MER SYKKELFEST? VM-underskuddet har enda ikke lagt seg

MER SYKKELFEST? VM-underskuddet har enda ikke lagt seg, men alt nå snakker politikerne om å få Tour de France til Norge. Nå kaster også Bergen seg inn i kampen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kulturministeren i Tour de France-møte med Statoil

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.01.18 10:35

Selskapet vil fremdeles ikke bekrefte sykkelplanene.

(procycling.no): I fjor sommer avslørte Dagbladet og procycling.no at Statoil ønsket å feire selskapets 50-årsjubileum med å hente selveste Tour de France til Norge i 2022.

Den opprinnelige skissen inneholdt en Gran Départ i Stavanger, mens Oslo skulle være exit-punkt før verdens største sykkelarrangement skulle finne veien hjem til egne jaktmarker.

Les også: Det norske Tour de France-budet på vent

Utover høsten ble så det norske budet satt på vent. Hovedsakelig fordi man var usikre på om man ville nå fram hos den franske arrangøren (ASO) – også fordi danskene er tett på Tour de France-starten året i forveien.

Nå skriver likevel BT at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) skal i Tour de France-møte med Statoil i løpet av januar.

– Jeg har takket ja til et møte med Statoil for å orienteres om deres tanker for et mulig fremtidig arrangement knyttet til Tour de France i Norge. Regjeringen er positiv til at Norge er vertskap for store internasjonale idrettsarrangement, men det er ikke igangsatt noen prosess knyttet til dette arrangementet, skriver Helleland i en e-post til Bergens Tidende.

Bergen vil også være med

Da VM-feberen inntok Bergen med full styrke i september i fjor, klargjorde byrådsleder Gunnar Schelderup sitt ønske om å få Tour de France til byen.

Les også: Sjokktall for Sykkel-VM: 55 mill. i minus

Et underskudd på flere titalls millioner senere ser ikke ut til å ha endret hans oppfatning.

– Det er viktig at underskuddet til arrangøren Bergen 2017 AS ikke overskygger det som kanskje var tidenes folkefest i Bergen og noen av våre nabokommuner. I tillegg var det sportslige arrangementet tilnærmet prikkfritt, sier Schjelderup, som ifølge avisen kaller Tour de France-planene «spennende og noe vi gjerne diskuterer».

90 millioner danske Tour de France-kroner

Mens det danske Tour de France-budet, som opprinnelig ble søkt om allerede i 2012 – har skutt fart den siste tiden, står den norske interessen foreløpig ikke forankret hos ASO.

Danskene fikk Tour de France-sjef Christian Prudhomme på besøk i forbindelse med rittarrangørenes samling i København i slutten av november.

– Det vi satt og snakket om var når Tour de France kommer til Danmark. Det er ikke lengre hvis, det er når. Jeg håper og tror på at det blir i 2021, uttalte næringsminister Brian Mikkelsen til Danmarks Radio.

Ifølge danske medier vil det koste rundt 90 millioner danske kroner å få Tour de France til Danmark. Politiken skriver at man samtidig forventer å generere 112 millioner tilbake i ren omsetning fra utenlandske turister. I Danmark står fem kommuner, tre regioner, Sport Event Danmark og nærings- og vekstdepartementet klare med 87 millioner kroner.

Norsk sykkelfest enda dyrere

På grunn av reiseavstand og logistikk vil en norsk Tour de France-start bli enda dyrere enn de danske estimatene. Og her kommer selvsagt det norske oljeeventyret og Statoil inn i bildet.

Statoil og ASO har allerede felles interesser rundt det norske etapperittet Arctic Race of Norway. Spørsmålet er om samarbeidet også kan gi Norges historiens aller første Grand Départ på norsk jord.

Informasjonsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen, gir BT samme svar som procycling.no har fått ved tidligere henvendelser i sakens anledning:

– Det er mange i Statoil som synes det ville vært spennende med en Tour de France-start i Norge, men vi ønsker ikke å kommentere hvorvidt vi er i samtaler om å ha en rolle i det, sier han til avisen.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse