Prøv Procycling Pluss idag

SEILER I FRA: Simon Yates (Mitchelton-Scott) med sin tredje etappeseier i Giro d'Italia i år. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

SEILER I FRA: Simon Yates (Mitchelton-Scott) med sin tredje etappeseier i Giro d'Italia i år. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Offensiv Yates parkerte Froome

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 20.05.18 16:10

Del på    

Økte ledelsen i sammendraget etter ny maktdemonstrasjon.

(procycling.no): I utforkjøringen fra søndagens tredjesiste klatring gav Miguel Ángel López (Astana) gass og sørget for en seleksjon uten Chris Froome (Team Sky), på Giro d’Italias 15. etappe.

Inn i den neste bakken fortsatte kjøret og den firedoble Tour de France-vinneren seilte voldsomt akterut. Sammenlagtleder Simon Yates (Mitchelton-Scott) benyttet anledningen til å ta tid på lørdagens etappevinner på Monte Zoncolan og angrep i front.

Etter å ha blitt nøytralisert en gang satte han avgårde alene med 17 kilometer til mål og ingen maktet å følge. Bak slet de med å organisere seg og dermed så de aldri Yates igjen på etappen.

Etter en strålende utforkjøring og solid kjøring opp den siste klatringen til Sappada tok briten sin tredje etappeseier i årets ritt og øker ledelsen i rittet.

Stort tidstap for Froome

I gruppen bak spurtet López inn til andreplass, mens Tom Dumoulin (Team Sunweb) tok tredjeplassen 40 sekunder bak Yates, med Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Richard Carapaz (Movistar) også i gruppen.

For Chris Froome ble det et nytt nederlag, med et minutt og 32 sekunder i sekken. Briten så svært tungt ut i finalen av rittet og til tross fra god hjelp av lagkamerat Wout Poels ble det et stort tidstap.

Dermed ligger han nå nesten fem minutter bak Yates i sammendraget og er trolig sjanseløs på seieren i Roma, med mindre noe ekstraordinært skjer.

Samtidig har Yates fått to minutter og elleve sekunder tilbake til Tom Dumoulin, som betyr svært mye for ham, med tanke på tirsdagens 39 kilometer lange tempoetappe, hvor det er antatt at Dumoulin kommer til å ta en del tid på ham.

Aru parkert

Fabio Aru (UAE Team Emirates) har slitt så langt i giroen og prøvde seg med at angrep langt fra mål, tidlig på dagens etappe.

Angrepet ebbet ut i ingenting og senere skulle italieneren få store problemer. Etter å ha falt av på Passo Tre Croci halvveis på etappen kom han seg opp igjen, før han igjen ble satt på den neste stigningen og da var det virkelig stopp.

Sammen med en gruppe lagkamerater, deriblant Vegard Stake Laengen, krabbet han seg sakte oppover stigningen, et tosifret antall minutter bak hovedfeltet.

De italienske mediene RAI og Gazzetta dello Sport meldte også at italieneren tryglet sportsdirektøren om å få stå av rittet, men at han ble overtalt til å fortsette. På TV-bildene kunne man se at det var en svært nedbrutt Aru som fortsatte mot sin vilje.

(referat følger under resultatene)

Tøff start

Nok en krevende etappe ventet rytterne i Giro d’Italia søndag, på den 15. etappen i årets utgave. Med en hviledag ventende mandag, var det mange som var interesserte i å gi gass fra start.

Etter at rytterne la ut på de 176 kilometerne mellom Tolmezzo og Sappada ble det umiddelbart angrep, uten at noen klarte å slite seg løs med en gang.

Med jevn stigning de første 50 kilometerne var det lagt opp til tøff kjøring og flere solide klatrere prøvde seg innledningsvis, deriblant Sergio Henao (Team Sky), Alessandro De Marchi (BMC) og Mikel Nieve (Mitchelton-Scott).

Etter 33 kilometer var det nevnte De Marchi, som hadde fått en luke sammen med Valerio Conti (UAE Team Emirates) og Giovanni Visconti (Bahrain-Merida).

Bakfra prøvde Luis León Sánchez (Astana), Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) og Mattia Cattaneo (Androni-Sidermec-Giacattoli) å kjøre seg opp til trioen og det maktet de etter 39 kilometer, med Passo della Mauria (8,8 kilometer à 4 prosent) like rundt hjørnet, men med foten av klatringen ble de hentet.

Aru angriper

Den italienske favoritten hadde en svært tøff etappe opp Monte Zoncolan lørdag, og med fem minutter og 33 sekunder opp til rosa trøye, Simon Yates, begynner det å bli et desperat ritt for Fabio Aru.

Dermed satte han avgårde allerede opp Passa della Mauria, med godt over 100 kilometer til mål. Luis León Sanchez markerte umiddelbart og det samme gjorde Mikel Nieve, med flere.

Angrepet ble imidlertid raskt nøytralisert og igjen ble det straks nye angrep. Denne gang fra Nico Denz, Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Dayer Quintana (Movistar) og Krists Neilands (Israel Cycling Academy).

I utforkjøringen hadde de fått en ledelse på nærmere minuttet, men Bahrain-Merida og BORA-hansgrohe var ikke fornøyd med situasjonen og holdt tempoet oppe i hovedfeltet.

Plutselig var det bare 15 sekunder mellom gruppene og en gruppe på 25 ryttere hadde samlet seg foran hovedfeltet, og snart hadde de opparbeidet seg en ledelse på over to minutter.

I gruppen satt blant andre Visconti, De Marchi, David de la Cruz (Team Sky), Giulio Ciccone (Bardiani-CSF), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors), Sacha Modolo (EF Education First-Drapac), Diego Ulissi (UAE Team Emirates) og Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo).

Woods gir gass

Uten noen klatrer i bruddet var det EF Education First-Drapac som holdt tempo i hovedfeltet og avstanden lå rundt to minutter på vei inn i dagens neste klatring, Passo Tre Croci (8,3 kilometer à 7,5 prosent).

Innledningsvis i klatringen var det amerikanske Joe Dombrowski som satte tempoet for laget, med lagets kaptein, Michael Woods, på hjul.

Med 69 kilometer til mål gikk canadieren til og langet ut. Han ble liggende bare noen sekunder foran hovedfeltet, samtidig som man slukte en rekke ryttere fra bruddet.

Forsøket skapte store problemer for Aru, som måtte slippe, mens Ciccone holdt oppe tempoet i bruddet, for å ikke slippe Woods opp. EF Education First-rytteren maktet aldri å få luken han ønsket og etter hvert satte han seg opp og ventet på hovedfeltet i utforkjøringen.

Aru resignerer

Foran i bruddet hadde Mikaël Chérel, Niko Denz (AG2R La Mondiale) og Dayer Quintana (Movistar) gått løs, men de fikk besøk av Ciccone og Visconti inn mot den neste stigningen, Passo di Sant’Antonio.

I hovedfeltet satte Team Sunweb opp et voldsomt kjør og etter å ha kommet seg opp igjen til feltet etter den forrige klatringen var det nå definitivt over for Fabio Aru nå, som nærmest stoppet helt opp.

Mot toppen av Sant’Antonio satte igjen Ciccone opp farten og bare Denz maktet å følge. Over toppen var italieneren først, som han også var over Passo Tre Croci, og knapper dermed inn i klatrekonkurransen.

Duoen hadde dog bare 30 sekunders ledelse tilbake til gruppen med Yates og de øvrige favorittene, da de satte utfor. I den tekniske utforkjøringen kjørte Denz ifra Ciccone.

Eksploderer i favorittgruppen

Miguel Ángel López (Astana) satte opp farten i utforkjøringen, inn mot neste bakke Costalissoio, og sørger for en splitt i favorittgruppen.

Chris Froome havner på feil side av splitten og López fortsetter å gi gass inn i bakken. I front satt colombianeren, Simon Yates (Mitchelton-Scott), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Tom Dumoulin (Team Sunweb), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) og Richard Carapaz (Movistar).

Yates prøvde et angrep med 18 kilometer til mål og de øvrige i gruppen fulgte på, men en kilometer senere gikk han til igjen og ingen var i nærheten av å følge. Briten seilte i fra og over toppen hadde han fått 20 sekunder tilbake til resten av gruppen.

Sergio Henao prøvde desperat å få Froome tilbake, men den firedoble Tour de France-vinneren hadde ingenting å svare med da han selv måtte ta over tøylene. Over toppen var det blitt hele minuttet opp til Yates.

Yates vinner

I gruppen bak maktet de aldri å få til et ordentlig samarbeid og dermed vokste ledelsen til Yates. Med fire kilometer til mål var ledelsen 50 sekunder.

Det var Pinot og Dumoulin som hadde gjort jobben inntil da og til deres store frustrasjon angrep Richard Carapaz. Fjorårsvinneren ble fort satt, mens resten av gruppen kjørte seg opp til Carpaz.

Pozzovivo tok over initiaitvet, men straks roet det seg igjen. Dog sa det virkelig stopp for Dumoulin, som fikk en stor luke å tette.

Igjen stoppet det dog opp foran og Dumoulin kom seg opp igjen på den siste kilometeren og klarte å spurte inn til en tredjeplass, og sikret seg fire bonussekunder. Andreplassen gikk til López, 40 sekunder etter Yates hadde gått i mål.

Froome ble frakjørt av den store gruppen han satt i opp den siste bakken til Sappada og kom i mål først et minutt og 32 sekunder bak Yates.

Tagget med: , , , ,

Les også disse