K FOTO: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Stake Laengen ble norgesmester

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.06.18 17:05

Del på    

Sent angrep sikret seieren.

SANDEFJORD (procycling.no): Etter et intenst ritt var det Vegard Stake Laengen som ble norgesmester på landevei i Sandefjord, etter å ha angrepet fra en redusert frontgruppe med fire kilometer til mål.

Det var UAE Team Emirates-rytterens første NM-gull.

Like bak fulgte fjorårets norgesmester Rasmus Fossum Tiller (Joker Icopal) og tok sølvet, mens Kristian Aasvold (Team Coop) tok tredjeplassen.

– Det er kjempegøy. Det er ikke så ofte jeg vinner ritt. Stort sett er jeg mye hjelperytter. Jeg har noen sjanser inniblant og de sjansene liker jeg å ta. Det gir motivasjon for videre trening og alt. Jeg storkoser meg og det er kjempegøy å ta en seier i dag, sa Stake Laengen i seiersintervjuet til TV 2 og procycling.no.

Allianse med Team Coop

Norgesmesterskapet er et fascinerende ritt, hvor alliansene florerer. Med Alexander Kristoff som eier av kontinentallaget Team Coop – hvor også UAE Team Emirates-lagkamerat Sven Erik Bystrøm syklet før – var det ventet at de skulle samarbeide. Samtidig fikk Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) hjelp av moderklubben Lillehammer CK underveis, som han har gjort i en årrekke.

Mot slutten var Stake Laengen avgårde i en gruppe sammen med Coop-rytterne Trond Håkon Trondsen, Kristian Aasvold og Krister Hagen, og etter målgang takket han de for innsatsen.

I seiersintervjuet bekreftet han at de hadde samarbeidet gjennom rittet.

– I dag trodde jeg egentlig at Coop skulle ta seieren. Jeg hadde en allianse med de, på grunn av Bystrøm og Kristoff, så det var egentlig veldig bra. Det er nok det som gjør at jeg tar seieren i dag. Da gjelder det bare å ikke bli stressa underveis og la de få sjansen også.

– Vi hadde avtalt det på forhånd at vi hadde felles taktikk. At det enten var en fra Coop eller en fra oss som skulle vinne. Da var det viktig at jeg også var kald nok til å la de få sjansen.

(artikkelen fortsetter under resultatene)

Slik gikk det til:

Herrene la ut på sin 13 runder à 16 kilometer, totalt 208 kilometer, klokken 13 søndag formiddag. Etter en forlenget nøytral sone dro det seg umiddelbart mot støtecup i front, hvor alle kontinentallagene var interessert i å komme seg avgårde.

Flere små grupper kom seg løs på de innledende rundene, men det ble også kjørt aktivt i hovedfeltet bak, som gjorde at det ble en solid utskillelse tidlig.

Stor gruppe går

Etter hvert kom fikk seks ryttere en luke. Det var Torstein Træen og Torjus Sleen (Uno-X), Krister Hagen (Team Coop), Sindre Haugsvær (IK Hero), Andre Sotberg (TVK) og Bjørn Tore Hoem (Joker-Icopal).

Bakfra prøvde en rekke ryttere å komme seg opp og det etablerte seg en gruppe på åtte ryttere i mellom feltet og bruddet. Det var Even Rege, Martin Fatnes og John Andreas Mohr (Sandnes), Sondre Svensli og Erik Ysland (Gauldal SK), Tore Andre Vabø (Ringerike SK), Eirik Lunder (Stavanger SK), Karl Jonas Tronstad (Bergen CK) og Kristian Klevgård (TVK).

Samtidig som Lillehammer CK, i regi Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), tok opp jakten bak, smeltet de to gruppene sammen til en stor gruppe i front. Det var imidlertid ikke slutt på angrepene fra feltet. Snart gikk Idar Andersen (Gauldal SK) og Jonas Iversby Hvideberg (Fredrikstad SK) til og duoen kom seg opp etter en stund.

Andersen pådro seg en punktering da han var kommet opp, men kom seg tilbake med hjelp fra Henrik Evensen (Joker Icopal) som hadde støtet bakfra.

Edvald i bakken

Lillehammer CK fortsatte å ha initiativet i hovedfeltet og holdt ledelsen stabilt mellom ett og to minutter. Ute på den sjette runden gikk det imidlertid en velt i langesonen som tok ned flere store navn.

Blant andre gikk Edvald Boasson Hagen i bakken, og det samme gjorde Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) og Sondre Holst Enger (Israel Cycling Academy).

Alle var raskt tilbake på sykkelen, men Bystrøm hadde en blødende albue på vei tilbake til hovedfeltet. Velten førte naturligvis til et hopp i bruddets ledelse, ettersom Lillehammer roet tempoet for å få opp igjen Boasson Hagen og de øvrige rytterne.

Kjøret starter

Foran begynte det å dra seg til i bruddet og folk begynte å falle av bakfra i bakkene. Det samlet seg imidlertid i løpet av de flate partiene, men ut på den syvende runden begynte også støtingen foran i bruddet.

Bak i hovedfeltet begynte også alvoret å melde seg. Andreas Leknessund (Uno-X) begynte å dra opp tempoet og på toppen av Hovtvedtveien gikk lagkameraten Anders Skaarseth. Det fikk Boasson Hagen og Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) til å reagere, og plutselig var gruppen kraftig redusert.

Plutselig var også avstanden opp til bruddet bare 20 sekunder. Dermed begynte man å reagere der foran også og Henrik Evensen, Krister Hagen og Torjus Sleen støtet seg avgårde.

Bak tok en gruppe opp jakten, som inkludert blant annet Daniel Hoelgaard (Groupapa-FDJ), rester fra bruddet og noen andre som hadde kjørt seg opp.

Bak der igjen gikk UAE Team Emirates-lagkameratene Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm til, og kjørte seg etter hvert opp til teten, hvor de to gruppene hadde samlet seg.

Trio stikker

Joker Icopal hadde maktet å få med hele seks ryttere. Regjerende norgesmester Rasmus Tiller, Andreas Vangstad, Carl Fredrik Hagen, Fridtjof Røinås, Henrik Evensen og Bjørn Tore Hoem, mens Team Coop hadde Krister Hagen, Kristian Aasvold og Trond Håkon Trondsen. Jonas Abrahamsen og Torjus Sleen representerte Uno-X, i gruppen som utgjorde totalt 17 mann.

I gruppen begynte det en voldsom støtecup og utskillelse, og blant annet Sven Erik Bystrøm måtte kaste inn årene. I gruppen bak forsøkte flere forgjeves, men ingen ville etablere et ordentlig samarbeid, og dermed seilte frontgruppen ifra.

Ut på nest siste runde maktet Vegard Stake Laengen, Fridtjof Røinås og Trond Håkon Trondsen å gå avgårde og opparbeidet seg en ledelse på minuttet til forfølgerne.

De holdt sammen en stund, før Trondsen bestemte seg for å gå til alene med 25 kilometer til mål, og Stake Laengen og Røinås maktet ikke å følge.

I gruppen bak satt Rasmus Fossum Tiller, Henrik Evensen, Carl Fredrik Hagen, Bjørn Tore Hoem og Fridtjof Røinås (Joker-Icopal), Krister Hagen og Kristian Aasvold (Team Coop), Torjus Sleen og Jonas Abrahamsen (Uno-X) og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) igjen.

Samles i front

Alene i front ble det imidlertid tungt for Trondsen og gruppen knappet godt inn på vei mot mål. Siste gang opp Mokollen ble det alt for tungt for Coop-rytteren å holde oppe tempoet og mot toppen ble han hentet.

Vegard Stake Laengen åpnet angrepene på nytt over toppen på bakken, men ble raskt nøytralisert av Rasmus Tiller. Noen akselerasjoner og nøling fulgte, og i et vakuum som oppstod klinket Krister Hagen til og åpnet raskt opp en luke.

29-åringen ble liggende foran i flere kilometer, men måtte etter hvert kaste inn håndkleet etter hvert han også, og innfinne seg i gruppen igjen.

Deretter fulgte flere forsøk, men ingen maktet å utgjøre forskjellen, før Vegard Stake Laengen gikk til med litt over fire kilometer til mål og åpnet en solid luke raskt.

Rasmus Tiller gikk etter hvert etter ham, men det var for sent og UAE-rytteren kunne juble over NM-gull, mens Tiller tok andreplassen.

Kristian Aasvold spurtet inn til bronsemedaljen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse