HAR FUNNET TONEN: Samarbeidet mellom Fernando Gaviria og Alexander Kristoff har vært upåklagelig så langt denne sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Gaviria: – Jeg har mye å lære av Kristoff

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.03.19 18:36

Del på    

Men lærlingtida blir fort utsatt til etter Milano-Sanremo.

LAINATE (procycling.no): I et av mange stusselige strøk rett i nærheten av Milanos mange ringveier, hadde UAE Team Emirates og Team Sky åpenbart gjort god research da de hadde vunnet veien til en liten perle av et 4-stjerners hotell i byen med det ufortjente rykte som en high end motemetropol.

LIVE: Følg hvert tråkk av Milano-Sanremo fra 10:10 på procycling.no lørdag!

Ved Hotel Litta Palace fikk sykkelstjernene stort sett gå i fred. Kun alltid energiske @photofizza, UAE-lagets italienske fotograf, en nederlandsk journalist og procycling.no hadde møtt fram for å høre hvordan laget skulle sjonglere tandemet Fernando Gaviria og Alexander Kristoff under årets lengste klassiker.

Informasjonstjenesten i laget var lett hoderystende til det hele, og forsto ikke helt hvor pressekorpset hadde tatt veien. Da seansen startet bar det preg av lett døsige, mette idrettsutøvere rett fra lunsjbordet – men også to lagkamerater som har stor respekt for hverandre.

Hvem som skal trekke og for hvem og hvordan UAE Team Emirates skal løse et ritt som avgjøres over to knoller over 263 kilometer i etterkant av den nøytrale sonen, er ikke bare enkelt å svare på.

– Vi kommer til å ha en plan. Vi har en idé for hvordan vi ønsker at rittet skal forløpe. Men vi er også nødt å ta noen avgjørelser underveis, basert på hvordan han føler seg. Vi er lagkamerater her og skal prøve å kjøre inn best mulig resultat. Vi kan vinne rittet begge to. De siste åra har Fernando Gaviria vært en kjappere spurter enn meg. Dette er et langt løp og han er nødt til å kjenne etter underveis hvordan han føler seg, sier Kristoff til procycling.no.

ANNONSE: Se Milano-Sanremo på Eurosport Player og Eurosport Norge. Trykk her for å sikre deg tilgang!

– Kristoff er lederen vår i klassikerne

Milano-Sanremo er rittet Kristoff mener han har aller størst sjanse til å vinne i løpet av vårklassikerne, og dermed er det kanskje og det han har mest lyst til å kjøre for egne sjanser under. Dette har han også forsøkt å gjøre rede for internt ved bruk av kristoffsk diplomati.

Dessverre for rogalendingens del, er det også rittet som krasjer mest med Fernando Gavirias ønsker og kvaliteter.

Følelsen man sitter igjen med etter å ha overvært seansen, er at nordmannen stor sett får gjøre som han vil i klassikerne, men ikke nødvendigvis nedover Via Roma – selve livsnerven gjennom Sanremo.

– Kristoff er lederen vår i klassikerne. Han var kanskje opptrekker i UAE Tour og blir det kanskje i noen andre ritt, men i klassikerne er Alex den med mest erfaring. Han er veldig viktig for oss, sier lagsjef Maxtin Joxean til procycling.no.

– Vil prøve å hjelpe Kristoff

Nordmannen var opplagt den mest pratsomme av de to. Mens Kristoff svarte på spørsmål fra den belgiske journalisten om hvordan han ser på framtidsutsiktene til Jasper Philipsen, hadde Gaviria begynt å leke med plastglasset foran seg og satt i helt andre tanker.

– Sorry, stotret han, da han ved én anledning endte opp med å rive det ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I SIN EGEN VERDEN: Pressekonferansen i utkanten av Milano varte i rundt 20 minutter, og samlet to journalister og en fotograf. Det virket som Fernando Gaviria også syntes det ble litt kjedelig til tider. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Da den samme nederlandske journalisten spurte Gaviria hva han kan lære av Kristoff, rettet han seg opp i ryggen og leverte følgende svar:

– Det er mye. Han er en av de beste i klassikerne. Når rittet er veldig, veldig hardt og det blir spurt så er han en av de sterkeste. Jeg har også lyst til å vinne brosteinsklassikerne. Men i år vil jeg prøve å hjelpe han. Han har mer erfaring og kan kjøre bedre der. Neste år får vi se, men i år er det som en skole for meg i de flamske klassikerne. Det er vanskelig for meg for du må kjenne veiene. Kjenner du dem så vet du når du kan slappe av litt og ta flasker og spise. Men noen ganger er det umulig å gjøre. Du vet ikke når rittet vil sprekke opp og slike ting, forklarte Gaviria.

