USIKKER: Vincenzo Nibali vil dele kapteinsansvaret med Gianni Moscon i Innsbruck. Foto: Tim De Waele

Nibali: – Moscon er klar for en viktig rolle

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 23.09.18 20:00

Del på    

En italiensk kaptein vil si fra seg ansvaret, mens en annen har sagt fra seg plassen på laget.

(procycling.no): Det italienske VM-laget er i ferd med å gå i oppløsning. Men en 24 år gammel mann fra Trento seiler opp som en outsider. Det er neppe populært i hele sykkelverdenene, men Gianni Moscon er i storform før VM i Østerrike.

Det har Vincenzo Nibali lagt merke til. Haien fra Messina har hatt Innsbruck-VM som et av sine store mål i 2018, men den skjebnesvangre kamerastroppen som felte Bahrain-Merida-rytteren i Tour de France har sørget for en trøblete oppladning. Skadene etter velten preget fremdeles formen til Nibali i vueltaen, og selv om formen virker å være gryende, så er han ikke 100 prosent.

– Jeg føler meg bra, men ikke super. Utholdenheten min er bra etter vueltaen, men jeg mangler akselerasjonen som kan utgjøre forskjellen. Kanskje finner jeg den de siste dagene før VM, eller kanskje etter at sesongen er over. Jeg er ikke 100 prosent enda, men kanskje 90. Kanskje er jeg bare på 80 prosent, lyder den lite oppløftende dommen Nibali har gitt til Gazzetta, gjengitt av Cyclingnews.

Mens Nibali er usikker på egen form, er Moscon en annen historie. I Giro della Toscana fulgte 24-åringen Bardet og Pozzovivo opp alle bakker, og slo dem enkelt i spurten. Dagen etter tok han tredjeplassen i det mer lettkjørte Coppa Sabatini. At den kontroversielle Sky-rytteren blir en viktig mann for Italia i VM er utvilsomt.

– Han er en fundamental del av landslaget. Resultatene tilsier at Moscon er klar for en viktig rolle, ja til og med som lagets leder, vurderer Nibali til tross for at han innrømmer at unggutten kanskje kan slite med den 25 prosent bratte Höll-stigningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KNUST: VM-drømmen til Vincenzo Nibali gikk i tusen knas i Firenze. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Aru sier fra seg plassen

Den italienske tifosi har ikke hatt sitt beste år. Elia Viviani har vært en opptur, men de store sammenlagtkanonene har skuffet. Vincenzo Nibali seiret i Milano-Sanremo, men var uheldig i Tour de France. For mannen som skulle være hans arvtaker, Fabio Aru, har året vært blytungt. Så tungt at han nå sier fra seg plassen på Italia sitt VM-lag. Det bekrefter 28-åringen overfor Gazzetta.

– Jeg er ikke i god nok form til at jeg kan yte noe eller bidra for landslaget. Det var ikke lett å ta avgjørelsen, men jeg har pratet med vår sjef om det. Det er et smertefullt valg, men det stammer fra min kjærlighet til la maglia azzurra, forteller Aru til den italienske avisen.

Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) har også trukket seg, med samme grunn som Aru: manglende form.

Dermed må Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Damiano Caruso og Alessandro de Marchi (BMC Racing), Gianni Moscon (Team Sky), Franco Pellizotti og Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) klare seg uten sykkelprinsen fra Sardinia.

De to siste plassene falt til Dario Cataldo (Astana) og Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) etter at Aru og Formolo trakk seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DOBBELTSEIER: Alessandro Ballan vant foran Damiano Cunego i 2008. Siden har det ikke blitt en eneste medalje på Italia i herrenes fellesstart. Foto: Tim De Waele/Getty Images

Medaljetørke

Ingen nasjon har tatt flere medaljer på herrenes fellesstart enn Italia med sine 55. Hele 19 ganger har en italienere kapret verdensmestertrøya. Kun Belgia er foran med 26. Italia fører an på sølv- og bronsestatistikken, med 20 sølvmedaljer og 16 bronse.

Men de siste årene har vært lite lukrative for italiensk sykkelsport. Paolo Bettini tok sine to VM-gull i 2006 og 2007, før Alessandro Ballan og Damiano Cunego fulgte opp med dobbeltseier i 2008. Så startet tørken. De ni årene som fulgte har endt uten italiensk medalje.

I Mendrisio 2009 ble det åttendeplass på Cunego. Pozzato var nære i Geelong 2010, men endte som fjerdemann da Oksen fra Grimstad vant. Daniele Bennati klarte bare 14. plass i København 2011, før Oscar Gatto tok et steg opp til 13. plassen året etter i Valkenburg.

Nibali hadde sin beste sjanse på hjemmebane i Firenze 2013, men en velt ødela. Og det ble fjerdeplass bak Rui Costa, Joaquim Rodriguez og Alejandro Valverde.

Ponferrada 2014 ble en ny skuffelse, med Sonny Colbrelli på 13. plass, før en enda større skuffelse med Giacomo Nizzolo på 18. plass i Richmond 2015.

Samme mann var bedre med i Doha, men måtte ta til takke med en femteplass i 2016. Han slo ivert fall de to norske kamphanene. Men i Bergen var Kristoff foran beste italiener, Matteo Trentin på fjerdeplass.

Den sykkelelskende nasjonen er godt vant, men sulteforet på VM-resultater fra sine herrer. Nibali er usikker. Gianni Moscon er i kanonform og kan, sammen med Domenico Pozzovivo, fort bli en joker i herrenes fellesstart.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse