TOK SEIEREN: Julian Alaphilippe. Foto: Tim de Waele/Getty Images.

Alaphilippe til topps i Sanremo: – Han er kongen av mars!

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.03.19 16:54

Del på    

Eventyrsesongen fortsatte for franskmannen og Deceuninck-Quick-Step i Milano-Sanremo. Se video av oppløpet her!

SANREMO/OSLO (procycling.no): Deceuninck-Quick-Step kjørte nærmest et opptrekk for Julian Alaphilippe opp Poggio, og på den siste kilometeren før toppen tråkket franskmannen til. En rekke spurtere fikk store problemer, mens Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Michal Kwiatkowski (Team Sky), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Alejandro Valverde (Movistar) og Wout van Aert (Jumbo-Visma) alle var med i første gruppe over toppen.

Samarbeidet var svært dårlig mellom rytterne i tetgruppen, og i utforkjøringen kom flere ryttere opp, deriblant Michael Matthews (Sunweb) og fjorårsvinner Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida). Også Matej Mohoric (Bahrain-Merida) kom seg opp der, og ledet an inn på den siste kilometeren. Der ble det igjen fullt taktikkeri.

Mohoric åpnet til slutt spurten med 400 meter igjen, og på hjulet hans dukket opp Alaphilippe opp. Med en sugende langspurt holdt han hele veien til mål og tok karrierens første monumentseier.

– Han vant i Tirreno-Adriatico, nå tar han en mye større seier. Han vant også Strade Bianche, han er kongen av mars, utbrøt Eurosport-kommentator Jørn Sundby.

– Han kommer til å dominere de neste årene. Slår Sagan med flere i en spurt. På papiret er han ikke den sterkeste spurten. Han vant Strade Bianche som er et klatreritt, og så kommer han her og slår Sagan i Milano-Sanremo. Og med en langspurt, supplerte ekspertkommentator Lars Petter Nordhaug.

Oliver Naesen ble nummer to, mens Michal Kwiatkowski ble nummer tre. Peter Sagan måtte nok en gang se at hans Milano-Sanremo forbannelse lever i beste velgående og endte på en fjerdeplass.

Kristoff først i feltet

På forhånd var det knyttet stor spenning til hvordan Alexander Kristoff og Fernando Gaviria ville løse samarbeidet. Gaviria så bra ut i bakkene, mens Kristoff vedgår at han slet en del over Poggio.

– Det var en del luker der, men jeg kom meg med i den gruppa jeg pleier å være med. Men at ti ryttere kjører fra kan ikke jeg kontrollere, sier Kristoff til procycling.no etter målgang.

– Gaviria så fin ut i bakkene han også. Vi snakket underveis og han følte seg bra. Egentlig prøvde jeg for at han skulle ta spurten, men jeg vet ikke om han dreit i det når han så at ingen kom forbi eller om han ikke hadde beina

I hovedfeltet var Kristoff den raskeste, men nordmannen endte like utenfor de ti beste på en 14. plass. Det er første gang siden debuten i 2012 at han ikke har vært blant de ti beste i rittet. Gaviria endte to plasser bak nordmannen.

– Det var en lett dag egentlig. Det var fint vær og ikke så hardt, da blir det desto hardere på slutten. Jeg fryktet det da jeg så værmeldingen, at det ville være mange med mye krefter på slutten. Jeg kan ikke styre hvor mange som går der. Jeg satt med i den gruppa jeg pleier å sitte med. Det er alt jeg får gjort, sier Kristoff.

– Planen var å kjøre opptrekk for Gaviria, så jeg tok fronten tidlig for ham på oppløpet, men det var ingen som kom forbi.

– Er det noe fjær i hatten å ta den spurten?

– Alle prøver jo. Cort Nielsen prøvde å ta den han, men det var ingen som kom forbi. Det er alltids en fjær i hatten og viser hva som kunne ha vært, men nå var det ikke slik. Du tar med deg det du kan, og det var det beste jeg kunne få ut av det i dag.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Like bak Kristoff kom Milano-Sanremo-debutanten Amund Grøndahl Jansen inn til en fin 21. plass. Også Sven Erik Bystrøm kom inn med feltet og var med å ta føringer i feltet for å hente inn vinnergruppa, uten at de kom seg helt opp.

Første monumentseier for Alaphilippe

Seieren er Alaphilippes syvende for sesongen og altså hans første monumentseier. Tidligere har han blitt nummer to i både Il Lombardia og Liège-Bastogne-Liège, samt at han ble nummer tre i Milano-Sanremo i 2016.

– Laget beskyttet meg hele dagen og i finalen gjorde vi det til et hardt ritt. Jeg så alle lagkameratene mine etter rittet og alle gråt, sier Alaphilippe i et intervju vist på Eurosport.

– De siste to kilometerne sa jeg til meg selv at jeg ønsket å vinne, ingen ny andreplass.

– Din første monumentseier, hvordan føles det?

– Jeg er veldig glad. Jeg trenger tid for å la det synke inn hva jeg har klart.

Naesen: – Alaphilippe var den sterkeste

Oliver Naesen har først og fremst gjort seg kjent i brosteinsklassikerne, men det var altså i Milano-Sanremo han skulle ta sin første podieplassering i et monument.

– Det er utrolig for meg. Det er min første podieplassering i et monument, så det er noe som betyr mye for meg, sier Naesen i et intervju vist på Eurosport.

Han er også full av skryt av mannen som til slutt slo ham.

– Jeg hadde muligheten til å følge Alaphilippe (i spurten), men det var ikke noe å gjøre med ham i dag. Han var den sterkeste på Poggio og åpnet spurten langt fra mål i motvind, mot mange raske ryttere som Sagan, Kwiatkowski og Trentin. Jeg synes utvilsomt at han er en verdig vinner, sier Naesen.

ANGREP PÅ POGGIO: Julian Alaphilippe virket råsterk oppover Poggio. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Fire ryttere fra samme lag i brudd

Som forventet var det de inviterte prokontinentallagene som først og fremst ønsket å markere seg fra start i Milano. Med strålende vær gjennom hele dagen fikk bruddet raskt gå, og der fikk Novo Nordisk hele fire av sine syv ryttere med i dagens brudd.

De fire var Joonas Henttala, Andrea Peron, Charles Planet og Umberto Poli og var en del av et brudd på totalt ti ryttere, hvor de øvrige seks var Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri og Alessandro Tonelli (begge Bardiani-CSF), Luca Raggio og Sebastian Schönberger (begge Neri Sottoli-Selle Italia) og Guy Sagiv (Israel Cycling Academy).

De ti fikk på det meste et forsprang på drøyt syv minutter, mens arbeidet i front av feltet ble fordelt mellom Deceuninck-Quick-Step, UAE Team Emirates, Lotto Soudal og Bora-Hansgrohe.

Full fyr i tifosien

Som vanlig kom den første virkelige utfordringen for rytterne med de tre Capiene (Capo Mele, og Capo Cervo, Capo Berta). De tre bakkene er ikke langt fra de hardeste, men med 24-25 mil i beina har de flere ganger vært stedet hvor de første rytterne har fått problemer med å henge med feltet.

Capo Berta er den tøffeste av de tre, med sine 1,5 kilometer à 6,7 prosent, og man fikk også se angrep i front av bruddet. Med et forsprang på to minutter ned til feltet og fire mil til mål, var det Schönberger som gikk til i bunn av bakken.

Capo Berta har blitt kjent for tifosien som også i år bød på pyro mot toppen for rytterne. Der var det Masnada som til slutt kom først over alene, mens pyroen gjorde sitt til at det faktisk hadde tatt fyr ved siden av veien.

Heldigvis kom alle rytterne seg trygt over bakken, samtidig som ingen av de store stjernene fikk problemer opp stigningen.

Beskjeden fart over Cipressa

Dermed bar det videre inn mot Cipressa, som med sine 5,5 kilometer à 4,1 prosent innbyr til angrep for rytterne som ikke kan stole på spurten sin inne i Sanremo.

ANNONSE: Få tilgang til Eurosport – Home of Cycling – her!

Maestri, Sagiv, Schönberger, Raggio og Planet jaktet bak Masnada, men ble hentet inn av feltet like før Cipressa. Da hadde Masnada selv kun ti sekunder, men han ble faktisk liggende i tet den første kilometeren på grunn av et svært beskjedent tempo i starten på stigningen.

Da tok Astana opp hansken og startet et visst kjør, mens det gikk hakket hardere da Lawson Craddock (EF Education First) tok teten. Fartsøkningen gjorde at Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) fikk slite, men nederlenderen klarte akkurat å kjempe seg med over halen, sammen med Nacer Bouhanni.

Feltet smadret over Poggio

Selv om det ikke kom noe angrep opp Cipressa, kom det angrep ned. En helt fryktløs Niccolo Bonifazio (Direct Energie) kjørte fletta av motorsyklene nedover og opparbeidet seg en fin luke ned til feltet, som også splittet seg i utforkjøringen.

Etter å ha vaket 15-20 sekunder foran ble Bonifazio hentet inn med tolv kilometer igjen, og det var dermed et samlet hovedfelt som kom inn i Poggio (3,5 kilometer á 3,8 prosent) med ni kilometer igjen.

Der satt Deceuninck-Quick-Step et rasende tempo med Philippe Gilbert og Zdenek Stybar som nærmest kjørte et opptrekk for Julian Alaphilippe.

Tempoet gjorde sitt til at lagkameraten Elia Viviani måtte slippe, samtidig som det første angrepet kom fra Alberto Bettiol (EF Education First). Etter å ha ventet noen hundre metere kom Alaphilippe på kontraen og dundret forbi, samtidig som han dro med seg Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Michal Kwiatkowski (Team Sky), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Alejandro Valverde (Movistar) og Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Der satt også vinneren. Flere ryttere kom opp i utforkjøringen, men i spurten var uansett Alaphilippe den sterkeste.

ANNONSE: Milano-Sanremo var bare ett av mange ritt du kan se om du abonnerer på Eurosport Player. Få tilgang her!

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse