Kristoff krever forsterkninger for å fortsette i UAE-laget

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.03.19 22:32

Del på    

Snakker om «Gaviria-skilsmisse» og gjenforening med dansk venn.

SANREMO (procycling.no):vei inn i en ny sesong måtte Alexander Kristoff bite i det sure eplet både når det gjaldt deltakelsen i UAE Tour og sommerens Tour de France.

Med Tour de Suisse i forkant som opptrekkstrening, var beskjeden klar om at han skulle hjelpe Fernando Gaviria fram til de siste 200 meterne.

– Det kan gi et litt kjedelig Tour de France for meg, konkluderte Kristoff.

En sukret pille på veien dit, skulle være det forlokkende, 291 kilometer lange Milano-Sanremo. Kristoff kunne formelig kjenner duften av blomster og frisk havluft i neseborene ved tanken på det ikoniske rittet langs Italias riviera.

Derfor ble det et kontant slag i mageregionen, da det gikk opp for Stavanger-mannen at han også der sto i fare for å spille annenfiolin bak ’den kolombianske raketten’.

– Det kan ikke jeg kontrollere

I høyt tempo foranstaltet av Astana over Cipressa og i stor grad Deceuninck Quick Step på vei oppover Poggio, fungerte etter hvert som malingsfjerner på spurterne.

KOMMENTAR: «Når opptrekkeren har lyst til å vinne selv»

Et uvanlig hendelsesfattig Milano-Sanremo, i et 20-talls varmegrader og strålende sol, oppsummerte Kristoff greit selv slik:

– At 10 ryttere kjører ifra kan ikke jeg kontrollere.

Han havnet bak splitten på vei ned Cipressa og fikk en tung ferd også over Poggio. Da det samlet seg til spurt mot slutten var den betydningsløs. Det visste ikke Kristoff før han kom inn på selve oppløpet, men selvsagt benyttet han sjansen til å krysse målstreken først av de 40 rytterne som hang igjen i «gruppe 2».

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Da hadde Julian Alaphilippe alt krysset målstreken 27 sekunder tidligere. Les mer om franskmannens seier her!

Selv om lagledelsen understreker klart og tydelig at nordmannen er deres leder i resten av klassikerne, er 31-åringen ikke fornøyd med å påta seg opptrekkeransvar i UAE Team Emirates.

Dansk opptrekker på ønskelista

I Sanremo var agent Joona Laukka naturligvis til stede. Finnen får nå i oppdrag å sondere markedet hvis ikke UAE-laget kommer med klare forsikringer om at også Kristoff blir satset på i de neste sesongene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DE SOM BESTEMMER: Matxin Joxean og Mauro Gianetti bestemmer hvilken vei UAE Team Emirates-prosjektet tar i framtida. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Én ting som ikke ble helt som planlagt da han signerte en forpliktende avtale med UAE i august, 2017 – var at Michael Mørkøv samtidig glapp til Decuninck-Quick StepOverfor procycling.no i Sanremo bekrefter rogalendingen at dansken blir et tema under de videre forhandlingene med arbeidsgiveren.

– Jeg har jo hatt en drøm om å få Mørkøv tilbake. Han var en jeg likte å jobbe med, og om jeg kan få Sven Erik (Bystrøm) og Mørkøv og kanskje én til i opptrekket rundt meg, så er jeg villig til å bli her, jeg. Det er ikke nødvendigvis slik at jeg må kjøre Tour de France. Jeg kan klare meg med å kjøre giroen og kjøre et annet program når vi har en så sterk spurter i stallen. Men det kommer også an på tilbud fra andre lag. Får jeg bedre lovnader der, er det jo også en mulighet til å bytte, sier Kristoff på det samme underlaget der han spurtet hjem seieren i Milano-Sanremo i 2014.

I samtaler med teamsjefen i Italia

Gamle meritter kan komme til anvendelse på nytt, men hjelper lite i nuet når det har ankommet en sju år yngre og raskere toppspurter inn på laget.

Kristoff forteller at han allerede de siste dagene i Italia har snakket mye med teamsjef Matxin Joxean om framtida. Det de blant annet har snakket om er muligheten for å forsterke slik at det kan kjøres to atskilte programmer neste sesong.

– Kanskje hadde det ideelle vært å kjøre to separate programmer, men i år kommer de til å kjøre en hel del sammen. Når det dreier seg om rene spurter, er Gaviria mannen. Vi kan kanskje kjøre for Alex hvis det er snakk om mer utfordrende etapper med spurt i en avgrenset gruppe mot slutten, sier Joxean til procycling.no.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Les også: Gaviria: – Jeg har mye å lære av Kristoff

Spanjolen har en velutviklet og veldokumentert evne til å oppdage talent, og dessverre – for Kristoffs del – har det fristet ham til å gjøre opptrekker av nordmannen allerede nå.

– Etter min mening er han blant de 10 beste spurterne og de 10 beste klassikerrytterne i verden, men han er også den aller beste opptrekkeren. Det er ingen andre ryttere som kan åpne spurten fra 500 meter og holde farta oppe hele veien inn. Derfor mener jeg han er nummer én, sier spanjolen.

Det er slike uttalelser som gjør Kristoff & Co. usikre på om framtida ligger nettopp hos UAE-laget. Kronspørsmålet er nemlig om skjæringspunktet 31-32 år er tidspunktet for å legge egne ambisjoner til side:

– Framtida mi kommer alltid an på tilbud og etterspørsel. Dersom ønsket er å få inn to opptrekkstog neste år, både for meg og Gaviria, er det en mulighet å bli her også. Det kommer an på hvilke tilbud jeg får her og fra andre steder, understreker Kristoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– DUMT Å TEMME EN TIGER: Sven Erik Bystrøm mener Alexander Kristoff bør få spurte om etappeseirer i noen år til. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Laukka forteller til procycling.no at de nå ønsker å se at UAE-laget oppfyller løftene om å kjøre med nordmannen sin som kaptein.

– Det dreier seg om både spurtene og klassikerne, ikke bare den ene delen – men mer hvordan laget skal se ut i framtida, sier Laukka til procycling.no.

– Kler ikke Alex å trekke opp

Sven Erik Bystrøm er en så lojal hjelper som de kommer, og han trår alltid støttende til ved romkameratens side.

– Kristoff snakker om å få Mørkøv tilbake, er det en felles drøm dere deler?

– Ja, det hadde vært veldig fint. Vi var en veldig bra gjeng, og du ser jo den supre jobben han gjør for Viviani. Det er kanskje det Kristoff mangler. Han har meg til å matche ham på trening og skjerme han fram til den siste kilometeren, men så mangler han en Mørkøv som kan ta ham fra 500 til 200.

– Er det litt råflott å bruke Alex som opptrekker? Hadde det vært bedre å angripe flere ritt i et dobbelt program?

– Slik jeg ser det er Alex en vinnertype, så han egner seg ikke som opptrekker. Han egner seg i form av at han gjør en utrolig god jobb, men den vinnermentaliteten han har må han dyrke videre. Med en gang han begynner å kjøre som hjelperytter i alle ritt mister han litt av den. Da vinner han ikke like mange sykkelritt som før.

– Synes du det er overraskende at heller ikke Milano-Sanremo ble et ritt der laget samlet seg rundt ham?

– Hadde han hengt på de 12 første i dag, så hadde han nok spurta om seier. Det var nok mer beina det sto på i dag. Kommer han og Gaviria dundrende inn i en samlet spurt, er det Gaviria som på papiret som er den raskeste, så jeg forstår lagets oppfatning av situasjonen. Jeg tror det blir farlig om Alexander går inn i alle ritt sammen med ham og kjører for ham. Da mister han litt av killer-instinket som han er så god på å ha og som har gjort at han har vunnet mange ritt.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse