei heller har han vunnet større enn i år. Med triumfen i Vuelta a España befestet han sin plast helt i toppen i sykkelverdenen. Etter onsdagens kamp mot klokka i VM kan han fort sveve enda høyere. Dette er kun hans tredje deltakelse i tempo-VM, men han har steget raskt i gradene. I Bergen ble det sølv bak Tom Dumoulin. Siden har han neppe blitt noe svakere på tempo. Trenden fra i år tyder på det motsatte. Av hans elleve seirer i 2019 er fire av dem på tempo. Tre av dem i Grand Tour-sammenheng. En tempo i rullende terreng bør passe Roglic perfekt.

På to av de tre Grand Tour-etappene Roglic vant på tempo var Victor Campenaerts nummer to. Men langt bak var han ikke. Til sammen var seiersmarginen til Roglic på 24 sekunder. Et spørsmålstegn er dog hvor bra form han tar med seg til England. Lotto Soudal-rytteren har ikke syklet ritt siden det belgiske mesterskapet i juni. Men en lengre tempo bør fungere fint for en Campenaerts i slag. Få mestrer dette bedre enn den doble Europamesteren. Han har sett seg ut sin nisje i sykkelsporten: Tempo. 27-åringen fra Belgia har satt seg tre mål han sikter mot i sin karriere. Det første oppfylte han 16. april 2019 da han slo timesrekorden på bane. Det andre håper han å oppfylle på onsdag. Det tredje venter på tempoen i OL i Tokyo.

Hva så med den regjerende mesteren? Rohan Dennis var den dominante temporytteren i 2018. Syv triumfer hadde han. Alle kom på tempo. I Innsbruck var han overlegen og vant 1:21 foran Tom Dumoulin. Så kom 2018. Nytt lag, ingen muligheter. «Tempoutstyret til Bahrain-Merida er for dårlig», virket å være signalet som kom ut fra Dennis-leiren. Triumfen på den korte tempoen i Sveits rundt var den eneste seieren han fikk i VM-trøya. Tour de France endte på underlig vis da Dennis sto av rittet på etappen like før tempoen i Pau. Siden har han ikke kjørt ritt, men trolig har denne onsdagen i Harrogate hvert i tankene hver eneste dag siden. Han skal kjøre på umerket sykkel, og virker selvsikker på egen form, så utstyret funker ikke som unnskyldning denne gang.

Så har vi vidunderbarnet da. Han som tar alle utfordringer på det som fremstår som tidenes strakeste arm. Remco Evenepoel vil nok være den flest gleder seg til å se sykle de 54 kilometerne fra Northallerton til Harrogate. Det blir den lengste tempoen han noen gang har syklet i rittsammenheng. Om han går helt til topps så blir han historiens yngste VM-vinner for herrer på seniornivå. Det skal nesten ikke være mulig for en som for bare et år siden vant junior-tempoen i VM. Men 19-åringen fra Belgia har gjort umulige ting i hele år.

Vårt vinnertips: Primoz Roglic

PS: Sjekk ut procycling.no sin podkast «Musette», som gir deg den viktigste gjennomgangen av årets VM!

Tagget med: , , , , , , , , ,

Les også disse