Prøv Procycling Pluss idag

FØLGES NØYE: Alexander Kristoff har respondert fint på trening etter Milano-Sanremo. Dermed kan det likevel hende han dukker opp til start foran Gent-Wevelgem, søndag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

– Ofte vært krisestemning etter dette rittet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.02.17 13:24

Del på    

Kristoff gir laget friere tøyler i Het Nieuwsblad.

(procycling.no): Mens Tony Martin har syklet rekognoseringsturer i løypa i dagene i forkant, landet ikke Alexander Kristoff i den belgiske hovedstaden før fredag formiddag.

Les procycling.nos favorittvurdering!

I helga åpnes brosteinssesongen. Nordmannen innrømmer at han ikke inntar verken lørdagens Het Nieuwsblad og søndagens Kuurne-Brussel-Kuurne med de aller største forhåpningene.

– Jeg har to andreplasser i Kuurne, men jeg har egentlig aldri følt meg i så bra form. I Het Nieuwsblad har jeg kjørt dårlig i alle år, selv om det er en slags forsmak på Flandern rundt, og jeg vet at det er en type ritt jeg bør gjøre det bra i. Vanligvis er jeg likevel bra til de viktigste rittene i klassikerne, så jeg tar det ikke så tungt om det ikke går bra her i morgen, sier Kristoff til procycling.no.

God sesongåpning, dårlig motstand

I år – som i fjor – har 29-åringen åpnet sesongen med fire etappeseirer.

Han innrømmer selv at motstanden ikke har vært all verden de dagene han har glimtet til.

– I Besseges var det stort sett FDJ vi kjempet mot. De tok to etapper og vi én, så de kom vel egentlig best ut av det totalt sett. I Oman var det heller ikke altfor god motstand de dagene vi skulle gjøre det bra. Det er enklere å få til lagsamarbeidet da, men det har også fungert bra. Vi får en bedre pekepinn når vi kommer hit til Belgia, slår han fast.

Les også: – Ikke Tour de France-nivå her nede, det skal jeg innrømme

Inn på laget som kjørte Tour of Oman nylig kommer Tony Martin, Baptiste Planckaert og Sven Erik Bystrøm (kun Het Nieuwsblad). Rein Taaramäe og Marco Haller forsvinner ut.

Brosteinsfest for belgiere

Tradisjonelt er åpningshelgen på brostein en mulighet for belgierne å skinne.

Etter 71 utgaver av Het Nieuwsblad, står vertsnasjonen med hele 55 seirer. Italia og Nederland blir begge for smågutter å regne med sine 4 seirer.

Fremdeles står Thor Hushovd (2009) igjen som den eneste norske vinneren. I tillegg har Ian Stannard vunnet to ganger, mens Juan Antonio Flecha (Spania) og Seamus Elliott har klart å snyte belgierne hver sin gang.

– Er dette ritt som betyr mest for belgierne?

– Siden det er det første løpet i de flamske klassikerne, er det nok ekstra viktig for belgierne, ja. Men det er også viktig for sportsdirektørene våre. Det har vært krisestemning mange ganger etter dette rittet. I år er det WorldTour-ritt, vi tar det seriøst og skal gjøre så godt vi kan, understreker Kristoff.

– Omtrent like ille som Gent-Wevelgem i 2015

Katusha-laget har hatt en tendens til å havne bakpå og mistet kontakten med hverandre i forkant av finalen i Gent.

Med kjørestyrken til både Martin og Reto Hollenstein, håper nordmannen at han nå vil få flere mann rundt når det drar seg til under lørdagens 198,3 kilometer lange kraftanstrengelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– ET SJELDENT MOTIV: Alexander Kristoff pleier ikke å gjøre det bra i Het Nieuwsblad, og da er det også vanskelig å finne gode bilder av ham. Dette bildet er fra 2015. Da ble han nummer 11, men fortsatt nesten fem minutter bak vinneren, Ian Stannard. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

De siste værmeldingene går ut på 4-5 varmegrader og kjølig vind. Etter treningsturen i går beskrev Jurgen Roelandts dette som «omtrent like ille som Gent-Wevelgem» for to år tilbake.

Det var da kastevinden tok tak i Geert Stegmans og Edvald Boasson Hagen. Mens belgieren landet kaldt og vått i kanalen som løp langs løype, ble nordmannen slynget inn i gjerdestolpe og avsluttet klassikersesongen der og da.

Boonens siste mulighet

Med andre ord er det klart for en nervepirrende lørdag for sykkelfansen.

Man mistenker gjerne at vinneren av Omloop Het Nieuwsblad har kommet litt for tidlig i form, og Tom Boonens fjorten opptredener uten seier, kan også benyttes som en indikasjon på dette.

For det er ingen tvil om at «Tornado-Tom» har truffet med formen foran Flandern rundt og Paris-Roubaix siden 2003.

– Det er vel en grunn til at han ikke klarer å vinne her, også, selv om han har vært å kjempe om seieren her tidligere. Han har vært bra, men aldri best. For min del synes jeg det er vanskelig å være god her, og så kjempe om seirer en måned fram i tid. Jeg trenger gjerne Paris-Nice for å komme meg skikkelig i gang, innrømmer han.

Hvor står Sagan, Vanmarcke og Van Avermaet?

Det er likevel ikke til å komme bort ifra at det hjelper å få en pekepinn på hvor man står i forhold til konkurrentene etter en lang treningsvinter og sesongoppkjøring i vidt forskjellige deler av verden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KANONSESONG: Han mistet Flandern rundt og Paris-Roubaix på grunn av skade, men Greg Van Avermaet fikk sitt gjennombrudd i klassikerne med seieren i Omloop Het Nieuwsblad. Foto: Dirk Waem (Scanpix/Afp)

Peter Sagan har for eksempel kun syklet Tour Down Under, før han dro videre på et treukers treningsopphold i fjellkjeden Sierra Nevada.

Sep Vanmarcke, Tony Martin og Tiesj Benoot er blant rytterne som har lagt forberedelsene til Spania og Portugal. Spesielt Benoot viste seg fram under Volta ao Algarve.

Fjorårsvinner Greg Van Avermaet har kjørt igjennom Tour of Oman sammen med både Kristoff og Boonen.

– Av det jeg har sett, synes jeg ikke Boonen og Van Avermaet har virket altfor sterke. Van Avermaet går bedre i bakkene enn meg, men han hang ikke bra med i Oman, heller. Dessuten har han vært skadet i vinter. Han prøvde seg i bakken på den siste etappen, og fikk en luke – men ble kjørt inn ganske kjapt. Han kan sikkert være med å kjempe til helgen. Boonen datt av på etappen jeg vant i Oman (den kuperte 4. etappen, vår anm.), og ble også kjørt av den siste dagen. Jeg vet ikke helt hvor jeg har ham, men han er en ringrev. Han vet godt hva dette dreier seg om.

Kristoff gir lagkameratene friere tøyler

Katusha-laget skal kikke nærmere på de strategisk viktigste punktene av løypa, fredag ettermiddag.

Utpå kvelden skal roller deles ut, før det sveitsiskregistrerte mannskapet skal få det første svaret på hvor de står i klassikerne.

I forkant kan det se ut som Martin er det heteste tipset lørdag, mens Kristoff skal se hva han kan få til i spurten dagen etter.

– Kan det bli en så enkel fordeling?

– Det kan fort skje. Vi har jo også Baptiste Planckaert som er belgier. Jeg har sagt på et møte tidligere at de første løpene er ganske åpne for alle. Jeg har ikke for vane å starte sesongen så bra, men om det ser ut til å samle seg mot slutten, blir det nok kjørt for meg. Vi kjører med litt åpne kort.

– Basert på hvordan du har åpnet sesongen hittil, er det noen grunn til at du ikke skal henge med inn selv?

– Nei, jeg ser egentlig ikke hvorfor det ikke skal gå bra. Jeg har kjempet mot en del av rytterne jeg møter tidligere i sesongen, og jeg har prestert bra. Men det er en litt annen rytme når man kommer til de belgiske rittene, og normalt sett trenger jeg et par av dem før jeg begynner å prestere godt selv.

Her finner du procycling.nos TV-guide!

Omloop Het Nieuwsblad vises på Eurosport Norge fra cirka 15-tiden, lørdag.

Tagget med: , , ,

Les også disse