KOM DERE VEKK! Baskiske slagord ble påført denne utstyrsbilen til EF Education First-Drapac natt til tirsdag. FOTO: Juanma Garate på Twitter

Ni kjøretøyer vandalisert foran vuelta-etappe

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.09.18 08:51

Del på    

– Er vi fremdeles slik? undrer baskisk sportsdirektør.

(procycling.no): Ifølge lokale myndigheter ble hele ni kjøretøyer utsatt for hærverk i de baskiske byene Portugalete og Barakaldo, natt til tirsdag.

Det var første gang siden 2011 at vueltaen gjorde retur til Baskerland, og det var åpenbart ikke alle like fornøyde med:

«Vueltaen vekk herfra», sto det skrevet på flere av bilene.

Ifølge cyclingnews.com tilhørte bilene flere forskjellige lag og i tillegg bilene til spanske medier.

Gurarate tok til Twitter

Mens flere av lagene lot hendelsen forbigå i stillhet, tok den basiske sportsdirektør i EF-laget, Juanma Guarate, til Twitter der han refset vandalistene:

«Er vi fremdeles slik?» spurte han på baskisk, spansk og engelsk.

I 1978 tvang separatister arrangøren til å avlyse en etappe da veien ble blokkert. Også lagtempoen i San Sebastian ble påvirket det året, noe som gjorde at tidene ikke ble bokført i sammendraget.

Det året vant Bernhard Hinault, foran José Pesarrodona og Jean-Rene Bernaudeau.

Våpenhvile åpnet veien for la Vuelta

Det gikk roligere for seg da rittet returnerte i 2011, etter en 33-årig pause, og Igor Anton vant solo under etappen med målgang i Bilbao.

Høsten i forveien skrev separatistorganisasjonen ETA under en våpenhvile, noe som åpnet opp for målgang både i Bilbao og Vitoria.

I år har noen av rittets mest spektakulære etapper blitt lagt hit. Etappe 17 startet i Getxo, passerte Bilbao og gjennom nabobyene Portugalete og Barakaldo. Det var også her hærverket skjedde.

Så gikk ferden oppover til Alto de San Juan de Gaztelugatxe, et område som også er kjent for innspillingen av Game of Thrones. Deretter sto Bermeo, Gernika, og to ganger over ryggen på Alto del Balcón de Bizkaia på programmet. Til slutt kunne altså Michael Woods juble for en følelsemessig triumf nær toppen av fjellet.

PS: Etappen ble avsluttet på vei opp mot Monte Oiz, men rytterne syklet ikke hele veien opp. Toppen rager 1,026 meter over havet, mens målgang var satt på 925 meter.

Tagget med: , , , ,

Les også disse