Prøv Procycling Pluss idag

VELTET: Chris Froome kjørte i grøften og stupte i bakken på den første etappen av Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

VELTET: Chris Froome kjørte i grøften og stupte i bakken på den første etappen av Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Marerittstart for flere sammenlagtfavoritter

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 7.07.18 19:35

Del på    

Dramatisk åpningsetappe i Tour de France.

(procycling.no): I forkant av Tour de France har man snakket om hvor eksplosive rittets første ni etapper kan bli. På rittets første dag oppstod kaoset man hadde snakket om.

Etter 190 begivenhetsfattige kilometer på sykkelen, med start på øyen Noirmoutier-en-l’Île helt på kysten av Vendée-departementet, tok rittet plutselig fyr da man nærmet seg målbyen Fontenay-le-Comte.

Porte på feil side av velten

BMC-rytter Richie Porte er ikke kjent for å være den stødigste rytteren på sykkelsetet. I fjor endte hans Tour-ambisjoner ned Mont du Chat på den 9. etappen, hvor han veltet stygt og pådro seg bekken- og kragebeinsbrudd.

På tourens første etappe var igjen uhellet ute, men denne gangen var det ikke like selvforskyldt. Man kan imidlertid kanskje kritisere Porte for å være plassert for langt bak. Da en Groupama-FDJ-rytter tråkket ut av pedalen skapte det ringvirkninger gjennom hele feltet og tasmanieren, som lå like bak, måtte stoppe helt opp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KJEMPET SEG I MÅL: Richie Porte spurtet det han kunne mot målstreken i Fontenay-le-Comte, for å begrense tidstapet. FOTO: EPA

I mål var han 51 sekunder bak etappevinner Fernando Gaviria.

– Sånn er touren. Jeg var ganske nær å gå ned. Jeg kjørte på en måte Damiano Caruso, min lagkamerat, i bakken og det dempet fallet. Jeg vet ikke hva som skjedde for å være ærlig, det var bare sånn som skjer.

– Det er den første dagen av touren og det er ikke ideelt, men det er en lang vei igjen og det er fint å endelig få kommet i gang. Det er definitivt svinger og rundkjøringer, dette rittet, forteller 33-åringen i en pressemelding fra BMC.

LES OGSÅ: – Slår mange gode navn i dag

Froome presset i grøften

I samme velt som Porte gikk også stortalentet Egan Arley Bernal ned og den unge Team Sky-rytteren led til slutt et tidstap på et minutt og 15 sekunder.

Med litt over fem kilometer til mål var det kaptein Chris Froome som var uheldig. Den firedoble Tour-vinneren manøvrerte seg fremover i feltet og var side om side med Rick Zabel (Katusha-Alpecin) gjennom en sving, da en bevegelse i feltet gjorde at han gikk tom for vei.

Det endte med at 33-åringen måtte sykle rett frem ut av veien, og stupte til siden av sykkelen, like før han traff en stolpe i veikanten.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Den regjerende Tour de France-vinneren slapp unna velten med små skrubbsår, men lagkamerat Geraint Thomas sa at kapteinen sint etter velten.

– Jeg har snakket med ham og han har det fint. Han er litt forbannet fordi vi var helt der oppe og unngikk veltene, for så at det skulle skje. Det var ikke ideelt.

Froome fikk raskt hjelp av Luke Rowe og flere lagkamerater kom til. I mål kom han inn sammen med Porte.

Etter å ha vært en tur i bussen fikk pressen og snakket med Froome, som kunne bekrefte at han var fin etter velten.

– Jeg veltet inne på de siste 10 kilometerne. Jeg så det var mye velt der ute. Det er sånn det er. Vi har hele tiden visst at en av disse dagene kom til å bli sketchy.

Ubeleilig punktering for Quintana

For landsmannen Adam Yates gikk det likedan og ble et tidstap på 51 sekunder. Mitchelton-Scott-kapteinen gikk ned inne på de siste 20 kilometerne sammen med flere lagkamerater og maktet aldri å kjøre seg opp igjen.

– Det forandrer ingenting for de første ni dagene, vi må bare være våkne og håpe på litt mer flaks, fortalte sportsdirektør Matt White til Cyclingnews og TV 2 etter etappen.

Verst blant sammenlagtfavorittene ble tidstapet for Nairo Quintana, som endte opp med å tape ett minutt og 15 sekunder.

Bare noen hundre meter fra trekilometersmerket, hvor man får samme tid som hovedfeltet om man er utsatt for uhell, måtte Movistar-rytteren stoppe for å bytte begge hjulene sine – etter et sammenstøt med en trafikkøy like før.

– Jeg syklet inn i en fortauskant like før sikkerhetssonen med tre kilometer til mål. Begge hjulene var ødelagt og jeg kunne ikke fortsette, fortalte han ifølge Cyclingnews.com.

Den rutinerte spanjolen José Joaquín Rojas var satt til å passe på colombianeren, men han veltet selv tre kilometer før mål. I et lag med to andre sammenlagtfavoritter, Alejandro Valverde og Mikel Landa, er det ikke overflod av andre ryttere å få hjelp av.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TAPTE TID: Nairo Quintana har allerede havnet godt bakpå etter tourens første etappe. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

For Quintanas egen del er kan de ni første etappene være definerende for hvilken rolle han vil spille under touren. Med tre kapteinsemner kan det være den som taper minst tid før rittet når Alpene, som ender opp som deres enerådende kaptein. Samtidig gir også et tidstap Movistar en svekket taktisk posisjon, om man havner for langt bakpå.

– Det er en katastrofe, uttalte Mikel Landa etter etappen, før han fortsatte:

– Første trekvart av etappen var rolig, men mot slutten var det mye spenning og nervøsitet.Ting som det som skjedde med Nairo, du forventer det aldri og det er en tøff smell.

Lagets sjef, Eusebio Unzué var på sin side bare glad for at Quintana holdt seg på sykkelen i sammenstøtet.

– Det er et mirakel at han ikke gikk ned. Det kunne gått mye verre.

De kommende dagene venter flere etapper, hvor det kan bli mye nervøsitet og ytterligere velt.

– Det er sånn gangen er i sykling. Det er ikke noe annet å gjøre en å fortsette og trøste meg med at Froome også tapte tid til resten av favorittene og at han bare tok noen sekunder på meg.

Heroisk amerikaner

En som ikke ville kjempet i sammendraget er Lawson Craddock, men han har imidlertid en viktig rolle med å hjelpe Rigoberto Uran til en ny pallplass i rittet.

Amerikaneren, som har syklet touren en gang tidligere (i 2016), var svært glad for å være tilbake i rittet, men nå kan det være over allerede etter dag én.

Ingen av TV-kameraene fanget opp velten, men den skal visstnok ha skjedd i langesonen. Etter hvert kunne man se 26-åringen bli undersøkt av rittlegen, med blod rennende fra over øyet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

LITE BRUDD I SKULDEREN: Tøff start på touren for Lawson Craddock. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Til slutt fullførte han etappen åtte minutter bak etappevinner Fernando Gaviria. Undersøkelsene etter rittet viste et mindre brudd i skulderen og kuttet over øyet krever noen sting.

– Det er ikke en ideell start på touren for meg. Vi må seg hvordan jeg føler meg i kveld og kanskje må jeg sykle litt i morgen tidlig, for å føle litt på det.

Da han ble spurt om han kanskje må stå av rittet ble det svært emosjonelt for EF Education First-Drapac-rytteren.

– Jeg har puttet for mye arbeid i dette… maktet han å si, før stemmen brast.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse