Prøv Procycling Pluss idag

VANVITTIG TALENT: Ivan Sosa, som til vanlig sykler for Androni-laget, er kapteinen til Colombia i Tour de l'Avenir. Foto: Maximiliano Blanco/Velo/Tim De Waele/Getty Images

Nordmennene tapte tid til storfavoritten

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 23.08.18 18:32

Del på    

Ivan Ramiro Sosa og Colombia dominerte den første fjelletappen i l’Avenir.

(procycling.no): De norske rytterne  i Tour de l’Avenir klarte ikke å følge de aller beste under det første møtet med fjellene i Ungdommens Tour de France.

En trio bestående av Ivan Ramiro Sosa (Colombia), Tadej Pogacar (Slovenia) og Brandon McNulty (USA) skilte seg ut som de sterkeste i den siste stigningen. Ingen av dem klarte å kjøre fra de to andre, og dermed ble det spurtoppgjør for trioen.

McNulty så ut til å ta det, og hevet armene over hodet i det han passerte målstreken, men Sosa kom raskt på de siste meterne og gikk seirende ut av foto-finishen.

Tadej Pogacar var best plassert i sammendraget av de tre før etappen, og sloveneren avanserte fra 17. plass og inn i gul trøye etter klatreetappen.

De norske tapte tid

Fem dager med relativt flatt terreng lå bak rytterne, før de la ut på den 35,4 kilometer lange syvende dagen av Tour de l’Avenir. Den klart korteste av fellesstart-etappene i årets utgave var også den første i fjellene.

Etter starten i Moûtiers dundret de unge og håpefulle rett inn i Côte de Montagny (8 km à 7%). Da de 567 høydemeterne opp førstekategorien var unnagjort ventet halvannen mil i lettkjørt terreng. 11,4 kilometer med 6,9 prosent i snitt ventet opp til målstreken i Méribel.

Noen sekunder bak tettrioen fulgte en liten gruppe, men ingen av de norske hang med der.

Tobias Foss ble bestemann på 28. plass, med 1:28 opp til etappevinner Sosa. 21-åringen punkterte i utforkjøringen etter første stigning, og fikk en vanskelig inngang til siste bakke. Torjus Sleen var 2:10 bak på 33. plass.

Andreas Leknessund var minuttet bak der igjen, på 44. plass.

Foss er 15. mann i sammendraget med tre etapper igjen. 1:12 har 21-åringen opp til ledende Pogacar.

Slik gikk det til:

Den korte etappen førte til at rytterne først startet etappen klokka 17. Men da de endelig ble sluppet løs ventet en forrykende start.

De første 500 meterne var flate. Men så startet brutaliteten. En haug med ryttere begynte å slite øyeblikkelig. Det norske arbeidsjernet Lars Saugstad var blant dem som fikk det tungt i begynnelsen.

Colombia sørget for et meget utstrakt felt på de første kilometerne, tauende på resten av rytterne med Ivan Ramiro Sosa som en av de største favorittene.

Etter bare fem kilometer var feltet redusert fra over 140 rytter, til bare 50.

Belgisk angrep

Belgiske Harm Vanhoucke og franske Clement Champoussin støtet like før toppen av Côte de Montagny. Men forsøket ble kjørt inn, og polkadotleder Ide Schelling (Nederland) var førstemann over den kategoriserte stigningen.

Colombianerne lå mannsterke i front av feltet, med danskene samlet i andre posisjon.

Det allerede reduserte feltet ble smadret til enda mindre biter opp den siste stigningen. Den franske rittleder Alan Riou var blant rytterne som måtte slippe på veien opp til Méribel.

Colombiansk dominans

Ivan Sosa var godt skjult bak flere landsmenn inn mot de siste kilometerne, med stadig avskalling bakerst i gruppa.

30 mann satt i feltet med ni kilometer igjen. Det colombianske toget fortsatte på skinnene, mens noen ryttere forsøkte å angripe.

Den colombianske utmattelseskrigen bar frukter. Med snaue fem kilometer igjen satt kun elleve mann igjen i teten.

Fire kilometer fra toppen kom angrepene igjen. Det var ingen overraskelse at Ivan Ramiro Sosa (Colombia), Tadej Pogacar (Slovenia), Marc Hirschi (Sveits) og Brandon McNulty (USA) var kvartetten som skilte seg ut.

Sosa angrep igjen, og da måtte Hisrchi gi seg. McNulty og Pogacar klamret seg fast.

Avstandene ble dog ikke store. Elleve mann fulgte åtte sekunder bak med to kilometer igjen.

De tre fremste gjorde opp om seieren, der Brandon McNulty lenge så ut til å ta det. Men på de siste meterne seg Ivan Sosa forbi.

Tagget med: , , , ,

Les også disse