FULL TROPP? Norge styrer foreløpig mot ni mann i VM i Qatar. Bak oss jager blant annet Tyskland, som kommer til å bli vanskelige å ha med å gjøre under Tour de France.

FULL TROPP? Norge styrer foreløpig mot ni mann i VM i Qatar. Bak oss jager blant annet Tyskland, som kommer til å bli vanskelige å ha med å gjøre under Tour de France.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kristoff og Norge med kurs mot full VM-kvote

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.06.16 14:11

Del på    

Men fortsatt er det skjær i sjøen.

(procycling.no): Ved inngangen til juni ligger Norge ranket som niende beste nasjon på World-rankingen.

De ti beste lagene per 22. august vil automatisk få ni mann til start under VM i Qatar i oktober.

Én forutsetning er at man har ni ryttere innenfor topp 300 på den individuelle rankingen. Her har Norge i skrivende stund bare sju.

Via den europeiske rankingen, der Norge for tiden inntar en solid femteplass, får vi imidlertid plassene tilbake igjen.

Altså har Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen sju hjelpere rundt seg per dags dato.

– Vi håper selvsagt å beholde ni plasser helt fram til midten av august. Da får vi litt ekstra styrke med oss, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

– Trenger du ni mann denne gangen?

– Jeg hadde ikke trengt det til OL i Rio de Janeiro, til det er løypa for hard. Men hvis vi noen gang skulle trenge det, er det på en løype lik den vi møter i Qatar. Med ni mann kan vi spille en rolle i det løpet. I en flat løype med litt vind og teknisk krevende partier vil vi ha ryttere som kan jobbe for vårt felles mål.

Holder Tyskland bak oss på lista

Det er imidlertid et kronglete farvann som venter i den internasjonale sykkelsporten i kommende uker og måneder.

Critérium du Dauphiné og Tour de Suisse er begge WorldTour-ritt med sylhvass konkurranse.

Deretter venter Tour de France, men også ritt som Polen rundt, Østerrike rundt og Tour de Wallonie.

Med nasjoner som Sveits, Portugal, Danmark og spesielt Tyskland bak oss på lista, er vi nødt til å kjempe for å beholde topp 10-plasseringen med vårt aller tyngste skyts.

– Juli er kanskje måneden vi har variert mest under i årene som har gått. Vi ser muligheten for at vi kan falle litt på rankingen. Samtidig har vi opplevd at både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har slått til med etappeseirer. Det har også Alexander Kristoff gjort, og med norsk fullklaff i Tour de France, skal det bli spennende å følge med rankingene utover også, sier landslagssjefen.

Kan miste plasser

Han tar ingenting for gitt, og vet at veien ned til en topp 15-plassering er kort.

Da er vi nede på tre mann – men igjen kan en topplassering på europarankingen kvalifisere seks mann for oss. Slik det skjedde foran VM i Richmond i fjor.

Kristiansen benytter sjansen til å glede seg over den gode, norske sesonginnledningen:

– Den har vært utrolig bra på mange fronter. Vi har Team Joker som i øyeblikket er ranket som det tredje beste kontinentallaget, og vi har hatt god poengfangst med U23-landslaget. Med et sterkt landslag til start i Tour of Norway, fikk vi med oss en jackpot derfra også. I tillegg har Edvald og Alex kjørt inn en knippe pene seirer, selv om det ikke lyktes dem å gå til topps i monumentene denne gangen, oppsummerer han.

Kun de fire store foran

Stegene Norge har tatt som sykkelnasjon vises aller best på europarankingen.

Her har kun Frankrike, Belgia, Italia og Spania plassert seg over oss på lista.

Samtidig betyr det at vi så langt har sanket med poeng enn Storbritannia, Nederland, Tyskland, Danmark og Portugal.

– Det vitner om at vi er i ferd med å befeste stillingen blant de fremste nasjonene innenfor sykkelsporten. Målet må jo være å henge med der oppe over tid. Vi er ikke som Italia og Frankrike når det gjelder antall proffer. Vi har fortsatt bare 12 mann og 5 kontinentallag, så det er ikke mange ryttere som plukker disse poengene. Det er flere som hjulpet til med stor poengfangst i år og som har tatt ytterligere steg.

Enorm forskjell

Skulle vi ende opp med full VM-kvote for første gang siden VM i Mendrisio i 2009, vil det naturligvis også legges større press på de norske spydspissene.

Kristiansen tror de norske proffene har en liten tanke om VM i bakhodet også når det begir seg ut i Tour de France-eventyret i starten av juli.

– Spesielt Alexander vil være en av forhåndsfavorittene foran et slikt løp. Jeg tror han gjør seg sine tanker om antall ryttere som kvalifiseres inn. Han vet godt at hjelpen blir betydelig større fra de tre rytterne vi normalt har, via seks mann i fjor og opp til de ni som er maksimal kvote. Det vil også gjøre noe med ansvaret vi trenger å ta i feltet om vi får med fullt lag, men den får vi bare ta.

PS! VM i Qatar arrangeres fra 9.-16. oktober.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse