Prøv Procycling Pluss idag

HÅPER PÅ OL-PLASS: Norge har fire plasser til sommerens OL-fellesstart for herrene. Sindre Skjøstad Lunke håper han er blant de fire som får en plass. Foto: Riwal Readynez.

Lunke satser tungt mot OL etter hjerteproblemene

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 12.02.20 15:45

Del på    

Tror på høydesamling som oppskrift for suksess.

ALTEA (procycling.no): Fredag starter de tre norske Riwal-rytterne Sondre Holst Enger, Kristian Aasvold og Sindre Skjøstad Lunke sine sesonger i Vuelta Murcia. Det tøffe etapperittet går over to dager, og Lunke og Holst Enger skal også kjøre Clasica Almeria søndag. Deretter venter Vuelta a Andalucia (Ruta del Sol) for trønderen.

Det betyr en endring fra den opprinnelige planen for Lunke. Han skulle egentlig til Frankrike og Italia og kopiere fjorårets sesongåpning, men trønderen er glad for endringene som har kommet.

– Det vil egentlig bare si det at man kjører litt hardere ritt i forhåpentligvis finere vær og litt mindre hvile mellom rittene. Det blir litt mer intensivt, men det synes jeg er bra. Da kan jeg komme hjem og slappe av litt og trene mellom slagene, sier Lunke til procycling.no i Altea, på besøk hos Riwal Readynez.

I månedsskiftet januar/februar har det danske profflaget lagt grunnlaget for den kommende sesongen i Altea. Der har det blitt kjørt harde blokker bestående av langturer, intervaller og rittsimulering opp Col de Rates.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Der endte Lunke på andreplass bak Andreas Kron, 21-åringen som siden dro til Saudi Arabia, hvor han vant ungdomstrøya og endte på en åttendeplass sammenlagt i Saudi Tour. 

Treningsprestasjonene til den tidligere Sunweb-proffen er svært lovende med tanke på hjerteproblemene som gjorde at han måtte ta pause av sykkelen i desember.

– Jeg har vært frisk siden slutten av desember, selv om laglegen mener jeg har vært frisk hele tiden, smiler den sindige 26-åringen, som legger til at han har kunnet trene skikkelig siden starten av januar.

– Det virker som formen er grei likevel? spør vi og sikter til den nevnte Rates-testen.

– Ja, formen har vært bra, men jeg merker at jeg har litt å gå på. Jeg har trent mye styrke og mye alternativt, så det virker helt greit. Ikke noe supert, men det er greit.

Vil bli mer eksplosiv

Omtrent på samme tid i fjor, snakket Lunke med procycling.no på samme hotell. Den gang fortalte han at han og trener Erik Kolsung jobbet med å gjøre ham mer eksplosiv og anvendelig som ryttertype.

For å få til det, var mer styrke og spensttrening prioritert fremfor lengre terskeldrag i bakker. Lunke kan i år fortelle at han er et par kilo tyngre, uten at det bekymrer ham nevneverdig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GIR ALT: Sindre Lunke prøver å tette luka opp til Andreas Kron på bakketesten opp Coll de Rates, med Sindre Lunke på hjul. Til slutt var det dansken som var kjappest opp den interne testen. FOTO: Riwal Readynez Pro Cycling

– Jeg føler meg sterkere enn på samme tid i fjor, men det henger kanskje sammen med at jeg er litt tyngre og har mer muskelmasse. Egentlig er jeg litt fornøyd med å holde igjen litt på formen. Alle vil være i toppform til de første rittene, men det handler også litt om å finne sine ritt hvor man vil gjøre det bra. Jeg tror de første rittene i Spania blir seige, men jeg trenger det nå.

– I fjor snakket vi om at du ønsket å gå litt bort fra å være klatrer, og jobbe mer med eksplosivitet og kortere bakker. Er det noe dere har dratt enda lenger i år?

– Ja, vi har egentlig tatt det litt lenger. Hvis man skal kjøre en Grand Tour og klatre der, så er det ikke like artig. Jeg vil heller ha litt mer muskler og kjøre bedre på flatene og komme meg mer med i brudd for å få flere resultater.

Les også: Holst Enger: – Jeg er så gira på å få ut hele potensialet mitt

Drar til høyden for å slå seg inn på OL-laget

Etter planen skulle Lunke kjøre Tour of Oman dersom det ble noe av. Forrige uke ble det klart at det avlyses. Etter de spanske rittene drar han til Frankrike for å kjøre endagsrittene Classic de l’Ardèche (29. februar) og Royal Bernard Drome Classic (1. mars).

Deretter følger en høydesamling på Mont Etna, i forkant av Giro di Sicilia (1. til 4. april) hvor Riwal håper å få en plass. Rittet inkluderer også en etappe opp fjellet som har vært hyppig brukt i Giro d’Italia

I det rittet ønsker nordmannen å kjøre godt. Han vet at han må prestere for å komme med i den norske OL-troppen som skal til Tokyo og delta i det tøffe landeveisrittet der.

– Jeg tror at jeg kan klatre bra etter en høydeleir. Jeg har lyst til å slå meg inn på OL-laget på Sicilia spesielt. Jeg vet at høyde funker bra for meg.

– Er det et mål for deg?

– Ja, det er absolutt et stort mål. Det er det jeg jobber mot. Jeg må ikke bli for stressa i starten, men heller bruke en del ritt som trening for å komme seg i gang, spesielt etter det med hjertet. Jeg føler jeg har et bra løpsopplegg sånn sett.

– Jeg har bra støtte fra Olympiatoppen i Trondheim. Vi har litt samlinger og sånt der, så det er bra. Man skal være dritsterk og kjøre inn resultater, men jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal være i stand til å klare det.

Norge har fire plasser til herrenes fellesstart, som kjøres 25. juli.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Ikke bare avhengige av Kamp og Stokbro

Flere av Riwals beste ryttere tok et steg opp etter en god 2019-sesong. Alexander Kamp signerte for Trek-Segafredo, Andreas Stokbro tok turen til NTT, mens uheldige Mathias Norsgaard ble hentet av Movistar, før benbruddet i høst som setter ham ut av spill i lang tid.

Inn har det kommet fem nederlendere, briten James Shaw, nordmennene Sondre Holst Enger, Kristian Aasvold og August Jensen. Samtidig har flere av unggutten tatt steg, noe Andreas Kron viste under Saudi Tour.

(artikkelen fortsetter under)

NORSK INVASJON: Sondre Holst Enger og Kristian Aasvold har blitt lagkamerater med Sindre Lunke i Riwal Readynez. FOTO: Magnus Drivenes, procycling.no

Laget er med andre ord bedre rustet til å kapre flere topplasseringer. Lunkes inntrykk er at det er en sterkere utgave av Riwal som tar fatt på 2020-sesongen.

Spesielt på spurtfronten er det danske proteamet nå godt skodd, med ryttere som Arvid De Kleijn, Sondre Holst Enger og August Jensen.

– Det er det vi har manglet litt, at vi har noen rene spurtere. Det har blitt litt kjedelig på noen flate etapper hvor vi bare sitter med inn og har en fyr som prøver seg i spurten. Nå har vi folk som kan vinne, og da kan hele laget samle seg og kjøre for det. I tillegg virker laget sterkere i år. Mer kollektivt sterkt med nederlenderne og James Shaw. Det virker veldig bra nå. Nesten alle er friske og raske. Jeg tror det blir flere resultater i år. Vi er ikke bare avhengige av Kamp og Stokbro.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse