Prøv Procycling Pluss idag

BEDRE OPPLADNING: Tross en vanskelig inngang til EM i fjor

BEDRE OPPLADNING: Tross en vanskelig inngang til EM i fjor, reiste Iver Johan Knotten (til venstre) hjem med EM-medalje. Mandag sykler han og Tobias Foss VM-tempo, med dit tar han med seg råd og formaninger fra sitt store forbilde. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Farfar er et stort forbilde for meg. Han sto på og jobbet for det han trodde på

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.09.17 13:41

Del på    

Da Iver Knotten forberedte seg til EM mistet han en av sine viktigste støttespillere.

BERGEN (procycling.no): Han er 18 år gammel, men allerede rik på visdom og livserfaring.

På godt og ondt.

Som førsteårs U23-rytter var det ingen selvfølge at Iver Johan Knotten skulle sykle VM på hjemmebane. Men i kraft av prestasjoner gjorde han seg vrien å velge bort når det endelige uttaket skulle gjøres.

LIVE: Følg alle VM-øvelser hos procycling.no!

I juniorklassen gjorde han sine saker bra både under VM og EM i fjor. Det sistnevnte mesterskapet ankom han i sorg.

Oppladningen gikk ikke bare med til tempoøkter og restitusjon. Det gikk også med til å sørge over tapet av bestefaren, Jon Olav Knotten.

– Like før jeg reiste ned til Frankrike gikk farfar bort med kreft. Det var en tøff periode for meg, innrømmer han overfor procycling.no på et hotell noen kilometer unna Flesland.

– Var du inne på tanken om ikke å reise ned?

– Nei, jeg vurderte aldri å stå av mesterskapet. Det hadde ikke han villet heller. Han ville at jeg skulle kjøre fort på temposykkelen og drive på med det jeg likte å holde på med, svarer gutten som fyller 19 år i desember kontant.

– Et stort forbilde

Hvis du mener å dra kjensel på navnet Jon Olav Knotten, er ikke det så rart.

Han var leder av langrennskomiteen og skistyremedlem i Norges Skiforbund mellom 1989 og 1995, altså under epoken som munnet ut i OL på hjemmebane på Lillehammer.

Jon Olav Knotten ble 70 år gammel. Han døde den 25. august i fjor. To og en halv uke senere sto barnebarnet på podiet i franske Plumelec.

Bestefaren var drivende engasjert både i egne prosjekter og for barnebarna sine.

– Farfar er et stort forbilde for meg på grunn av det han holdt på med og hva han fikk utrettet mens han levde. Han sto på og jobbet hardt for det han trodde på, sier Iver Johan Knotten.

– Er det ting du har lært av ham du kan ta med den i mandagens temporitt?

– Ting han sa og lærte meg bruker jeg hele tiden, også inn mot VM-tempoen. Det han var opptatt av, gjorde han 100 prosent. Det gjaldt også oppfølging av oss barnebarn, sier han.

Dominerende juniorer: Knotten og Leknessund

Sammen med Andreas Leknessund er Knotten noe av det mest spennende det norske landslaget har fått fram de siste årene.

I juniorklassen har vi ikke alltid vært like bortskjemte med utøvere som vinner, men begge de to har prestert helt i verdenstoppen på temposykkelen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ PLASS I VM-BYEN: – Landslagsledelsen viste meg tillit ved å ta meg ut, så da må jeg vise meg plassen verdig, sier Iver Knotten foran VM-debuten i U23-klassen. FOTO: Norges Cykleforbund

I fjor vant Knotten tempoetappene under både det lille fredsrittet og Trophée Centre Morbihan. Han fulgte opp med å slå Leknessund under NM, vinne EM-bronse og bli nummer seks under VM i Doha.

Uten at han sier seg fornøyd med sine to seneste mesterskapserfaringer:

– Oppladningen foran både VM og EM i fjor var kjip. I år føler jeg meg mye bedre forberedt. I EM hadde jeg en del å gå på formmessig. Jeg gjorde en god tempo halvveis, men så dabbet jeg av.

Langrennsfamilien

Den første halvdelen av årets sesong slet han med mye sykdom. I høst har han unngått å bli sengeliggende.

Faktisk reiste han ut til hytta på Skrim for å forberede seg i ro og fred på fjellet.

– Det var litt for å slippe unna sykdom, dessuten er det en del bakker der det går an å trening i. Er det dårlig vær, kan jeg sykle inne på rulla, sier vestfoldingen som trenes av Reidar Borgersen og pappa Jon Erik Knotten.

Som du sikker har skjønt, er Knotten-navnet synonymt med langrenn i Norge. Både pappa Jon Erik, farfar Jon Olav og Iver Johan har alle konkurrert i langrennssporet.

I tillegg er Guri Knotten (aktiv skiløper og landslagssjef for Sveits) søskenbarnet til pappa Jon Erik.

– Det var litt tilfeldig at jeg startet å sykle, egentlig. Det var en vinter jeg var syk og ikke fikk konkurrert. Da begynte jeg å sykle mer, og året etter bestemte jeg meg for å satse på det.

– Langrenn minner om sykling

Valget skjedde ikke for lengre enn to år siden, noe som indikerer både at han er fersk som syklist og at han har tatt overgangen på svært imponerende vis.

– Langrenn og sykling er veldig mye mer likt enn mange tror. Det er utholdenhet det dreier seg om. Å konkurrere og presse kroppen. Bruke kroppen best mulig, påpeker Knotten.

Mandag møter han konkurrenter som er inntil tre år eldre enn ham, men det later ikke til å bekymre Knotten for mye.

Han ønsker ikke å tallfeste egne forventninger, men sier han tror han «kan overraske».

– Når jeg blir tatt ut som førsteårs, viser landslagsledelsen at de har tro på meg som rytter og min videre utvikling. Så da må jeg i hvert fall vise meg den plassen verdig, sier Knotten.

Tagget med: , , , ,

Les også disse