Prøv Procycling Pluss idag

FJORÅRETS BUKETT: Peter Sagan

FJORÅRETS BUKETT: Peter Sagan, Greg Van Avermaet og Tiesj Benoot skålte i champagne etter fjorårets utgave. Og seieren kan fort stå mellom disse tre igjen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Sorry, Kristoff. Du havner ikke her denne gangen heller

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.02.17 08:56

Del på    

procycling.no har vurdert favorittene til brosteinsåpningen.

(procycling.no): Det aller beste med Omloop Het Nieuwsblad er at det markerer at ventetiden endelig er over. For rytterne er den belgiske brosteinsåpningen starten på én måneds selvpining. Ingredienser er støv, gjørme, smerte, svette, forhåpninger, skuffelser – og knuste drømmer, i hvert fall for de aller, aller fleste av dem.

Men det er også måneden som skaper noen av de største legendene i sykkelsporten: Å vinne en av de største klassikerne, sågar et monument, er både den vanskeligste og sikreste måten å skrive seg inn i historiebøkene på.

Vinneren av Omloop Het Nieuwsblad er historisk sett et gråbein av en rytter. En sliter, som tåler litt bank og som griper sjansen tidlig – og heller dyttes ut av søkelyset når storkanonene inntar hovedscenen foran Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Det vil alltids rettes mistanker mot denne mannen om for tidlig form …

Siden 2005 er Juan Antonio Flecha, Sebastian Langeveld og Ian Stannard eksempler på slitere som har gått til topps. Så kan man gjerne vifte med det røde kortet og peke på at Flecha faktisk har klassikermeritter veldig mange andre kan misunne ham, og at det er altfor tidlig å avskrive Stannard som kun en «Het Nieuwsblad»-rytter som en 29-åring, men noe disse tre deler er at brosteinsåpningen i Belgia er det eneste rittet i klassikerrekken de har vunnet.

Få om beinet – når vinneren skal kåres

På lista over nylige vinnere finnes også hakket mer spektakulære navn som Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke og Thor Hushovd.

TIL TOPPS I 2009: Thor Hushovd vant Het Nieuwsblad etter et utgave som skilte seg noe fra normalen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Kjenningsmelodien er likevel at man ser etter kjøre- og slitesterke ryttere som tåler 200 kilometer godt, i tillegg til stadige temposkifter og bakker i beina i rittets siste halvdel.

Året Hushovd vant, tilbake i 2009, skiller seg for øvrig litt ut av den vanlige oppskriften.

Den gangen kom en gruppe på 18 mann samlet inn, og nordmannen vant spurten i kamp mot blant andre Tom Boonen og Greg Van Avermaet.

Etter 20 mil på sykkelen har man ingen garantier selv om man på papiret er en skarp avslutter. Nevnte Stannard sto for eksempel imot Van Avermaet på oppløpet da vant rittet for første gang i 2014.

Mellom 2010-2013 var det aldri flere enn tre mann som kom samlet inn på oppløpet. Flecha gikk solo inn i 2010, året etter tapte han spurten mot Langeveld og året etter der igjen led han nok et nederlag i selskap med Tom Boonen og Sep Vanmarcke (sistnevnte vant).

I 2013 utmanøvrerte Luca Paolini selveste Stijn Vandenbergh i Gent.

I 2015 sikret Stannard seg «back to back»-triumfer, da han på utrolig vis slo Vandenbergh, Boonen og Terpstra på egenhånd under rittets siste kilometer.

I fjor angrep Luke Rowe på Taaienberg, og formet det avgjørende bruddet der også Van Avermaet, Tiesj Benoot, Peter Sagan og Alexis Gougeard (som satt i brudd stort sett hele dagen) kom seg med. Denne gangen var Van Avermaet overlegen i spurten og henviste Sagan til andreplassen.

Løypa

La meg ikke kjede deg med alle detaljene, men det som kjennetegner Omloop Het Nieuwsblad er at det starter med en lang, flat passasje som en fin oppvarming foran det store spetakkelet.

