SKUFFET: Høydepunktene har stått i kø for August Jensen denne våren

SKUFFET: Høydepunktene har stått i kø for August Jensen denne våren, men når laget til Giro d'Italia skulle tas ut, var ikke Bodø-mannens navn med på lista over de åtte utvalgte rytterne. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Nordmenn vraket til fordel for israelere i uttaket til Giro d’Italia

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.04.18 17:50

Del på    

– Jeg ble ekstra skuffa når jeg fikk høre grunnlaget vrakingen ble gjort på, sier August Jensen.

(procycling.no): Den 4. mai starter Giro d’Italia for første gang utenfor Europas grenser, når treukersrittet – etter initiativ fra Israel Cycling Academy-grunnlegger Sylvan Adams gjester Jerusalem.

Tidligere denne uka fikk August Jensen og Sondre Holst Enger nedslående meldinger om at de var havnet på utsiden av uttaket til rittet.

Ekstra surt var det nok for Jensen som i stor grad har holdt seg skadefri og blant annet gjort unna Tirreno-Adriatico som et ledd i oppkjøringen til rittet.

Les også: Overgangssjokk: Holst Enger løst fra kontrakten

I en pressemelding onsdag kunngjorde laget at de siste ledige plassene gikk til italienske Kristian Sbaragli, australske Zakkari Dempster og de to nasjonale, israelske talentene Guy Niv og Guy Sagiv:

– Det er åtte ryttere som alle kan finne på noe spennende i giroen, det er jeg sikker på, innleder August Jensen overfor procycling.no.

– Om det er åtte ryttere som er sterkere enn meg og dermed fortjener plassen mer enn meg, er jeg litt mer usikker på. Men det er her det lagets filosofi kommer inn i bildet, sier bodøværingen.

Uenighet i sportslig ledelse

Det var forventet at én av de israelske rytterne ville sykle rittet på hjemmebane, men at antallet ble doblet var mer overraskende.

Etter det procycling.no kjenner til var det styret internt i satsingen som presset på i det endelige uttaket. Mot ønskene som ble ytret fra den sportslige ledelsen i laget.

– Jeg tror ikke det er noen hemmelighet at laguttaket til denne historiske begivenheten i Israel bærer litt mer preg av det, enn laguttakene tidligere i år. Det hjalp meg naturligvis ikke at jeg ble matforgiftet i Kroatia, men slik laget ble hadde nok ikke de resterende fem etappene der gjort store utslag for min del, med mindre jeg hadde vunnet et par-tre etapper, sier Jensen.

Heller ikke Sondre Holst Enger klarte å presse seg med i uttaket på tross av tok femteplassen på den avsluttende etappen.

Les også: – Deilig å kjempe der oppe igjen

Israel Cycling Academy har i stedet valgt å satse på italienske Kristian Sbaragli i spurtene. 27-åringen har en fortid fra Dimension Data, men har så langt i år ikke maktet å kjøre inn toppresultater.

Holst Enger startet sesongen friskt med andreplass under Trofeo Campos på Mallorca. Sykdom i etterkant av Tour de Haut Var gjorde dessverre at han måtte melde forfall til Kuurne-Brussel-Kuurne, og han var ikke tilbake igjen i konkurranse før under Settimana Internazionale Coppi e Bartali i slutten av mars.

Han har dermed ikke syklet WorldTour-ritt i år, en skjebne han for øvrig også deler med Guy Niv.

Fire ryttere hadde alt fått grønt lys

Før onsdagens uttak hadde Guillaume Boivin, Krists Neilands, Ben Hermans og Rubén Plaza alt fått beskjed om at de ville sykle giroen for Israel Cycling Academy.

De tre først ble – som Jensen – sendt til både Tirreno-Adratico og Milano-Sanremo (Hermans overlot der plassen til Zakkari Dempster) for å tilegne seg matching i italienske ritt på øverste nivå.

