UAVKLART: Joxean Férnandez aner ikke per i dag om han har med seg superspurter Fernando Gaviria til Tour de France-starten i Brüssel den 6. juli. Blir han ikke med, lover spanjolen Alexander Kristoff full støtte i massespurtene. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

– Dersom Alex er i superform, får han all støtte

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 19.06.19 13:41

Del på    

UAE-sjefen varsler endelig Gaviria-avgjørelse mandag.

LJUBLJANA (procycling.no): I dag åpner etapperittet Tour of Slovenia med en 168,5 lang etappe med mål i Rogaska Slatina nær grensa mot Kroatia.

Det blir siste test for blant andre Mark Cavendish for å vise form som kan gi avkastning i kraft av Tour de France-billett.

For UAE Team Emirates var forhåndspåmeldte Fernando Gaviria ikke å se i Ljubljanas gater.

Lagsjef Joxean «Matxin» Férnandez tok seg tid til å snakke med procycling.no foran starten av det fem dager lange rittet. Spanjolen forteller at trening og restitusjon ble vurdert som viktigere enn en opptreden i den slovenske hovedstaden når lagledelsen vurderte skadesituasjonen hans i et langsiktig perspektiv.

– Det var egentlig meningen at han skulle kjøre her i forkant av Tour de France. Men jeg tror det var bedre for ham å bli hjemme med tanke på kvaliteten på treningen. Han har gode treningsforhold den siste tiden og har blitt fulgt opp av to leger ved et opptreningssenter for idrettsskader. Deretter reiste han videre til Monaco for å trene mer som vanlig, forteller Férnandez til procycling.no.

Fikk behandling for «velodrom-skade» i Tyskland

Gaviria har et opphold ved privatklinikken ATOS Orthoparc i den tyske byen Køln bak seg. Her han gjort unna rolige basisøvelser og blitt fulgt nøye opp av ortoped Dirk Tenner, som også er knyttet til UAE-laget som laglege.

Han var deretter tilbake i hjemlandet Colombia der han gjorde unna to uker med enkel trening, før han fløy tilbake til Monaco foran inneværende uke.

I et intervju med Het Nieuwsblad avslørte Férnandez onsdag at kneskaden Gaviria slet med under Giro d’Italia ikke oppsto under årets første Grand Tour, men i forbindelse til kvalifisering for det kolombianske OL-laget på bane i forkant av rittet. Her skal Gaviria ha havnet på parketten ved to anledninger, og denne støtskaden skal så ha blitt irritert i møte med våte og kalde forhold i den første uka av giroen.

Per nå er status at det er helt åpent om lagets foretrukne førstespurter rekker å trene seg i form til rittet han bar den gule ledertrøya etter åpningsdagen og tok to etappeseirer i løpet av de første fire etappene i fjor. I håp om å rekke rittet går Gaviria nå inn en avgjørende treningsuke der belastningen skal økes for å simulere påkjenningen som følger med aktive sykkelritt:

– Hvordan vurderer du mulighetene hans til å bli klar til touren?

– Jeg vet ikke. Akkurat nå, er det litt komplisert. Vi er nødt til å avvente følelsen hans etter den spesifikke treningen, der han blant annet skal prøve å spurte. I dag har han to uker med god trening bak seg, men kun rolig utholdenhetstrening. Nå venter den mer spesifikke delen. Så får vi se hvordan kroppen og musklene reagerer, og hva slags følelse han selv har, før ekspertene ved Universitet i Colorado skal komme med sin vurdering. Først da, i etterkant av Tour de Suisse, kommer vi til å ha et bilde av den reelle situasjonen og ta den endelige avgjørelsen.

Skjebneuke for Gaviria

Tidligere har både Peter Sagan og Fabio Aru traktet til Boulder, Colorado for å gjøre unna høydetrening foran viktige ritt.

Her bor Inigo San Millan som er sjef for coachene i UAE-systemet. Han arbeider også for byens universitet, og her skal wattfilene og rehabiliteringen etter Gavirias kneskade vurderes nøye, før han eventuelt blir gitt klarsignal til å slutte seg til lagets delegasjon foran Gran Départ i Brüssel den 6. juli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVEM BLIR KLARE? Alexander Kristoff ligger i øyeblikket an til å bli UAE-lagets førstespurter under Tour de France. Kan Fernando Gaviria få til et «Houdini-nummer» og rekke Gran Départ i Brüssel om 17 dager. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– De skal se på kraften han produserer og hvor godt kneet hans er restituert etter skaden. Deretter skal de ta en avgjørelse basert på hvordan treningen hans denne uka har gått, sier «Matxin» Férnandez til procycling.no i Ljubljana.

Skulle sportslig ledelse – der Férnandez er øverste leder – i samråd med lagets medisinske støtteapparat vende tommelen ned, blir det Alexander Kristoff UAE-laget går all in for i Tour de France-spurtene.

Når vi spør om det er lagt noen plan A og plan B med eller uten Gavirias tilstedeværelse, svarer spanjolen følgende:

– Nei, det finnes ingen plan A eller plan B. Det er bare én plan, og det er UAE Team Emirates som er viktig. Det er det eneste som betyr noe. Dersom Fernando er i superform, så er all støtte rundt ham. Dersom Alexander er i superform, så er all støtte rundt ham. Sånn har det også vært i andre løp, som for eksempel under klassikerne. Når Alexander ankom dit perfekt tilstand, så respekterte vi ham. Alexander er superviktig for oss, understreker han.

– Dersom Alexander reiser til Tour de France som hovedspurter på laget, vil han da få nok støtte av laget sitt?

– Da kommer han til å få full støtte.

– Er laget sterkt nok rundt ham?

– Han er nødt til å komme ditt i superform. Med all respekt, så er ikke Tour de France som alle andre sykkelløp. Hvis han kommer dit i superform, så tar vi de mulighetene vi får med Alex. Det er opplagt. Det er profesjonell sykkelsport det dreier seg om, påpeker ’Matxin’.

Mener Bystrøm kan bite fra seg i brudd

Den siste uka har det ikke vært mye som har klaffet for UAE-laget. På fire dager har Kristoff hatt to muligheter til å melde seg på i kampen om etappeseier under Tour de Suisse.

På tross av at Bystrøm har jobbet iherdig, har han blitt for alene og ved begge anledninger blitt sittende for dårlig posisjonert når først Sagan spurten inn til etappeseier, og siden Elia Viviani.

Det er ikke vanskelig å argumentere for at opptrekkene til Deceuninck-Quick Step og BORA-Hansgrohe for øyeblikket holder en helt annen klasse enn Kristoffs arbeidsgiver.

I Ljubljana går Férnandez langt i å antyde at det endelige uttaket, som skal tas mandagen etter Tour de Suisse, vil inneholde flere norske navn.

– Hvordan er mulighetene for Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen for å bli en del av uttaket?

– Vegard og Sven er superviktige for oss.

– De vil begge være blant de åtte som tas ut?

– Ja, de er viktige som støtte i de flatere delene av løypa, og i tillegg for spurtopptrekket. Sven Erik er i tillegg på et såpass høyt nivå at han kan bli en mann å sende ut i brudd i løpet av den andre eller tredje uka. Det passer ham perfekt.

– Tour de France er superviktig

Det samsvarer med hva Giuseppe Saronni uttalte til tuttobiciweb.it tidligere denne uka, at Bystrøm definitivt er blant rytterne som er innafor uttakets rammer snaue to uker før alvoret bryter løs med Eddy Merckx-hyllest i Brüssel.

– Jeg har ikke hørt at jeg ikke er med, så det bør være en god sjanse da, fortalte Sven Erik Bystrøm procycling.no tirsdag.

Stake Laengens plass er mer usikker, men det alle lurer på nå er hva som skjer med Gaviria.

– Det er en viktig avgjørelse for vår performance group, det medisinske støtteapparaet og managementet. Hvordan føler Fernando seg? Har han en bra følelse? Føler han at formen er bra? Føler han at treningen har gått bra? Okay, hvordan der tallene hans ut. Tallene viser at han er fullt restituert. Produserer han høy nok watt? Fint, da starter han. Er den ikke bra, da er det enkelt. Da er han ikke i bra nok form og Tour de France er et superviktig ritt for oss, forklarer Férnandez.

PS: Rasmus Tiller (Team Dimension Data) er eneste norske deltaker under Slovenia rundt denne uka.

Tagget med: , , , ,

Les også disse