Rittets bakker (på belgisk kjent som hellingen) og brosteinsseksjoner dukker opp i andre halvdel. Her skjer den endelige utvelgelsen, før flate veier fører inn mot målområdet i sentrum av Gent.

Oppskriften er velkjent fra de belgiske endagsløpene, og Omloop er ikke ulikt E3 Harelbeke eller Dwars door Vlaanderen i sin form.

IKONISK BAKKE: Het Nieuwsblad legger turen innom Muur van Geraardsbergen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Fra Flandern rundt låner også rittet bakkene Taaienberg, Eikenberg og Molenberg.

Rittet er i år 198,3 kilometer langt. Den første nevneverdige utfordringen er brosteinspartiet Haaghoek etter drøye fem mils sykling.

Deretter venter ytterligere ni brosteinsstrekker og 13 bakker på rytterne.

Muur van Geraardsbergen er med, men plasseringen drøye 117 kilometer unna mål – gjør at den ikke vil bli avgjørende.

Hvor faller avgjørelsen?

Det er det store spørsmålet foran hver eneste utgave av rittet.

I fjor var det altså Luke Rowes angrep på Taaienberg som utløste den avgjørende seleksjonen.

Taaienberg, på folkemunne ofte omtalt som «Boonenberg», dukker opp med i underkant av seks mil igjen til mål. Den er 500 meter lang og stiger pene 6,6 prosent i snitt. Det tøffeste partiet holder hele 15,8 prosent.

Dog er det fortsatt langt igjen til mål når denne brosteinsbakken dukker opp. Quick Step-laget var på hæla her i fjor, men det hører også med til historien at både Tony Martin og Niki Terpstra veltet da de forsøkte å kjøre inn den farlige kvartetten foran.

Et annet avgjørende punkt, kan være Wolvenberg åtte kilometer senere. Også Molenberg, den siste av bakkene, er en egnet arena for å tynne ut tetgruppa betraktelig.

Mot slutten kan det samle seg igjen – eller ikke. Det er noe av sjarmen med disse rittene. Pent, varmt vær, som det er meldt i helga som kommer, gir åpning for at større grupper enn vanlig sitter med inn til mål.

Da Stannard vant i 2014, skjedde ikke den endelige seleksjonen før på brosteinsstrekkene i etterkant av Molenberg.

Med 17 kilometer til mål var det faktisk Boasson Hagen og Niki Terpstra som førte an. Men i gruppa bak der igjen satt sylskarpe vinnerkandidater som Sep Vanmarcke, Ian Stannard og Greg Van Avermaet.

Da gruppene samlet seg en halv kilometer senere, angrep Stannard sporenstreks og fikk følge av Van Avermaet på hjulet sitt.

I frykt av å dra enten Vanmarcke eller Terpstra opp igjen til lagkompis Stannard, ble Boasson Hagen sittende bakbundet – og konsentrerte seg heller om å sikre seg tredjeplassen, 24 sekunder bak vinneren.

Det vanskeligste favorittipset

Vi har jo lokket deg inn i denne artikkelen ved å vinkle på et favorittips, men faktum er at favorittipset til Het Nieuwsblad er en vanskelig øvelse.

Det er åpningen av klassikerne, og «The Usual Suspects» har brukt måneden i forkant til å samle opp rittkilometer på vidt forskjellige steder som Argentina, Australia, Midtøsten eller Europa.

FJORÅRETS AVGJØRELSE: Luke Rowe gikk først, og fikk så selskap av Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot og Peter Sagan. De øvrige rytterne var overskudd fra bruddet. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Selvsagt er det en pekepinn hvem som har stukket av med seirer i disse rittene, men det har også mye å si hvordan man har benyttet vinteren og hvordan man avsluttet fjorårssesongen.

Med dagens noe kaotiske informasjonsflyt via nettet og på sosiale medier, er det slettes ikke sikkert at alle husker på at Van Avermaet brakk ankelen så sent som i november.

Med andreplass fra 2014 og seier i fjor, skal selvsagt BMC-kapteinen nevnes – men det er også lov å sette spørsmålstegn ved treningsgrunnlaget hans.

En annen det ikke alltid er like lett å vite hvor man har, er Peter Sagan. Jeg skal innrømme at jeg ikke hadde noe tro på ham i fjor etter at han ankom Het Nieuwsblad med Vuelta a San Luis og tre ukers høydeopphold i Sierra Nevada som oppladning.

Slovaken var blant få som maktet å tette luka etter angrepet fra Rowe i fjor – og endte opp med å ta andreplassen.

Sagan har kjørt en lignende oppladning i år, men har byttet ut San Luis til fordel for Tour Down Under.

Men om det fungerer like bra i år? Det vet vi foreløpig fint lite om.

Quick Steps flaue statistikk

I klassikerne dreier det seg gjerne om å ha en rytter med god avslutning, å ha den overlegent beste rytteren (les en Boonen eller Cancellara) eller å rå over det beste laget.

I visse tilfeller er det fristende å si at Quick Step-Floors rår over alle disse punktene, men så enkelt er det altså ikke.

Faktisk har Het Nieuwsblad blitt et levende mareritt for Belgias beste klassikermannskap. De har ikke vunnet her siden 2005, da Nick Nuyens gikk solo inn (og lagkompis Boonen vant spurten i gruppa bak ham).

De siste sesongene har vært direkte pinlige for Quick Step-manager Patrick Lefevere.

I 2015 fikk man Terpstra, Boonen og Vandenbergh i den avgjørende seleksjonen – kun for å tape det hele mot den store outsideren, det var ingen ringere enn 2014-vinner Stannard, men likevel.

TID FOR REVANSJE? Tom Boonen har aldri vunnet Omloop Het Nieuwsblad. Lørdag har han sin siste mulighet. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

I fjor gikk man altså glipp av manøveren opp Taaienberg, og ble i stedet hensatt til å jage utbryterne i gruppa bak. Det fungerte ikke, og Quick Step endte opp uten ryttere blant topp 10. Skandale!

Denne gangen ankommer Boonen, i sin avskjedssesong, omkranset av Philippe Gilbert, Iljo Keisse, Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Matteo Trentin og Julien Vermote.

Det er et laguttak det lukter svidd av, så får man heller se hvorvidt man greier å diktere rittutviklingen, gjøre de riktige trekkene og plassere riktig mann i rett gruppe når det hele skal avgjøres.

Hushovds gamle sjef kan glede seg

Apropos lagstyrke: Cannondale-Drapac ankommer Belgia med Sep Vanmarcke, Tom Van Asbroeck, Sebastian Langeveld, Dylan Van Baarle og Taylor Phinney på startstreken.

Det må gjøre tidligere Hushovd-sjef Jonathan Vaughters våryr om dagen.

Personlig har jeg store forventninger til et tandem bestående av Van Baarle og Vanmarcke, så der får dere et vinnertips fra undertegnede.

Vanmarcke vant Het Nieuwsblad i 2012, og har en drøss topplasseringer fra Gent-Wevelgem, Paris-Roubaix og Flandern rundt.

Forutsetningene hans er enorme, men han har også hatt en tendens til å rote seg bort i mekanisk trøbbel i avgjørende øyeblikk. Som 28-åring bør han dog ha noen gode sesonger foran seg, og får han alt til å stemme, er den 190 centimeter lange belgieren en mann som kan dominere den kommende klassikerperioden.

Oppkjøringen hans via Valencia og Algarve har ikke avslørt mye om hvor han befinner seg på formbarometeret.

Kristoff blir vanligvis frakjørt

Så skal vi heller ikke skyve under teppet at det slettes ikke er alle som har som sesongmål å vinne nettopp Het Nieuwsblad.

Det kan jo også være en av årsakene til at lojale slitere ved flere anledninger har vunnet rittet.

Alexander Kristoff har aldri satt brosteinsåpningen spesielt høyt på sin prioriteringsliste. Litt fordi han sliter med å henge med i disse ubarmhjertige utskillelsesrittene (ja, vi vet han har vunnet Flandern rundt) – og litt fordi han etter beste evne forsøker å time formen inn mot Sanremo, Flandern og Paris-Roubaix.

I fjor fikk han ødelagt bakhjulet sitt på et kritisk parti, og var nødt til å stanse opp. Der og da var vinnersjansen borte for «Dyret fra Storhaug».

Nordmannen pleier også å konkurrere både lørdag og søndag. Det gir ham dårligere forutsetninger for å vinne Kuurne-Brussel-Kuurne, som igjen er et ritt som passer ham langt bedre.

Denne gangen ankommer Katusha med både Tony Martin og Reto Hollestein, så vi skal ikke se bort ifra at en av disse får sjansen til å skinne lørdag. Også Sven Erik Bystrøm er med for Katusha.

VANT SPURT MED BRILLENE PÅ SNEI: Alexander Kristoff forklarer at oppofrende hjelp fra lagkameratene og faktisk også solid innsats fra konkurrerende Bahrain-Merida hjalp ham til å vinne en etappe som var utenfor rekkevidde i fjor. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

I BRUKBART SLAG: Alexander Kristoff har fire triumfer så langt i år, men er vanligvis ikke blant de heteste tipsene foran sliterittet Het Nieuwsblad. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Het Nieuwsblad har fått WorldTour-status, men de største lagene har ikke forpliktet seg til stille. Årets startfelt har økt antall WorldTour-lag fra 12 til 15.

Truls Korsæth stiller for Astana, mens Daniel Hoelgaard skal i aksjon for FDJ.

Boasson Hagen (Dimension Data) og Vegard Stake Laengens (UAE Team Emirates) er blant lagene som ikke stiller til start.

I tillegg har spurtnavn som André Greipel, Sondre Holst Enger, Mark Cavendish og Elia Viviani reist til Abu Dhabi Tour, og er således utelukket foran Kuurne-Brussel-Kuurne. Det er med på å forberedre en viss nordmanns sjanser søndag.

Når det gjelder andre utfordrere til Het Nieuwsblad-tronen er alternativene så mange, og spørsmålene tilsvarende, at vi nøyer oss med denne formuleringen, før vi gir dere favorittipset vårt.

Se til lag som Lotto-Soudal (Benoot/Roelants), LottoNL-Jumbo (Boom), Trek-Segafredo (Theuns/Stuyven), Sky (Rowe/Stannard) og AG2R (Vandenbergh/Naesen) og du har snevret inn favorittsjiktet betraktelig.

Men Omloop Het Nieuwsblad er og blir er ritt som er vrient å vurdere.

Med Cancellara ute og Boonen på vei samme vei, er scenen på sett og vis ledig for morgendagens klassikerstjerner. Løsner det endelig for Tiesj Benoot? Får Gianni Moscon tid og rom av Team Sky?

Lørdagens vinner kan være en forvarsel om hvem som vil overta framtidens klassikertrone. Eller det kan være en mann som får høre at formen er prikket inn aaaaaltfor tidlig, også denne gangen.

Rittet kan du følge via Eurosport fra 15-tiden, lørdag.

procycling.no drister seg utpå med følgende favorittips:

***** ingen

**** Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Peter Sagan

*** Oliver Naesen, Ian Stannard, Niki Terpstra, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven

** Luke Rowe, Dylan Van Baarle, Alexander Kristoff, Tony Martin, Lars Boom, Edward Theuns, Arnaud Démare, Zdenek Stybar

* Sonny Colbrelli, Jens Keukeleire, Alexis Gogueard, Magnus Cort Nielsen, Jens Debusschere, Jurgen Roelandts, Gianni Moscon, Stijn Vandenbergh, Sebastian Langeveld

Tagget med: , , , ,

Les også disse