JAKTET ETAPPESEIER: Alexander Kristoff vant to etapper under fjorårets Tour of Oman. AFP / Eric Feferberg

– Ikke Tour de France-nivå her nede, det skal jeg innrømme

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.02.17 12:05

Del på    

Nå er han mestvinnende i Tour of Oman-historien.

(procycling.no): Etter én etappeseier og to tapte dueller mot Arnaud Démare under Etoile de Bessèges, har Alexander Kristoff inntatt Tour of Oman.

Les 4-tanker-bloggen: «Gjør det vanskeligere for Kristoff å vinne i WorldTouren»

Tirsdag vant han åpningsetappen under Tour of Oman, etter at bruddet ble kjørt inn av lagkameratene hans ti kilometer unna mål.

Det så ut til at Stavanger-mannen hadde grei kontroll på oppløpet. Han løftet høyrearmen og markerte for seier, da kraftig redusert hovedfelt trillet over målstreken.

Holdt utfordrerne fra livet

I forkant har kvaliteten på hovedfeltet blitt diskutert, og da spesielt med tanke på nivået i spurtene.

For den delen hjalp det ikke at blant annet Tom Boonen gikk ned i velt under tirsdagens avslutning. Kristian Sbaragli (Dimension Data) og Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) var de to som kom nærmest Kristoff av de rundt 15 rytterne som kjempet om etappeseieren.

Ingen av de to er store spurtnavn, selv om Colbrelli har vunnet enkelte ritt i Italia de siste to sesongene.

– Det er en del spurtere her, men ikke mange spurtetapper. Det er vel kun i dag og den siste dagen. Nesten alle lagene har likevel med en avslutter. Det er aldri lett å vinne proffritt, men det er jo ikke Tour de France-nivå på spurtene her nede. Det skal jeg innrømme sier Kristoff til procyling.no.

Tøffere felt i Algarve

Mer svung over sakene blir det nok i Volta ao Algarve denne uka. Hit tar nemlig Mark Cavendish, André Greipel, Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, John Degenkolb og en rekke andre toppnavn turen.

Den største konkurrenten for Kristoff i Oman var i utgangspunktet Tom Boonen, som åpnet seierskontoen allerede under Vuelta a San Luis i slutten av januar.

Tirsdag var 36-åringen uheldig og gikk ned i velten mot slutten av etappen. Han pådro seg sår og kuttskader på albuen, ryggen og på skinka. Det var likevel ikke verre enn at han syklet hjem til hotellet etterpå.

Quick Step-Floors bekrefter at han er i stand til å fortsette rittet etter velten som oppsto drøye 700 meter unna målstreken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEI START: 36 år gamle Tom Boonen vil ha en siste mulighet til å gå til topps i Paris-Roubaix, men Tour of Oman startet dårlig for hans del. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Plasserte seg strategisk på oppløpet

Kristoff forteller procycling.no at han ikke fikk med seg så mye av det som skjedde bak ham på oppløpet.

– Det var motvind på oppløpet, så da blir det trangt og mange ryttere som kjemper om de samme plassene. Vi la oss litt mer eksponert for vinden for å være på den sikre siden, forteller han.

Igjen nøt Stavanger-mannen godt av oppofrende lagarbeid underveis, da Katusha og dels Quick-Step Floors jobbet for å hente dagens utbrudd foran avslutningen i Naseem Park.

Med seieren utliknet nordmannen André Greipels rekord med fem etappeseirer i rittets historie. Verken Edvald Boasson Hagen eller Peter Sagan sykler årets utgave og blir stående på fire.

Kristoff har på sin side én sjanse til under den 130,5 kilometer lange avslutningen mellom The Wave og Muttrah Corniche.

PS! Sondre Holst Enger (Ag2r) ble nummer 110 på etappen, med samme tid som hovedfeltet.

Slik gikk det til:

Et relativt sett ufarlig brudd dannet seg og fikk lov til å slippe ut av syne tidlig på etappen.

De fem i bruddet var Larry Warbasse (Team Aqua Blue Sport), Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Guiseppe Fonzi (Willier Triestina) og Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect).

Underveis var det Quick-Step Floors og Katusha-Alpecin som sørget for at avstanden ikke ble altfor stor.

Mens André Greipel, Arnaud Dèmare, Edvald Boasson Hagen, Dylan Groenewegen, Nacer Bouhanni, Mark Cavendish og John Degenkolb har satt kursen mot algarvekysten, er Tom Boonen og Alexander Kristoff de to største navnene foran massespurtene i Oman.

Motstanden var begrenset

I tillegg er Jean-Pierre Drucker (BMC Racing), Sondre Holst Enger (Ag2r), Sacha Modolo (UAE Abu Dhabi), Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Jakub Marezcko (Willier Triestina) og Asbjørn Kragh Andersen (Delko Marseille) på plass.

På vei inn mot Naseem Park, der Kristoff gikk til topps i fjor, festet laget hans grepet og det var kun et spørsmål om tid før det hele ville samle seg foran spurten.

Tour of Oman er et kupert etapperitt, som blant annet byr på dronningetappen opp mot The Green Mountain.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN VINNER MER: André Greipel og Alexander Kristoff har stått på toppen av podiet fem ganger hver under Tour of Omans forholdsvis korte historie. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Likevel har både Boasson Hagen og Kristoff hentet hjem fire etappeseirer hver i løpet av sine opptredener her. Dog i forskjellig terreng.

I fjor vant de to etapper hver, og det er faktisk kun André Greipel (Lotto-Soudal) som har flere etappeseirer i beltet.

Klart for spurt

10 kilometer unna mål ble de fem i front kjørt inn. Dermed klargjorde feltet seg for spurtoppgjør.

Tom Boonen (Quick Step-Floors) skal ha gått ned i velt mot slutten, mens Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) punkterte noen kilometer unna mål.

Kristoff holdt seg, som vanlig, unna trøbbel og kunne heise armen i været da han triumferende trillet over streken som første mann.

Det var årets andre etappeseier for «Dyret fra Storhaug». Han har nå, sammen med André Greipel, tatt flest etappeseirer i Tour of Omans historie.

Korte resultater:

1. Alexander Kristoff (Katusha) 3.46,29
2. Kristian Sbaragli (Dimension Data) samme tid
3. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) st
4. Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) st
5. Lucas Sebastian Haedo (United Healthcare) st
6. Jakub Mareczko (Willier Triestina) st
7. Roy Jans (Veranclassic Aqua Protect) st
8. Benjamin Giraud (Delco Marseille) st
9. Sacha Modolo (UAE Abu Dhabi) st
10. Manuel Beletti (Willier Triestina) st
(…)
110. Sondre Holst Enger (Ag2r) samme tid

Tagget med: , , , ,

Les også disse