IKKE SOM FORVENTET: Offensiv sykling viste seg å lønne seg under Brabantse Pijl. Det hindret forhåndsfavoritt Michael Matthews under oppladningen til Amstel Gold Race.  / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

VIL UTFORDRE SAGAN: Michael Matthews håper å gi verdensmesteren kamp om den grønne trøyen i Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Slik skal Matthews utfordre Sagan om den grønne trøyen

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 2.01.17 18:08

Del på    

– Vi må få ham til å gjøre feil, sier australieren.

(procycling.no): Fortsatt har noen til gode å slå verdensmester Peter Sagan i kampen om den grønne poengtrøyen i Tour de France. Etter at slovaken gjorde sin Tour-debut i 2012, er han nemlig den eneste som har kunnet kle på seg det ettertraktede plagget på podiet i Paris.

Fem starter. Fem grønne trøyer. Peter Sagan har vært utilnærmelig.

Likevel finnes det ryttere med et mål om å overliste ham. Blant dem er Michael Matthews, som i fjor var hele 271 poeng unna å klare nettopp det. I 2017 håper australieren å være nærmere.

– Forhåpentlig kan jeg komme i god nok form til å gi ham konkurranse. Det ville vært bra å ha en kamp om trøyen helt til Paris, både for min egen og supporternes del. Men han har jo vært uslåelig de siste sesongene, erkjenner Matthews i et intervju med Cyclingnews.com.

Millionspørsmålet

Han fortsetter:

– Hvordan man skal slå ham? Det er millionspørsmålet. Jeg forsøker fortsatt å finne svaret.

For få ryttere er mer komplette enn Sagan, som i tillegg til å være en ypperlig spurter også kan gå i brudd på klatreetapper og utmanøvrere mange i nokså kupperte avslutninger. Tradisjonelle spurtere, som Mark Cavendish og André Greipel, har rett og slett vært sjanseløse.

Men Michael Matthews er overbevist om at verdensmesteren kan tuktes. Man må bare være smart og stabil nok.

– Kanskje vi må ta ham litt på sengen og få ham til å gjøre feil. Han er alltid blant de fem beste, så vi må også være veldig stabile. Det er tross alt stabilitet den grønne trøyen handler om, sier Matthews, som er en av få ryttere med potensial til å være stabil nok.

Ingen spurter

Han er en god avslutter, men ikke en ren spurter. Han er også habil i motbakkene, og kan avgjøre ritt fra mindre utbrytergrupper – som han gjorde da han spurtslo Sagan og vant den tiende etappen i forrige Tour de France-utgave.

TRIUMFERTE: Michael Matthews slo til på den 10. etappen av årets Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

TRIUMFERTE: Michael Matthews slo til på den 10. etappen av årets Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

– Jeg kommer ikke til å slå (Marcel) Kittel eller Cavendish i en massespurt, så jeg må fokusere på det jeg er god på. Jeg tilhører samme gruppe som Greg Van Avermaet, Alexander Kristoff og Sagan, som kan gjøre det bra i massespurter, men som ikke har det som sin spesialitet. Noen få stigninger passer oss bedre, sier Matthews.

Men om han skal ha noen mulighet til å ta den grønne trøyen fra Sagan, erkjenner han samtidig at han må løfte spurtene sine til et høyere nivå.

– Planen er å bli en bedre spurter, men jeg følte at jeg mistet litt eksplosivitet forrige sesong. Den må jeg få tilbake, sier australieren.

Nytt lag

Etter fire sesonger som Orica-rytter, skal Matthews den kommende sesongen sykle for Team Sunweb (tidligere Giant-Alpecin). Der vil han bli lagets kaptein i flere av de største klassikerne, og muligens få en friere rolle i Tour de France enn han ville gjort som Orica-Scott-rytter.

Med Yates-brødrende, Esteban Chaves og Roman Kreuziger i stallen er det ventet at det australske laget kommer til å ha fokus på trøyer med en helt andre farger enn grønn den kommende sesongen.

– Jeg følte at jeg måtte bytte lag for å ta det neste steget. Flere lag var interesserte i meg, men Iwan Spekenbrink (sportsdirektør i Sunweb) overbeviste meg. Jeg fortalte om planen jeg har for karrieren, og han var helt enig. Det ga meg mye selvtillit, forklarer Matthews, og legger til:

– Jeg fikk et tilbud fra Orica også, men i Sunweb ble jeg lovet en helt annen rolle i laget. Her kommer jeg til å bli satset på, mens Orica kommer til å satse på sammenlagtrytterne sine. Det har jeg forståelse for.

 

Tagget med: , , , , ,

Les også disse