ANNONSE: Få tilgang til Home of Cycling her!

Da gjør vi altså oppmerksom på at lørdagens ritt ikke nevnes i samme åndedrag som brosteinsklassikerne her.

Kristoff: – Jeg har en drøm om å vinne

Etterpå fikk procycling.no også en prat med Kristoff på tomannshånd. Da spurte vi om hva syntes om uttalelsene fra Gaviria og at læremesteroppdraget ikke begynner før kalenderen viser E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem.

Det er ting som tyder på at Kristoff tenker slik andre også har kommentert i oppkjøringa til ritt: «Hopp på hjulet mitt du, Fernando – og heng på så lenge du klarer»:

– Jeg har en drøm om å vinne i morgen. Vi må se hvordan han føler seg. Jeg tror jeg har en sjanse uansett, selv om jeg skal kjøre opptrekk. Men da kan jeg ikke starte med 500 meter igjen. Jeg må sørge for at han i hvert fall har en sjanse til å vinne. Jeg holdt jo nesten inn fra 300 meter i 2015 (da John Degenkolb snek seg forbi mot slutten, vår anm.), så hvis jeg slipper å ta fronten ved 300 og heller starte spurten der, så er det en mulighet for at jeg holder hele veien inn, men vi må ta det på møtet først. Jeg har kjørt mange spurter hvor min spurt har vært det beste opptrekket, så hvis jeg har han på hjulet så er det en god forsikring for laget for at vi kan klare å dra seieren i land.

– Så det blir sånn «hold hjulet mitt og jeg fikser resten», og hvis du er heldig så går du først over streken likevel?

– Hvis jeg er heldig, så kan det gå veien. Det er det jeg ønsker, så får vi se hva de ønsker. Jeg tviler på at det blir motsatt vei, slik at jeg er på hjulet hans. Men hvis han ikke føler seg bra, har han sagt han skal si ifra og heller hjelpe meg. Når du er i en avslutning har du adrenalin og du kjenner ikke helt hvor mye du har igjen i beina. Jeg har alltid følt meg helt død på toppen av Poggio, men jeg har likevel klart å spurte bra.

Hvem er best av Kristoff og Richeze?

Så da faller det egentlig ned til det kjedelige svaret: Det er dagsformen som avgjør, og lagets formaninger på lagmøtet fredag kveld og i bussen like før hingstene skal slippes ut på vårbeite.

Mens Kristoff har hatt en vår preget av mange velt og stang ut, har han i hvert fall virket sprek de gangene han har fått vist fram det han er god for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMPONERTE: Under UAE Tour ble Alexander Kristoff nødt til å legge egne ambisjoner til side for at Fernando Gaviria skulle spurte hjem seieren. Det ble både opp- og nedturer, men sjefen ble imponert over nordmannens innsats. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Gaviria stiller det seg kanskje litt større spørsmålstegn ved, selv om han vant både i Vuelta a San Juan og UAE Tour – med god hjelp fra Kristoff.

– Er du fornøyd med resultatene dine så langt i sesongen, Gaviria?

– Ja, man skulle alltid ha tatt en seier til. Men beina og formen er bra. Det er årets første monument og vi får se hva som skjer i morgen. Laget er bra og vi har startet sesongen veldig bra.

– Hvem er den beste opptrekkeren: Kristoff eller Richeze?

(stillhet følger – inntil Alexander Kristoff ler)

– Det er veldig forskjellig. Kristoff er ny på dette området, mens Max (Richeze) alltid har gjort dette og dermed er det mye enklere for ham. Han vet når man skal holde igjen, eller når du skal gå til. Alt er ganske nytt for Kristoff nå, men i UAE Tour gjorde han en veldig god jobb.

– Måten han trakk opp på var fantastisk

Kristoff står bokført med seier fra åpningen av Tour of Oman i tillegg til en andreplass fra Valencia hittil i år.

– Er du trygg på formen til Kristoff før Sanremo?

– Absolutt. Han har vunnet før og har solide resultater. Fernando har også solide resultater. Men vi har respekt for mange. Rytterne våre er på sitt beste, sier Maxtin Joxean.

 – Hva synes du om Alex sin start som opptrekker?

– Han var vinneren i UAE Tour. Måten han trakk opp på var fantastisk. Han har et supert nivå.

– Vil den ene kjøre opptrekk for den andre?

– Det er et øyeblikk som kommer for laget. Men det viktigste da er laget, og at vi vinner rittet.

Så har man kanskje svaret der. Laget foran enkeltindividet og da har UAE Team Emirates en potensielt dødelig duo nedover Via Roma. Sykkelsporten er da også en lagidrett.

ANNONSE: Milano-Sanremo ser du på Eurosport Norge og Eurosport Player. Få tilgang her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse