FORNEM VANNBÆRER: Alexander Kristoff har fått tre gode muligheter til å kjempe om etappeseier under årets Tour de Suisse, men har ikke klart å kjøre inn noe bedre enn en 6.-plass. Her får han vannflaske fra Fabio Aru på vei mot Einsiedeln. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Kristoff i villrede rundt Tour de France-opptrekket

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.06.19 17:45

Del på    

– Mangler en dedikert sisteopptrekker.

(procycling.no): Med seier til Elia Viviani på dag fem av Tour de Suisse og en godkjent sjetteplass til Alexander Kristoff – var spurtsjansene i den siste WorldTour-testen konkludert for nordmannens del.

– Det er nok ingen flere muligheter igjen for meg nå, slår han fast overfor procycling.no

Fasit viser plasseringene 11, 16 og 6 noe Stavanger-mannen oppsummerer slik:

– Det har ikke vært mye å skrive hjem om.

Opprinnelig skulle det ni dager lange rittet dreie seg om opptrekkstrening mellom ham og Fernando Gaviria. Rekkekameratens kneskade fra velodromen som et ledd i kvalifiseringen til OL-troppen til Tokyo, satte en definitiv stopper for det.

I Sveits har han hatt lojale Sven Erik Bystrøm ved sin side, og det er ikke all verden som indikerer at det bildet endrer seg voldsomt inn mot Tour de France.

Quick Step har dominert

Da er det naturlig at man gløtter litt over til det konkurrentene holder på med. Bak Vivianis seier i Einsiedeln ligger et oppofrende stykke arbeid fra Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Michael Mørkøv og Maximiliano Richeze.

– De har et veldig bra lag her nede og har dominert fullstendig. Det er ingen av de andre lagene som kan matche det. Under touren vil jeg tro at Lotto Soudal og Jumbo-Visma har noe tilsvarende rundt Caleb Ewan og Dylan Groenewegen, så da er det i hvert fall flere mulige hjul å kjempe om, dersom man misser på det ene, før det dukker opp et nytt tog man kan prøve å hekte seg på, sier Kristoff til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tvillingfødsel utelukker NM-fellesstart for norsk proff

I år byttet han ut Tour of California med Hammer Series og Stavanger og Tour of Norway. Han innrømmer at både han og laget har blitt tatt på bakfoten snaue tre uker før det virkelig gjelder.

– Jeg har nok ikke vært helt klar for den type spurter. Det gikk for så vidt bra i både Tour of Norway og Gippingen (Kristoff vant, vår anm.), men det er en stund siden jeg har kjørt på dette nivået mot de aller beste. Det tar tid å komme seg inn i rytmen i denne type stressende spurter. Jeg fikk litt forsmak på det i Frankfurt, men det er fortsatt litt uvant.

Få alternativer i UAE-opptrekket

Fremdeles er det uklart hvor vidt Fernando Gaviria kan riste av seg kneplagene på vei inn mot åpningen av touren i Brüssel.

Da procycling.no snakket med teamsjef Joxean Matxin Férnandez i Ljubljana onsdag, forklarte han at den endelige avgjørelsen tas mandag etter at leger, prestasjonsgruppe og managementet skal gjennomgå en rekke av 24-åringens tallverdier etter hans første uke med intensivtrening siden han sto av dag sju av Giro d’Italia.

Les også: – Dersom Alex er i superform, får han all støtte

Hovedutfordringen for UAE Team Emirates er at det ikke er voldsomt med ressurser å hente ut med tanke på massespurtene, dersom kolombianeren ikke stiller.

Roberto Ferrari kunne ha vært en løsning, men 36-åringen har hatt et ganske heftig program siden midten av mai. Etter Tour of California ga han seg i kast med både Hammer Stavanger, Tour of Norway og Hammer Limburg, før perioden ble avsluttet med Ronde Van Limburg. Italieneren er meldt til starten tre belgiske endagsritt denne helga.

En annen mulighet er Simone Consonni som ble nummer to i Ronde Van Limburg og som fortsatte med tredjeplass under åpningen av Slovenia rundt, onsdag. 24-åringen fullførte Giro d’Italia i mai, og det var neppe meningen at han skulle jafse over to Grand Tours med én måneds pause imellom.

Kristoff: – Vi er nødt til å være litt smarte

Da kan det fort være at rammebetingelsene blir som under Tour de Suisse. Bystrøm som navigatør på vei inn mot kilometersmerket, og så er 31-åringen fra Stavanger overlatt til seg selv.

Det har ikke fungert optimalt i Sveits, og det blir ikke akkurat enklere under touren, men det er like fullt rammebetingelsene som eksisterer innenfor UAE-mannskapet akkurat nå.

– Man er nødt til å få litt hjelp om man skal være med å kjempe om etappeseirer, ellers blir det vanskelig, kommenterer Kristoff.

