Prøv Procycling Pluss idag

FERDIG: 2017-utgaven av Team FixIT.no ser slik ut. Det blir de siste som sykler i FixIT-drakta. Foto: Team FixIT.no

TeamFixIT.no legges ned

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 18.08.17 18:29

Del på    

2017 blir den siste sesongen til det norske kontinentallaget.

(procycling.no): Team FixIT.no offentliggjorde fredag at 2017-sesongen blir lagets siste. Etter at siste pedaltråkk er unnagjort for gultrøyene ved sesongslutt, vil laget legges ned.

– Det er vondt. Selvfølgelig veldig følelsesmessig etter fire år. Vi har lagt ned voldsomt mye energi. Kanskje mest fordi det har vært så mye glede og så mye positivt. Det er å ta del i noe. Og når den tiden stopper så er det selvfølgelig vonde følelser. Men alt har sin tid, sier lagsjef Jan Roger Jensen til procycling.no.

Bergenslaget syklet sin første sesong i 2014, og det er flere som har vært en del av laget siden starten. Det var ingen enkel oppgave for Jensen å formidle budskapet om nedleggelsen overfor rytterne.

– Det var det virkelig vanskelige. Vi har jo ryttere her som har vært med siden oppstart. Adrian (Gjølberg), som nå er sportsdirektør, har vært med siden oppstart. Og jeg vet jo hva konsekvensen blir for flere av dem. Det at de da ikke får den samme muligheten videre, det var virkelig vondt. Det er fortsatt virkelig vondt. Det smerter meg. Dette er jo egentlig det som ligger bak hele etableringen av dette. At vi skal hjelpe unge, ambisiøse ryttere med å få en mulighet til å nå en drøm. Å stoppe det, det var vondt, ytrer lagets direktør.

Var nære å finne en løsning

Ryktene rundt lagets nedleggelse har sirkulert lenge. Jensen forteller at laget var nære ved å finne en løsning også for 2018-sesongen.

– Vi var nære. Jeg vil si det slik at det var ikke riktig å fortsette slik som vi var organisert, svarer Jensen kort.

En sammenslåing med Sparebanken Sør skal ha vært et tema, men den endelige løsningen materialiserte seg ikke for FixIT.no-laget.

– Det jeg kan si er at vi har jobbet iherdig gjennom sommeren med å finne gode løsninger. Og løsningen hadde vi. Så det var egentlig ikke der det lå. For oss som eiere av det teamet, så skal vi ha en felles beslutning. Og den var at det ikke er riktig å gå videre, konstaterer FixIT-sjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STARTEN: I november 2013 ble FixIT.no presentert. I fire år har bergenslaget holdt det gående som kontinentallag.

Vil fullføre med stil

Jan Roger Jensen poengterer at laget ikke forsvinner med umiddelbar virkning. Alle rytterne har kontrakter til 31.12, og bergenseren er nøye på at de siste månedene skal gjøres på en profesjonell måte.

– Nå går vi tidlig ut og informerer. Hovedhensikten med å gå så tidlig ut er for ryttere som skal få den informasjonen. Slik at de kan gå videre og ta kontakt med andre lag. De kan gjøre forberedelsene for neste sesong. Det er denne tiden disse tingen skjer. Når vi går ut til rytterne, så er det også riktig å gå ut offentlig med de tingene. Så vi ikke ber rytterne holde tilbake denne informasjonen. Vi må være åpne og ærlige om dette.

Med flere norske konntilag er det ikke bare bare å finne en plass for FixIT sine tolv ryttere. Jensen føler seg allikevel trygg på at de siste rittene ikke blir en negativ opplevelse.

– Vi har vært tidlig ute, men så må vi snu oss. Og få fram gleden og entusiasmen som vi har for sykkelsporten og rittene. Vi skal jo fortsatt kjøre sykkelritt. Ikke minst skal vi sykle lagtempo-VM. Det er jo en drøm som få er forunt – å kunne kjøre VM på hjemmebane. Dette handler om at vi må børste av oss. Nå skal vi vise at vi er profesjonelle. Vi skal sikte oss inn mot rittene og stille der. Så hurtig må vi snu dette. Vi må klare å se fremover. Vi skal gjøre dette på en profesjonell og god måte.

Timingen for bergenslaget er noe spesiell. Året der sykkel-VM kommer til hjembyen, blir lagets siste.

– Det er veldig spesielt. Det er kanskje det som gjør det så følelsesladd. Det er ikke sånn vi ønsket å gjøre disse tingene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANSKELIG: Ken-Levi Eikeland, og resten av FixIT-rytterne, har en utfordrende oppgave med å finne nye kontrakter. Foto: Team FixIT.no

– Plutselig tolv stykk uten kontrakt

Ken-Levi Eikeland er en av rytterne som plutselig er i en vanskelig situasjon.

– Vi hadde møte her om dagen. Det er veldig synd, det er plutselig tolv stykk uten kontrakt til neste år. Det er mange av oss som fortsatt har lyst til å bli proffe, og så er det såpass sent også. Markedet er ganske satt. Vi må jo starte nå med å finne oss et nytt lag, sier Eikeland til procycling.no.

Svarene fra de fire norske lagene som fortsetter i 2018 har ikke vært oppløftende for 22-åringen.

– Det blir mye trangere om plassen. Uno-X og Joker sier de har fylt opp laget allerede. Da blir det Sparebanken eventuelt, men de har også slitt fram til Thor Hushovd fant en sponsor. Man må nesten prøve seg der, man må legge fram den beste CV-en man har fra året.

– Vår beste sesong

FixIT.no har levert gode resultater i 2017, og særlig gjennom de første månedene av året. Det er både Eikeland og Jensen enige i.

– Vi fikk en veldig god start på Rhodos. Jeg opplever at vi har vår beste sesong. Vi har fått veldig god struktur på det. Fått inn Adrian som sportsdirektør. Det var et veldig løft for oss. Det har vært en veldig god sesong. Selv om vi har hatt litt skader på noen av de rittene. Kanskje Tour des Fjords var nedturen for oss rent prestasjonsmessig. Der var vi ikke synlige. Ellers synes jeg vi har prestert godt, ytrer Jensen.

– Det er synd når vi har tatt det steget vi har gjort. Vi har hevet oss fra i fjor, så vi var på riktig vei, beretter FixIT-syklist Eikeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD START: Åsmund Løvik ble nummer to sammenlagt i Tour of Rhodos. FixIT var nære seier på de to første etappene. FOTO: Team FixIT.no

Vanskeligere for neste generasjon

Når ett av de fem norske kontilagene velger å legge ned medfører det en betydelig redusering av antallet norske ryttere som får internasjonal erfaring. Eikeland føler med den neste generasjonen av juniorryttere som vil ut og søke lykken. Han mener det er plass til fem kontinentallag i Norge.

– Jeg synes det har vært bra, for da får flere rytterne sjansen til å vise. Flere ryttere som får muligheten til å kjøre UCI-ritt i utlandet. Det er veldig synd på den generasjonen som kommer opp fra juniorklassen nå. Det blir mye vanskeligere å finne seg et konti-lag, så det kan nok drepe motivasjonen litt til mange. 40 plasser, da er det hardt om beinet, sier Eikeland.

Jensen ser også den store forskjellen nedleggelsen vil føre med seg.

– Da mister man 20 prosent av de som kan drive dette på det nivået. Med å kjøre internasjonale ritt, UCI-ritt. Det blir den store forskjellen. I disse fire sesongene har vi gitt norske ryttere mulighet til å få internasjonal erfaring. Det bringer vi med oss når vi sykler ritt i Norge igjen. Det gjør alle norske kontinentalryttere. Det er synd at det skjer. Men de andre fire norske lagene er knallgode, og de gjør det godt. Ikke minst er jeg imponert over det Uno-X gjør og legger ned i dette. Så det ser fortsatt lyst ut.

Ikke ferdig med sporten

At samtlige av de tolv rytterne, som nå står uten kontrakt før 2018, finner seg nye lag i Norge er ikke sikkert. Eikeland er forberedt på å gå andre veier for å fortsette med syklingen.

– Jeg kan ikke svare for de andre, men det var ingen som svarte på møtet at de hadde funnet noe annet. Beskjeden kom litt sent, men det er ikke så mye å få gjort med det. Vi må se på mulighetene, sende CV-en rundt til danske lag og andre rundt, eller reise ned til Belgia i starten av sesongen og kjøre kermis-ritt, ytrer Eikeland.

– Det er en mulighet (Belgia). Man gir ikke opp, man føler at man ikke har gjort seg ferdig i sykkelsporten. Jeg har som mål å satse videre. Jeg må nok jobbe igjen om jeg blir klubbrytter igjen. Får finne en brannmann-jobb. Det går greit det, men da blir det mye trening på norske veier. Man har ikke råd til å dra til Spania hele tiden da, beretter 21-åringen som er utdannet brannmann.

Heller ikke Jan Roger Jensen vil si at han er ferdig med sykkelsporten.

– Jeg brenner noe voldsomt for sporten. Det å hjelpe unge, norske ryttere til å få en mulighet. Det er vel ikke usannsynlig at man er tilbake igjen før eller siden, sier FixIT-sjefen.

Tagget med: , , ,

Les også disse