Prøv Procycling Pluss idag

- TØFT: Alexander Kristoff mistet en sterk konkurrent

- TØFT: Alexander Kristoff mistet en sterk konkurrent, og kanskje to, under den grisete spurten i Vittel. Nordmannen mener Peter Sagans albuebruk ikke hører hjemme i sykkelsporten. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

Kristoff: – Jeg synes det var en ganske tøff avgjørelse

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.07.17 20:25

Del på    

Nordmannen mener likevel Sagans albuebruk var over streken.

VITTEL (procycling.no): Peter Sagans valg om å presse Mark Cavendish ut mot sperregjerdet, var det siste han gjorde i årets Tour de France.

Et par timer senere ble han kastet ut av hele sirkuset.

«En ganske tøff avgjørelse» er merkelappen Alexander Kristoff setter på hendelsen:

– Ja, jeg synes egentlig det, men den albuen han satte var heller ikke noe som hører hjemme ute ved barrierene, sier spurtstjernen til procycling.no.

Juryen sendte Sagan hjem

Sagans farvel gjør samtidig kampen om den grønne poengtrøya vidåpen. Slovaken har vunnet konkurransen fem år på rad, men den rekka satte rittjuryen effektivt en stopper for.

Les også: Sagan kastes ut av Tour de France

«Vi har bestemt oss for å diske Peter Sagan fra Tour de France 2017» opplyste juryen procycling.no og resten av pressekorpset om like før klokka 19, tirsdag kveld.

– Endrer dette noe for deg utover i rittet, Alexander?

– Sagan har jo slått meg ved mange anledninger, så det blir jo en mindre å kjempe imot. Grønn trøye er nok uansett utenfor rekkevidde. Démare virker veldig sterk, og så har du Michael Matthews. Jeg kommer til å fokusere på etapper, slik som i dag, klargjør Stavanger-mannen.

Ørn overrasket – støtter avgjørelsen

Kristoffs trener, Stein Ørn, hadde også fått oppdatert seg på nyhetsbildet, da procycling.no fikk fatt i ham litt over klokka 19, tirsdag.

Han synes rittjuryen i Tour de France kom med et kraftfullt statement når de endte opp med å ekskludere Peter Sagan.

Samtidig peker han på at det nok er summen av flere hendelser gjorde at den slovakiske stjernen ble kastet ut av rittet.

– Det er helt entydig at Sagan blir deklassifisert. Å sparke ham ut av hele rittet, synes jeg er et sterkt signal å sende. Jeg vil tro det ligger andre tilleggsfaktorer til grunn der. Juryen har nok sett på flere hendelser og velger å ta summen av det når de argumenterer for utkastelse. Jeg må si at jeg er litt overrasket. Du hadde også en hendelse med Démare som klipper hjulet til Bouhanni i dag. Det er derfor jeg mener Sagan må ha vært involvert i flere hendelser, sier Stein Ørn til procycling.no.

I ettertid har juryen bekreftet at de kun s på etappens siste velt, og ikke velten som var like utenfor kilometersmerket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– RYTTERNES HELSE ER VIKTIG: Stein Ørn mener rittjuryen i Tour de France kommer med i viktig statement når de falt ned på å ekskludere Peter Sagan. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Roger Hammond (sjef i Dimension Data) var tidlig ut med å gi Sagan syklda også for velten som endte med at blant andre Geraint Thomas gikk i bakken i opptakten til massespurten, cirka halvannen kilometer unna mål.

TV-bildene viser hvordan André Greipel smetter imellom to FDJ-rytterne, men at åpningen ikke er stor nok til at Sagan kan passere. I stedet rives Jacopo Guarnieri i bakken – og massevelten er et faktum.

Cavendish tar store sjanser selv

Andre peker igjen på at heller ikke konkurrenten til Sagan i den tette duellen, er noen engel:

Som vi også har sett eksempler på tidligere, påpeker Ørn at Cavendish går for en åpning som ikke er der, og at Sagan etter hvert reagerer på den farlige manøveren.

Sjefen til Cav: – Åpner opp døra for å ha med pistol

– Sagan gjør en bevegelse i retning av Cavendish som ikke er legitim. Cavendish velger igjen å presse seg igjennom, og det er en provosert situasjon. Det virker som om Cav er borti Sagan først, og at han igjen reagerer fordi han føler seg truet av bevegelsen.

– Hva gjør dette med årets Tour de France?

– Du mister en av de virkelig store attraksjonene, men det er også et viktig signal å sende ut. Det er din helse det er snakk om her. Det er godt å ta ned tempoet i noen av disse spurtene. Cavendish har vært i noen farlige situasjoner tidligere og det er viktig at rittjuryen markerer seg. De kan ikke akseptere alt. Nå har de tatt en beslutning på tvers av det som er politisk korrekt, og det er egentlig bra.

I etterkant av krasjen kom det voldsomme reaksjoner fra Dimension Data. Først så det nemlig ut til at Sagan så ut til å slippe unna med tidsstraff og poengtrekk.

– Hvis han sliper unna med 30 sekunder der, er døra åpen for å ha med pistol neste gang, raste Rolf Aldag.

Kittel og Démare står i veien

Som også Kristoff påpeker, tror heller ikke treneren at ekskluderingen gjør det enklere for Katusha-rytteren å hente hjem den grønne poengtrøya.

– Hvordan ser du kampen om grønn trøye utover nå?

– Det står mellom Démare i mer kupert avslutninger, og Kittel på flatene. Sånn sett har ikke utkastelsen av Sagan så mye å si for avslutningene Alexander kjemper om, mener Ørn.

– Klarer dere å se noe positivt utfall for Kristoff midt oppe i alt dette bråket?

– Vi er mest opptatt av fair and square-resultater, og de i dag ble han nummer tre. Han kunne også ha endt lavere om ikke Sagan hadde veltet noen av konkurrentene. Men jeg synes Alexander kjører teknisk perfekt i dag. Han ender opp bak Greipel og han presser Alexander til å åpne spurten. Det blir et slags opptrekk for de bak, men det var ingen annen måte å løse det på.

Tagget med: , , , ,

Les også disse