– Vi har ikke den dedikerte, supre sisteopptrekkeren, men vi har egentlig bare den del forskjellige spurtere. Vi har ingen (Michael) Mørkøv som gjør kun den jobben. Så vi mangler definitivt noe på opptrekksdelen innenfor laget, som vi også er nødt til å forberede for Gavirias del, påpeker han.

– Det har vært mer en drøm enn det har vært et mål

I forbindelse med Milano-Sanremo påpekte Kristoff overfor procycling.no at han håpet han kunne bli gjenforent med danske Mørkøv i 2020, men 34-åringen har forlenget avtalen med Quick Step, i stedet. Overfor procycling.no har dansken også bekreftet at det aldri har dukket opp noe tilbud fra UAE Team Emirates.

Les også: Krever forsterkninger for å fortsette i UAE-laget

– Uten Gaviria i touren, styrer dere mot at du og Sven Erik må klare dere selv foran massespurtene da?

– Det kan fort skje, og da er vi nødt til å være litt smarte. Sven er ingen utpreget spurtopptrekker, det mangler han litt toppfart for å kunne gjøre. Da får han heller gjøre en jobb for meg inn mot kilometersmerket, og så får jeg surfe på litt forskjellige hjul derfra og inn. Det funger jo ikke slik at noen kan holde meg i posisjon fra de siste fem kilometerne og inn. Da sitter man ikke med beina til å gjøre den opptrekkerjobben når det trengs.

Var i gullposisjon – orket ikke inn

Akkurat det vakuumet fikk duoen også kjenne på under onsdagens massespurt. Da satt nordmannen strålende plassert med 500 meter igjen, men måtte se seg slått av blant andre Michael Matthews, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Peter Sagan og vinneren Viviani:

– En 6.-plass er ikke noe fantastisk resultat i seg selv, men om vi hadde hatt en mann til igjen på 500 meter, så kunne den posisjon han blitt til gull. Nå er det sånn at jeg må spurte selv for å komme meg i den posisjonen, og da orker man ikke henge med når det er 200 meter igjen til streken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJEMPER MOT KLOKKA: Fernando Gavirias kneskade er fremdeles ikke under kontroll. Det gjør at hele opptrekket til UAE-laget fremdeles er helt i det blå. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

– Så da hender det at du kaster noen misunnelige blikk over i retning av Viviani?

– Det ser litt lettere ut for ham på en måte. Men jeg synes også det er morsomt å kjøre litt mindre opptrekk og flyte på de forskjellige hjulene rundt meg. Det er noe jeg egentlig er ganske god til, men det er lenge siden jeg har gjort det nå. Det mangler nok litt der ennå. Det gikk bra i spurtene under Tour of Norway, men der foregår ting i en litt annen hastighet, også, minner han om.

– Hvis du kunne ha håndplukket én mann utover Bystrøm til å hjelpe deg i touren, hvem ville du hatt inn da?

– Jasper Philipsen er rask, men han er samtidig uprøvd på dette nivået. Det har fungert greit med Ferrari tidligere. Han har en del erfaring, men jeg har sett at han har kjørt mye løp i det siste.

– Gaviria kan fort vinne en etappe

Kristoff forteller at Tour de France-forberedelsene hans har gått stort sett ’som normalt’.

Fremdeles har han ikke den endelige avklaringen på om han blir lagets førstespurter under touren, men å tro at Gaviria ankommer treukersrittet i toppslag er naivt med tanke på at han først er i stand til å utføre trening av en viss intensitet i inneværende uke.

– Foreløpig kjører han ikke løp, så vi får se om han rekker touren. Det er litt åpent. Hvis han er der, vinner han fort en etappe, tror Kristoff.

– Hvis dette hadde vært deg, og at Tour de France-forberedelsene dine besto av null konkurranser dager siden 17. mai; hadde du klart å nå det rittet i godt slag?

– Jeg tror det hadde vært vanskelig. Det kan være han får trent og har en OK form, men du vil ikke være inne i rytmen du får om du kjører løp. På meg virker det som han alltid er bra, uansett hvordan han ankommer løp. Men det hadde nok ikke fungert så bra for min del.

– Slik status er nå, er det slik at du håper at han blir klar til touren?

– Jeg har vært innstilt på å gjøre en jobb for ham i den første delen av rittet, uansett. Jeg har fått beskjed om å sørge for å være best mulig forberedt foran Tour de France, at jeg skal ha best mulig form og at vi skal spurte for meg hvis det ligger best an for meg. Så det betyr at jeg må passe på å ankomme rittet i godt slag og være forberedt på at jeg kan ende opp med det spurtansvaret, melder Kristoff.

PS: Juan Sebastian Molano reiste til Giro d’Italia som opptrekker for Fernando Gaviria. 24-åringen ble sendt hjem i starten av rittet fordi UAEs interne system for testing avdekket unormale fysiologiske verdier hos Molano. Han har vært tatt ut av konkurranse siden og er følgelig heller ikke aktuell for Tour de France.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse