Prøv Procycling Pluss idag

GAMLE LEDERE: Pat McQuaid ledet UCI til 2013, da tok Brian Cookson over. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

– Nå er det bare rot

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 25.11.17 11:37

Del på    

Tidligere UCI-president Pat McQuaid mener WorldTour-kalenderen har blitt for stor.

(procycling.no): WorldTour-kalenderen ble kraftig utvidet til 2017-sesongen, med ti nye ritt på øverste nivå. Mannen bak ekspansjonen var daværende UCI-president Brian Cookson. Forgjengeren i stillingen, Pat McQuaid, likte ikke britens avgjørelse.

– Nå er det bare rot. Det kunne ha kommet ett eller to nye ritt. Det er en WorldTour, og alle ritt som blir en del av den skal bli det fordi de er verdensklasse-ritt. Eller så må de være fra et strategisk viktig sted, som er viktig for sporten, slik som Kina, konstaterer McQuaid overfor cyclingnews.

Cadel Evans Great Ocean Road Race, Abu Dhabi Tour, Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Dwars Door Vlaanderen, Eschborn-Frankfurt, Tour of California, RideLondon-Surrey Classic, Tour of Turkey og Tour of Guanxi var det ti nye rittene i 2017-utgaven av WorldTouren.

– Ved å legge til alle de rittene, så skjønte jeg at det ikke var noen visjon eller strategi i UCI bak det. Jeg mener det var på grunn av presidenten og generaldirektøren (da Martin Gibbs) som ikke hadde en ordentlig strategi for profesjonell sykling, lyder kritikken fra den tidligere UCI-presidenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYE STEDER: Kina fikk besøk av WorldTouren for første gang. Her fra åpningsetappen av Tour of Guangxi i millionbyen Beihai. Foto. Tim De Waele

Cookson forsvarer utvidelsen

Det ble ikke en ny periode for Brian Cookson, da David Lappartient ble valgt til ny leder av sykkelorganet under VM i Bergen. Til tross for valgnederlaget, vil han forsvare utvidelsen av WorldTour-kalenderen.

– Jeg mener UCI WorldTouren i 2017 har vist seg å være den mest suksessfulle i konkurransens historie. Det har vært noen flotte ritt, av alle slag, over hele verden, ytrer Cookson etter å ha lest McQuaid sine meninger om den nye kalenderen.

– Det er en stor kontrast til McQuaid sitt 2013-forslag, som ville ha vært en katastrofe for sporten. Flere store etapperitt ville ha fått færre dager, og andre ritt ville ha blitt fjernet fra toppnivå. Lagene ville ikke ha vært fornøyde.

Da Cookson ble valgt i 2013, var planen at WorldTouren skulle reduseres. Det endret han raskt på, men ble da kritisert av McQuaid for å legge til nye ritt av politiske årsaker.

– Ingen av de involverte var fornøyde med de nye forslagene, så vi gikk tilbake til tegnebrettet og startet en ny diskusjon.

– De nye reformene sørget for at vi utvidet toppnivået på global skala, til steder der profesjonell sykling må være. Samtidig respekterte vi sportens arv. Noen elementer var mer suksefulle enn andre, men som jeg sa i fjor så pågar arbeidet fremdeles. Det viktigste er at det var enighet om endringene. Støttet av PCC, av David Lappartient, representanter fra alle parter og støttet av UCI sin ledelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAPTE: Brian Cookson (til venstre) led et sviende nederlag for David Lappartient, under UCIs presidentvalg i Bergen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Hva gjør Lappartient?

Både Cookson og McQuaid er nå ute av UCI, med franske David Lappartient som forbundets nye leder. Overfor cyclingnews antyder den nye presidenten at det kanskje kan gavne giroen og vueltaen å ha færre rittdager, mens touren fortsetter med 21 etapper. Med slike grep ønsker han å senke antallet ritt som overlapper.

– De neste stegene blir interessante. Jeg er sikker på at han har gode ideer. Han vil bevege seg fremover, og ikke bakover. Nå som WorldTouren er en global serie, utvides rekkevidden til sporten, og styrker den økonomiske siden av sporten.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse