Prøv Procycling Pluss idag

BAKSMELLEN: Det skulle bli det viktigste og beste arrangementet for norsk sykkelsport noensinne

BAKSMELLEN: Det skulle bli det viktigste og beste arrangementet for norsk sykkelsport noensinne, men ett år etter slikke fremdeles både konti- og landslag sårene etter de feilslåtte økonomiske kalkylene som sprakk under mesterskapet i Bergen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet .

VM-bakrusen henger tungt over norsk sykkelsport

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.09.18 12:42

Del på    

Sliter på flere fronter etter sykkelfesten i Bergen.

(procycling.no): Det er fortsatt tidlig formiddag i Bergen den 18. september i fjor, idet 17 år gamle Zayd Hailu legger ut på den 16,1 kilometer lange VM-tempoen sin.

Jeg kan fortsatt høre jubelropene fra norske og etiopiske fans idet hun ruller ned fra startrampa, og lyden rikosjetterer nedover Nygårdsgaten og inn Christies gate, der jeg fremdeles befinner meg inne på hotellrommet.

For meg er dette et av de første minnene og et varsel om den fantastiske folkefesten Bergen by skal huse de neste sju dagene. Den norske VM-byen bader i folk og sol.

– Det beste arrangementet noensinne, beskriver landslagssjef Stig Kristiansen når det hele er over.

Ett år seinere vet vi at det foreligger krav pålydende 108 millioner kroner mot konkursboet etter Bergen 2017. Prisen vi betalte var langt mer enn bare ubetalte regninger.

Internasjonal folkefest i Tirol

Det er VM-uke i Innsbruck, delstaten Tirols største by og med en sentral plassering som grenser til Tyskland i nord, Sveits og Liechtenstein i vest og Italia i sør.

Plasseringen i Europas pumpende hjerte er initiativtakernes beste argument for hvordan arrangementet skal styre klar av økonomiske avgrunnen Bergen 2017 fremdeles befinner seg i.

– Bergen hadde ikke besøk fra mange turister fra utenfor landegrensene. Vi forventer mange italienere, tyskere, sveitsere, franskmenn, belgiere og nederlendere. Alle disse er mulige å nå fra Tirol, har Thomas Pupp uttalt til cyclingnews.com.

Mens den norske hansabyen opprinnelig budsjetterte med mer enn 150 millioner kroner for en ukes VM-fest, har østerrikerne gjort vesentlige kostnadsbesparelser.

– Jeg tror vi er i en mye bedre posisjon til å få mer igjen for investeringene vi har gjort. Vi har et veldig lite budsjett, og det er mindre enn Bergen sitt. Vi er veldig optimistiske med tanke på at vi vil få betalt tilbake i form av økt turisme og sykling i vår region, sier 53-åringen.

En reddende engel

I etterkant mesterskapet i Bergen, takket Stig Kristiansen for seg som landslagssjef. Stillingen hans har ikke blitt erstattet.

Forbundet står også uten generalsekretær fram til 1. desember. Det foreligger ikke umiddelbare planer om kutt i det sportslige, men uten engasjementet til sjefene i Uno-X-satsingen, hadde VM-fadesen gjørmelagt norsk sykkelsport ytterligere.

De neste tre åra er det Uno-X som betaler driftskostnadene for å opprettholde forbundets U23-virksomhet:

– Både satsingen på junior- og kvinnesiden har blitt spart. Juniorene har kjørt det samme opplegget de gjorde i fjor, og kvinnene har hatt flere døgn på treningsleir enn tidligere. Men U23-satsingen hadde nok blitt skadelidende om ikke vi hjalp til, sier sykkelsjef Jens Haugland i Uno-X til procycling.no.

SØNDAG stiller Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm, Carl Fredrik Hagen, Markus Hoelgaard og Odd Christian Eiking for Norge under fellesstarten for menn elite.

Spillselskapet Unibet gir deg før øvrig 301 ganger pengene, dersom du prikker inn Boasson Hagen som vinneren av søndagens ritt.

Ranking Norge, menn elite: 13
Ranking Norge, menn U23: 9
Ranking Norge, menn junior: 2
Ranking Norge, kvinner elite: 21
Beste individuelle utøver, herrer elite: 20 (Alexander Kristoff)
Beste individuelle utøver, kvinner elite: 80 (Vita Heine)

Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes stiller seg bak den analysen:

– Avtalen sikrer en god sportslig satsing på U23-landslaget, gjennom at Uno-X tar på seg driftskostnadene. Dette ville blitt utfordrende uten deres støtte. Videre bidrar Uno-X med friske midler til NCFs øvrige drift. Uno-X sin rolle i norsk sykkelsport er formidabel, og for oss har samarbeidet stor betydning, sier Sørnes.

Norgescupen endte i kaos

I juni holdt Tour of Hallingdal på å gå under. Mer økonomisk nødhjelp fra Uno-X og Hauglands firmakort ble trukket for å redde rittet.

Norgescupen endte likevel med misære, da den 5. konkurransen i rittserien ble avlyst fordi man ikke klarte å ivareta rytternes sikkerhet.

Rittet ble avlyst og norgescupvinneren utropt basert på halvparten så mange gjennomførte ritt enn året i forveien. Samtidig opplevde rytterne som ikke har kontrakt med kontinentallagene en reduksjon fra åtte til fire konkurranser innenfor Norgescupen.

Det er bekymringsfullt for utviklingen av talenter innenfor norsk sykkelsport, uten at forbundet ser ut til å klare å snu den negative trenden.

Samtidig er man nødt til å kutte ned i deler av den daglige driften når budsjettene viser blodrøde tall.

Laber interesse fra sponsorer og media

I forkant av Forbundstinget varslet sykkelforbundet om et forventet underskudd på 17,1 millioner kroner (UCI har 14,3 millioner i garantikostnader utestående). Under tinget ble så et ’worst case’-estimat på hele 35,4 millioner presentert.

– Vi er midt oppe i en pågående omstillingsprosess, og det er ikke tvil om at denne er krevende, ikke minst økonomisk. Vi har mistet tre medarbeidere i løpet av året, og får ikke nye generalsekretær på plass før 1. desember, medgir Sørnes.

Han overtok vervet som sykkelpresident etter Harald Tiedemann Hansen i mars, og fikk hele den økonomiske oppvasken i fanget.

– Dersom man ser bort ifra UCI-kravet og enkelte andre uheldige, historiske disposisjoner, ser vi at NCF er en meget nøktern organisasjon som snur alle tilgjengelige midler tilbake til regioner, klubber og store og små sykkelritt. Den underliggende driften er nøktern og vi har tatt grep for å sikre at vi med på hjertet kan si at vi leverer på det oppdrag vi har fått av Sykkel-Norge, gitt de ekstraordinære utfordringer Sykkel-VM ga oss, sier Sørnes.

Sliter på flere områder

Men det er ikke bare forbundet som sliter.

Alt på veien mot VM i Bergen ble norske kontinentallag blitt redusert fra fem til tre. Denne sesongen har både kvinnelaget Hitec Products og Joker Icopal kjørt for sparebluss på grunn av sviktende sponsormarkedet.

Etter det voldsomme, økonomiske etterslepet fra Bergen, og den påfølgende, offentlige skittentøyvasken om hvem som hadde skylda for monsterregninga, har ikke letingen etter nye sponsorer blitt noe enklere.

Det pågående mesterskapet i Innsbruck er også betydelig tyngre å selge inn. Som rettighetshaver er selvsagt TV 2 på plass. I tillegg sender NRK en reporter til VM-byen og Scanpix en fotograf.

De øvrige norske mediehusene og lokalaviser har, sammen med nyhetsbyrået NTB, alle prioritert bort mesterskapet.

Klatrefest uten norske stjerner

Det har selvsagt ikke bare med VM-underskudd og forbundsøkonomi å gjøre. Det jobbes fremdeles knallgodt for våre U23- og juniorutøvere.

Faktisk er vi i øyeblikket nest beste nasjon i juniorklassen. Men det er ikke medaljer her som sprenger vei for lengre innslag på Sportsrevyen, søndag kveld.

Under proffenes fellesstart er faren overhengende for at Norge kommer til å bli satt kraftig på plass hva angår vår reelle posisjon på det internasjonale sykkelkartet. Der er nemlig Grand Tours og tøffe klatringer hovedfokus, mens klassikerterreng og tidvis gode resultater fra Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen holder oss kunstig i live.

Hele veien opp til Höttinger Höll, døpt «Highway to Höll» vil de norske guttene være helt på stålet i løpet av en over sju timer lang fellesstart med 4670 høydemeter og totalt 258,5 kilometer.

Idet forhåndsfavorittene Alejandro Valverde og Julian Alaphilippe sannsynligvis glipper utenfor synsfeltet, vil markøren på etappeprofilen vise heseblesende 28 i stigningsprosent.

På den annen side får den norske troppen forberede seg i ro på Seppl Hotell i Mutters, et kvarters kjøring unna Innsbruck.

– Når du blir bejublet på hjemmebane, slik utøverne opplevde i fjor: Det er en ekstrem opplevelse og det var en magisk folkefest. Men rent sportslig, mener jeg Norge har like gode forutsetninger for å skape et godt fotavtrykk etter seg her (Haguland uttalte seg i forkant av fellesstarten, vår anmerkning). Jeg opplever at Hans Falk (Sportssjef) og Kai Lexberg (landslagssjef junior) er ekstremt godt forberedt. De har funnet et flott hotell de bor på, og der kan de forberede seg i ro og fred. De norske lagene er godt forberedt og harmoniske. De møter lavere forventninger denne gangen, men det kan også utløse energi som kan utløse noen store resultater. Jeg opplever i hvert fall at det er fullt trøkk blant utøverne som er her nede i Innsbruck, sier Haugland på telefon fra VM-byen.

Van Oudenhove: – Alt er mulig

I forkant av mesterskapet har sportssjef Falk gitt uttrykk for at medalje ikke er fokus foran proffenes fellesstart.

Gino Van Oudenhove, som sitter sammen med sportssjef i den norske følgebilen, har ikke gitt opp håpet på en norsk skrell:

– Hvis noen av dem har en superdag hvor alt klaffer på denne ene dagen, er det mulig å få et godt resultat, sier belgieren til Dagbladet.

Mest sannsynlig går vi medaljeløse ut av VM under det som best beskrives som et annus horribilis for norsk sykkelsport.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse