Prøv Procycling Pluss idag

– Så lenge alt går som normalt er det Tour de France jeg skal kjøre

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 17.12.18 10:00

Del på    

Amund Grøndahl Jansen er allerede høyaktuell for en retur til verdens største sykkelritt.

(procycling.no): Tour de France er på rittplanen til Amund Grøndahl Jansen i 2019. Det bekrefter den norske proffsyklisten overfor procycling.no.

– Sånn som jeg forstår det, så lenge alt går som normalt er det Tour de France jeg skal kjøre. Så lenge jeg kommer meg gjennom de rittene jeg skal, og det går fint så kjører jeg der, forteller Jansen.

Neste år blir 24-åringen sin tredje sesong som proff for et nederlandsk WorldTour-lag som fra og med 2019 blir hetende Jumbo-Visma. Det norske IT-selskapet Visma blir dermed det første norske selskapet som er navnesponsor for et Tour de France-lag.

Allerede i år ble Grøndahl Jansen kastet inn i sykkelsportens største ritt, men da kom bekreftelsen om Tour-plass senere.

– Det er fint å ha det på plass nå. I fjor fikk jeg beskjed i forbindelse med Flandern rundt og Paris-Roubaix. Der fikk jeg endelig beskjed om at jeg skulle kjøre touren.

At han møter 2019 vell vitende om at touren venter i juli vil dog ikke prege arbeidet i stor grad.

– Jeg kommer ikke til å forberede meg noe til touren før etter Roubaix. Det blir ikke en veldig stor forskjell egentlig. Det er etter Roubaix man tar en liten pause og begynner å bygge seg opp til touren igjen, forklarer den talentfulle klassikersyklisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSK HJELPERYTTER: Visma går inn som navnesponsor i Jumbo-Visma fra og med neste år. Her signerer Øystein Moan i Visma og sjefen for sykkelsatsingen, Richard Plugge, avtalen om sponsoratet. FOTO: Visma

– Kan slutte å snakke nederlandsk

Nordmannen har fått store mengder skryt fra sine nederlandskpratende sjefer og lagkamerater for å raskt ha fått grep om språket de snakker. Med norske penger i ryggen får plutselig Grøndahl Jansen en enda viktigere rolle i laget.

– Det er gøy det. Jeg var innom på besøk på samlinga nå i desember. Jeg er ikke helt inne på samling på grunn av armen, og trener hjemme isteden. Men det blir litt spøker om at jeg nå endelig kan slutte å snakke nederlandsk, humrer 24-åringen.

Armbruddet han referer til staffer fra en påkjørsel av en bilist der Jumbo-rytteren brakk sin venstre arm. Den er nå gipset, men den norske proffen sier selv at det trolig ikke vil hemme forberedelsene fram mot 2019.

Foreløpig er Amund Grøndahl Jansen eneste nordmannen i laget som snart har navnet Jumbo-Visma. Selv om det norske IT-selskapet ikke har lagt noen føringer med investeringene sine i laget, så blir ikke Jansen overrasket om han snart får selskap av en landsmann i rytterstallen.

– For nordmenn som sykler fort så tror jeg det er et av de mest aktuelle lagene å signere for i WorldTouren. Et av de lagene som ser mest etter ryttere nordfra. Der er det gode muligheter. Det er bare å kjøre resultatene som vekker interessen. Det er noen ryttere som er i ferd med å gjøre det i Norge også. Det er nok fort gjort at de ringer fra laget vårt.

TILBAKE HIT: Amund Grøndahl Jansen ble nummer 16 i Paris-Roubaix i 2018. Foto: Tim De Waele

Nesten et drømmeprogram

Sesongdebuten for Jumbo-Visma kommer i Volta a Valenciana den 6. februar. Deretter følger et portugisisk etapperitt før klassikerne kommer. Det er her Jansen trives best.

– Jeg er fornøyd med rittprogrammet. Jeg skulle kanskje gjerne heller valgt å kjøre Omloop Het Nieuwsblad istedenfor Kuurne-Brussel-Kuurne om jeg skulle laget et drømmeprogram. Men det hadde med Dylan Groenewegen å gjøre, og at de ville ha noen friske folk til å prøve å gjenskape seieren til Dylan fra i år, forklarer Jansen.

Se Amund Grøndahl Jansen sitt fullstendige rittprogram nederst i artikkelen.

I Tour de France blir det primært hjelperytterjobbing og spurtopptrekk for lynraske Dylan Groenewegen som gjelder. Men både på vårpart og høstsesong venter egne sjanser for det norske talentet.

Vil på topp 10 i Roubaix

Særlig Flandern rundt og Paris-Roubaix er ritt brosteinsrytteren ser fram mot.

–Jeg ønsker å ta et steg hele veien. Det neste nå for meg er å ta enda et steg i vår-klassikerne.

– På våren håper jeg å treffe med formen og forhåpentligvis få inn en topp fem eller topp ti i Roubaix så hadde det vært drømmescenarioet. Men det er det å få en helklaff i et av de brosteinsrittene der.

Jansen har syklet både Flandern rundt og Helvetet i Nord to ganger på de to proffsesongene han har bak seg. I år ble det en imponerende 16. plass i sistnevnte. Ikke langt fra målet om topp ti, som virker mer realistisk neste år for unggutten.

– Jeg føler på en måte at jeg begynner å langsomt kunne se det i horisonten. Det er ikke sånn at jeg synes det er helt urealistisk. Jeg husker jeg ønsket å kjøre topp ti i Roubaix før rittet, så husker jeg at jeg tenkte at da må alt klaffe.

Med et proffår ekstra på baken er kapasiteten og rutinen større. Kanskje det som trengs for å dytte ham opp på topp ti.

– Nå er det mer sånn at jeg tenker dersom alt går normalt så burde jeg ha potensialet til å kjøre topp ti. Jeg tror jeg har tatt et nytt steg med å få en Grand Tour i beina og hatt en generelt god sesong. Kapasitetsmessig burde jeg klare topp ti i et av rittene om jeg slipper unna uhell.

Rittprogram 2019 – Amund Grøndahl Jansen
06.-10.02: Volta a Valenciana
20.-24.02: Volta ao Algarve
03.03: Kuurne-Brussel-Kuurne
10.-17.03: Paris-Nice
29.03: E3 BinckBank Classic
31.03: Gent-Wevelgem
03.04: Dwars Door Vlaanderen
07.04: Ronde Van Vlaanderen
14.04: Paris-Roubaix

14.-19.05: 4 Jours de Dunkerque
24.-26.05: Hammer Stavanger
19.-23.06: Zlm Tour
06.-28.07: Tour de France
15.-18.08: Arctic Race of Norway
21.-25.08: Danmark rundt
01.09: Bretagne Classic
13.09: GP de Québec
15.09: GP de Montréal
+ diverse belgiske endagsritt i september/oktober

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse