Sandefjord  20180624.

PÅ PODIET IGJEN: Rasmus Tiller (til venstre) vant fjorårets NM-fellesstart og stod igjen på podiet i Sandefjord, sammen med Vegard Stake Laengen og Kristian Aasvold. FOTO: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Jeg nølte nok litt da Stake gikk

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.06.18 18:36

Del på    

Tiller på podiet for andre år på rad.

SANDEFJORD (procycling.no): Rasmus Fossum Tiller tok et overraskende NM-gull i Stjørdal i fjor. Den da 20 år gamle Joker Icopal-rytteren spurtslo proffrytter Sven Erik Bystrøm på oppløpet og har ikledd seg den norske mestertrøyen det siste året.

I dag skulle han forsøke å forsvare tittelen i Sandefjord og der viste han at fjorårets seier ikke bare var et lykketreff. Ut på den siste runden i den 16 kilometer lange rundløypen satt han igjen i en selektiv gruppe, sammen med blant andre UAE Team Emirates-rytter Vegard Stake Laengen.

Da den høyreiste askerbøringen angrep var det imidlertid ingen som fulgte. En drøy kilometer senere akselererte Tiller etter, men da var det for sent. Det ble imidlertid en ny, imponerende medalje til 21-åringen.

Han var likevel litt skuffet etter rittet.

– Det var noen valg jeg sa vi skulle gjøre, som kanskje ikke var så lurt. Det ender jo med sølv så det var jo greit, men vi kjører jo for å vinne, forteller han til procycling.no.

LES OGSÅ: Stake Laengen ble norgesmester

Trodde løpet var kjørt

I finalen måtte han og lagkamerat Bjørn Tore Hoem kjempe mot alliansen mellom Team Coop og UAE Team Emirates. Det norske kontinentallaget hadde Trond Håkon Trondsen, Kristian Aasvold og Krister Hagen i frontgruppen, mens Vegard Stake Laengen var der fra UAE Team Emirates.

Med UAE-lagkameraten Alexander Kristoff som eier av Team Coop var alliansen dem i mellom helt naturlig. Laengen gikk avgårde sammen med Trondsen og Fridtjof Røinås (Joker Icopal) fra tetgruppen på nest siste runde, mens Tiller – i en av gruppene bak – trodde løpet var kjørt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KJØRTE FOR GULL: Rasmus Tiller ønsket å ta sitt andre NM-gull på rad. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Da det var tre runder igjen så hadde jeg egentlig gitt opp – eller jeg følte det var kjørt for vår del. Så stopper det ganske greit opp og så kommer vi oss opp igjen. Så får jeg vite at Fridtjof, Stake og Trondsen er ett minutt foran oss. Så hørte jeg plutselig at Trondsen hadde gått solo, og Stake og Fridtjof hadde stoppet. Da var vi plutselig i gullkampen igjen og ut på siste runden var det 35 sekunder. Da skjønte jeg at vi mest sannsynlig kom til å ta han igjen og at gullet var innen rekkevidde.

Etter hvert hentet de også Trondsen, men da gikk Krister Hagen løs og lå foran, mens Laengen, Aasvold og Hagen kunne ligge bak og markere de andre i gruppen. Men Hagen skulle også hentes inn igjen, og med fem kilometer igjen var kampen om gullet vidåpen og Tiller kunne bli den tiende i historien til å vinne to år på rad.

– Nølte nok litt

Etter noen forsøk fra både Coop, Uno-X og Tiller selv var det Stake Laengens tur til å klinke til med fire kilometer til mål, og da ble det litt stillstand i gruppen.

– Hvor obs var dere på den alliansen mellom Coop og UAE?

– Jeg tenkte på det, at det var viktig å følge de. Jeg merket det litt dag Stake gikk at det var opp til meg eller en av Uno-X-gutta å tette luken.

Laengen åpnet raskt opp en stor luke og da gruppen tok opp jakten var avstanden allerede for stor. Tiller gikk til selv med 2,5 kilometer til mål, men maktet aldri å komme seg opp igjen. Dermed ble det sølv på Ringebu-mannen.

– Jeg nølte nok litt dag Stake gikk. Han er såpass sterk at det er ikke bare å støte seg opp når han går. Jeg burde kanskje tatt den med en gang. Jeg tenkte at jeg skulle klare å komme opp, men jeg overvurderte kanskje meg selv litt.

Hoem jobbet som galleislave

Joker-Icopal hadde en plan om å ha tallmessig overskudd hele veien, og lyktes tidvis godt med det. Det var nok likevel litt skuffelse å spore blant rytterne etter at gullet glapp på de siste kilometerne.

En av som jobbet iherdig fra start til slutt var Bjørn Tore Hoem:

– Planen var var å lage kaos. Det var likevel litt vanskelig for det var ganske få lag. Det ble ikke støtecup som i utlandet, men mer defensiv kjøring. Jeg havnet alene i bruddet, men så kom Henrik Evensen heldigvis opp. Vi var vel rundt 15 mann foran, og hadde det fått lov til å gå, så tror jeg vi skulle ha tatt det greit. Jeg vet ikke helt hva som skjer bak, men det kommer opp enda flere ryttere fra oss sammen med Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm. Da starter egentlig løpet litt på nytt. Det ble mye fram og tilbake. Uten radio kommer det mye rare beskjeder. Folk føler seg bra i det ene sekundet, før man føler seg dårlig rett etterpå, så det blir mye rare beskjeder, sier Hoem til procycling.no.

– Kommunikasjonen er egentlig et av de største problemene i et sånt ritt?

– Ja, det blir faktisk det. Det er mange på laget og da blir det vanskeligere å kommunisere. Vi tok noen litt rare avgjørelser underveis.

– Dere setter jo også Boasson Hagen, Holst Enger og Kristoffer Halvorsen ut av spill i dag. Er det noe å ta med seg videre?

– Ja, det var kanskje det beste vi gjorde i dag. For å vinne dette rittet, var det det første vi måtte gjøre. Kanskje måtte vi også ha samarbeidet bedre med Coop og Uno-X. Det ble litt vanskelig i dag. Coop lå mest på hjul, mens Uno-X kjørte bra. Først dreide det seg om å kjøre av mest mulig proffer og så dreide det seg om kampen mot kontinentallaget. Dessverre lå Stake Laengen der, og han var sterk mot slutten. Det lyktes oss ikke å kjøre av alle. Dessverre, sier Hoem.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse