PRØVER LYKKEN UTENLANDS: Erik og Bjørnar Vevatne Øverland vant NM-gull på lagtempo sammen med Kristoffer Madsen (foran). FOTO: NCF

Norsk brødrepar klar for ungarsk kontinentalsatsning

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 2.01.18 17:49

Del på    

Ungarsk eks-syklist hjalp brødrene Vevatne Øverland opp på kontinivå.

(procycling.no): I likhet med Ken-Levi Eikeland prøver også Bjørnar Vevatne Øverland lykken utenlands, etter at Team FixIT.no ble lagt ned etter foregående sesong. Vevatne Øverland tar med seg lillebror Erik til det ungarske kontinentallaget Kőbánya Cycling Team.

Da det i august ble kjent at det bergensbaserte laget skulle legges ned, startet arbeidet med å finne et nytt lag. Øverland, som ble nummer tre på NM-fellesstarten i Stjørdal og vant NM-gull på lagtempo, var i kontakt med både Joker Icopal og Team Coop, men det var ikke plass til ham.

Den tidligere Sparebanken Vest-rytteren, ungareren Tamás Lengyel – som nå er hovedtrener for Bergen CK – tilbudte seg å prøve å ordne noe for ham, via sitt ungarske nettverk.

– Han kom til meg og sa at hvis jeg ikke fant meg et norsk lag, så hadde han kontakter i det ungarske sykkelmiljøet, så kunne han se om han klarte å fikse noe. Når alle de norske kontinentallagene ble fulle, så ringe han meg tidlig i oktober og sa at det skulle starte opp et lag som hadde eksistert i Ungarn siden tidlig 2000-tallet som klubblag, og skulle oppgraderes til et kontinentallag foran denne sesongen. De hadde plass til to ryttere. Da anbefalte han meg og Erik, lillebroren min, forteller Bjørnar til procycling.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BRONSE: Øverland tok tredjeplass på herrenes fellestart under NM i Stjørdal i juni. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix

– Spesiell og interessant utfordring

Derfra ble det raskt klart at brødreparet skulle sykle for Kőbánya Cycling Team, men siden har det vært en noe lengre prosess med å få orden på formalitetene.

– Det har vært litt det med å få logistikken på plass. Det er et lag som har base i Budapest, i Ungarn, og jeg skal jo bo i Norge, så det er litt det med transport, hvilke sykler skal vi bruke, hvilket utstyr og så videre. Men jeg var veldig fornøyd når jeg fikk detaljene på plass, og jeg sa ja, og det gjorde Erik også.

Laget består av tre italienere og syv ungarere, samt de to nytilkomne nordmennene. En av lagets sponsorer, eventselskapet Vuelta Sportiroda, arrangerer en rekke sportsarrangementer i Ungarn, blant annet landets største sykkelritt, Tour of Hungary. Det betyr trolig deltakelse i etapperittet, som Team FixIT.no også syklet i 2017, hvor Åsmund Løvik ble nr. 21 sammenlagt. Hovedsakelig vil rittprogrammet bestå av ritt i Øst-Europa og Italia.

– Det virker som du fremdeles vil få konkurrert på et ganske brukbart nivå da?

– Ja, det vil jeg si. Det var det jeg måtte se litt på når jeg signerte denne kontrakten. Det ville jo da blitt enten klubb eller det ville blitt Team Kőbánya. Jeg var jo veldig sikker på at jeg må vise meg på dette nivået, så da var det ganske klart for meg at jeg ville ta denne kontrakten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VIL OVERBEVISE: Øverland, her under NM-tempoen på Heimdal i 2017, ønsker å ta ny steg som syklist i 2018. FOTO: Knut Andreas Lone/procycling.no

Øverland ser frem til en «spesiell og interessant type utfordring», og sier det betyr en del at broren er med på lasset.

– Jeg er jo veldig spent, men gleder meg skikkelig. Og veldig deilig at Erik også er med, det gir litt ro at vi er to. At jeg ikke drar ned alene.

Vil motbevise de norske lagene

Det første møtet med sine nye lagkamerater blir allerede 12. januar, når han reiser til Toscana, Italia, for sesongens første treningssamling. Laget leier et hus her gjennom vinteren, som rytterne fritt kan benytte.

– Det blir nok litt språkvansker, men vi får nå bare snakke med beina og gjøre det sånn.

Foreløpig har han og broren signert en ettårskontrakt med laget. Målsetningene for den kommende sesong er klare.

– Jeg har jo lyst til å prøve og utvikle meg videre som sykkelrytter, både på fellesstart og tempo. Mitt største mål er vel å vise de norske kontinentallagene at de kan angre litt på at de ikke signerte meg, sier han lattermildt.

– Jeg skal vise at jeg er mer enn god nok for det. Jeg, Erik og Kristoffer [Madsen] ble jo norgesmester på lagtempo, så vi skal jo selvfølgelig prøve å gjøre det i år også. Det er nå bare å la beina snakke, trene godt – det er ikke vanskeligere enn det.

Tagget med: , ,

Les også disse