Australske Dempster var sistemann som stakk av med plass i åttemannsoppstillingen.

Jensen har nytt tillitt i uttakene fram til giroen. Han fikk WorldTour-debuten alt under Cadel Evans Ocean Road Race i januar, og ferden fortsatte med Kuurne-Brussel-Kuurne, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, De Panne, Dwars door Vlaandern, De Brabantse Pijl og Amstel Gold Race utover mars og april.

– Jeg visste at det sto om de siste plassene. Vi har hatt tre som var ganske åpenbare: Ben Hermans, Rubén Plaza og Krits Neilands. Så er det tre-fire ryttere jeg har vært jevngod med i hele år, spesielt i WT-sammenheng, men som også er ryttere som har syklet Grand Tours tidligere og som er tryggere valg.

– Hvordan reagerte du da du fikk vite at nok en israeler kom inn på laget på bekostning av deg?

– Når eksterne interesser skal vurderer inn i de siste plassene, blir det rett og slett for få av dem til at jeg får sykle. Jeg ble naturligvis skuffa, kanskje litt ekstra skuffa når uttaket ble gjort på grunnlaget det ble, men jeg tar det hele med fatning. Denne ”smellen” kan ikke sammenliknet med hele One Pro Cycling-opplegget (Jensen skrev under proffkontrakt med det britiske laget i 2016, før han fikk beskjed om at satsingen ble nedjustert og kontrakten ble annullert, vår anm.), så jeg har fått litt mer perspektiv etter det, forteller Jensen.

Storpolitikk og kanadiske røtter

Israel Cycling Academy eies av den kanadiske forretningsmannen og eiendomsinvestor Sylvan Adams og hans kompanjong, Ron Baron.

Adams er også mannen bak initiativet om å få Giro d’Italia til Jerusalem, og sitter i styret.

I tillegg står han altså bak Israel Cycling Academy og en egen test-enhet som fokuseres på idrettene svømming, løping, sykling og triatlon ved Universitetet i Tel Aviv.

Adams er også en av tre representanter i styret til Israel Cycling Academy.

Da RCS Sport kunngjorde at de første tre etappene av Giro d’Italia skulle avvikles i Jerusalem, og at starten av lagt til Vest-Jerusalem – gikk kultur- og idrettsminister Miri Regev ut og truet med å trekke sin støtte til arrangementet på vegne av den Israelske stat.

– Jeg overbeviste dem om at det stedet ikke fantes og de endret det til Jerusalem, uttalte Adam til thejc.com (Jersualem Post) i etterkant.

– Skal bringe sykkelsporten til folket

Det var ventet at laget ville ta ut minimum én israelsk rytter til giroen.

– Visjonen og hovedmålet til satsingen er å spre kjærligheten til sykkelsporten blant unge israelere fra alle typer bakgrunn, uttalte Roni Baron da planene rundt prokontisatingen ble lansert i november i fjor.

At det skulle bli to israelere i startoppstillingen overrasket nok en del, og blant dem rytterne internt i Israel Cycling Academy.

Men altfor overrasket har man neppe grunn til å være.

Sportsdirektørene Lionel Marie og finske Kjell Carlström tok en pokersjanse i 2016 da de sendte Sondre Holst Enger til Tour de France, selv om sesongen – som vanlig – åpnet med sykdom og ruskete form.

Den gangen var det prestasjoner i denne perioden, fra Tour of Croatia i april, via Tour de Picardie og Tour of Norway i mai som fikk ham i Tour de France-modus. Den gangen gikk han fram og fullførte rittet, blant annet etter å ha kjempet side om side med Alexander Kristoff og Peter Sagan om etappeseieren i Bern.

Nå var det ikke rom for å overraske i uttaket til Giro d’Italia, i Jerusalem.

PS: Det ser ut til at Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) blir det eneste norske bidraget under Giro d’Italia denne våren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse