Tobias Foss FOTO: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

Nok en nordmann på vei til Jumbo-Visma

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.06.19 11:41

Del på    

Kun detaljer gjenstår i Foss-overgang.

(procycling.no): Sykdom sto i veien for opptredenen i Ronde de l’Isard for Tobias Foss i mai, og den siste tida har lagkamerat Andreas Leknessund tatt overskriftene ved blant annet å vinne Fredsrittet og – i går – bli Norgemester i tempo.

22-åringen fra Vingrom i Oppland ble bare nummer 11, men har også han fått vist hva han kan i løpet av sesonginnledningen. Foss åpnet sesongen med et smell da han hentet hjem både ungdsomstrøya og fjerdeplass sammenlagt under Volta ao Alentejo i mars.

U23-rytteren fulgte opp i Belgia med 7.-plass under Gent-Wevelgem og en strålende 4.-plass fra Liège-Bastogne-Liège. Under Le Triptyque des Montes et Châteaux ble det en ny fjerdeplass.

Gode prestasjoner over tid var også det WorldTour-laget Jumbo-Visma ønsket å se fra Uno-X Norwegian Development-rytteren.

procycling.no vet at kun formaliteter gjenstår før han blir offentliggjort som nyankommen det nederlandske storlaget.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kontrakt og helsesjekk

Fra 2020 vil Foss starte opp som neoproff i talentsystemet som også inneholder Amund Grøndahl Jansen. Som vanlig er det en tåoårig avtale som ligger på bordet.

Den siste tiden har nordmannen vært igjennom en helsescreening, og det siste som gjenstår er selve kontraktssigneringen, før overgangen blir offisiell.

Ettersom utøvere på kontinentalnivå ikke har biologiske blodpass, skal 22-åringens helseprofil gjennomgås blant annet ved bruk av tidligere avlagte blodprøver.

Innenfor Jumbo-Visma er det fast kutyme at denne informasjonen gjennomgås av et uavhengige panel av helsepersonell før laget tar den endelige avgjørelsen.

– Jumbo-Visma er førstevalget

Foss var aktuell for en proffovergang alt i forbindelse med VM i Innsbruck i fjor, men da endte det opp med at han tok et år til innenfor det norske kontinentalsatsingen.

EF Education First viste ifølge TV 2 stor interesse for den norske klatreren, men amerikanerne har ikke fulgt opp like tett denne våren.

Jumbo-Visma har fulgt med på Uno-X-rytteren de siste to sesongene, og jobbet også for å signere lagkamerat Leknessund før han forsvant til Team Sunweb.

Les procycling.nos avsløring: Leknessund har tilbud fra Team Sunweb

Foss har ved to tidligere anledninger vært på treningssamling med Jumbo-Visma, forrige gang var i januar.

Den gangen var han tydelig på at det nederlandske laget var førstevalget dersom muligheten skulle åpne seg:

– Hvis jeg kunne ha valgt fritt mellom alle lag, så hadde jeg valgt Jumbo-Visma, sa han den gangen.

LES OGSÅ: – Sånn jeg ser det, er de det ledende laget i WorldTouren

Spennende ferdigheter

Som rytter besitter ham flere egenskaper som gjør at han kan bli en god sammenlagtrytter på sikt. Under VM i Innsbruck i fjor ble han nummer 6 på tempo, 51 sekunder bak danske Mikkel Bjerg.

Han er også nordmannen som har kjørt inn best resultater under Tour de l’Avenir og Giro Ciclisto della Valle d’Aosta. De to siste åra har han blitt nummer 7 og 9 i l’Avenir og tok en råsterk 11.-plass som førsteårs U23-rytter i Valle d’Aosta.

Denne våren har han imidlertid også vist fram at han kan ha en brukbar framtid i de krevende Ardennene. Det vil også være et moment i det hele, når drømmeovergangen til Jumbo-Visma går i oppfyllelsen – så fort han består den pågående helsesjekken.

PS: procycling.no har vært i kontakt med Tobias Foss, men 22-åringen har ikke kunnet gi noen kommentarer om hvorvidt en overgang til Jumbo-Visma var nært forestående.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse