PÅ GLID: Det er ikke lenger uaktuelt for Alexander Kristoff å agere som hjelperytter. Til sommeren kan det skape en potensielt giftig samarbeid mellom ham og Fernando Gaviria: - Jeg vet ikke om andre i laget som kan hjelpe ham mer enn meg

PÅ GLID: Det er ikke lenger uaktuelt for Alexander Kristoff å agere som hjelperytter. Til sommeren kan det skape en potensielt giftig samarbeid mellom ham og Fernando Gaviria: - Jeg vet ikke om andre i laget som kan hjelpe ham mer enn meg, sier Kristoff i et intervju med procycling.no. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Kristoff åpner opp for å hjelpe Gaviria under Tour de France

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.10.18 17:13

Del på    

– Vet ikke om andre i laget som kan hjelpe ham mer enn meg.

(procycling.no): Siden torsdag i forrige uke har Alexander Kristoff vært på samling i Abu Dhabi med sitt UAE Team Emirates.

Hovedstadsnavnet i emiratene betyr «Gasellens land» på arabisk, noe som aldri har truffet Stavanger-mannen spesielt godt, men som nok er en mer passende merkelapp til 24 år gamle Fernando Gaviria.

De siste dagene har duoen blitt bedre kjent før forberedelsene til 2019-sesongen fortsetter med en ny samling i desember. Det har ikke manglet på dommedagsprofetier rundt nordmannen etter at den aller raskeste spurteren i Quick Step-laget ble kjøpt fri ett år før hans opprinnelige kontrakt utløp.

«Kommer de to samlet inn på oppløpet i samme drakt, kjører UAE for Gaviria», slo procycling.no-blogger Jonas Lindstrøm fast etter overgangen.

«Han kan bare bli værende i UAE-regmiet og utgjøre en potensielt dødelig duo med Gaviria i ritt som Gent-Wevelgem og Milano-Sanremo. Men trolig må han da også sette en strek over Tour de France som førstespurter», skrev jeg selv i en kommentar.

Crunch talks med ledelsen i desember

Det kan være at det er noe i drikkevannet i emiratene eller at 31-åringen er fullt klar over (eller frykter) at all mobilaktivitet innenfor det absolutte monarkiet overvåkes av styresmaktene, men da procycling.no snakket med Kristoff om mulighetene for at Gaviria og ham kan danne en fryktinngytende duo det neste året på landeveien, så var han forfriskende positiv i uttalelsene.

Det skinner igjennom at han aller helst kan fortsette å kjøre for egne muligheter, men viljen til også å jobbe for en enda raskere toppspurter, setter egentlig ingen begrensninger for nordmannens framtid innenfor UAE-rekkene i uoverskuelig framtid.

– Har du vært i samtaler med ledelsen og fått litt mer klarhet i hvordan de tenker å sjonglere Gaviria og deg?

– Jeg har ikke hatt samtaler, nei. Det skjer nok ikke før i desember. Det er som regel to parallelle løpsprogram, men program to inneholder for giro og vuelta, og ikke touren. Vi får se hva lagledelsen ønsker. Jeg ønsker jo helst å kjøre for mest mulig egne sjanser ennå, understreker Kristoff til procycling.no.

LES OGSÅ: Lefevere bekrefter sjokkovergang: – Det er store penger for ham

– Hvem kan hjelpe Gaviria mer enn meg?

Overfor TV 2 har han innrømmet at Gaviria-signeringen kom brått på. Samtidig er ikke tospannet han utgjør sammen med Stein Ørn sene om å legge nye slagplaner og se muligheter der de finnes når arbeidsforholdene hans nå endres betraktelig.

I utgangspunktet var en selvgående klassikertype det som sto på ønskelista foran sensommerhandelen. At det nå kommer inn en toppspurter og et gryende klassikertalent, er noe som opplagt innskrenker nordmannens handlingsfrihet.

Så hva gjør man da? Ønsker seg bort, motarbeider det eller gjør det beste ut av situasjonen? Det virker som Kristoff, etter noen runder i tankeboksen, er i ferd med å falle ned på det siste.

Først og fremst handler dette om hva laget ønsker. Hva prioriterer UAE Team Emirates høyest neste år, og er det rom for å sende både Kristoff og Gaviria dit?

(artikkelen fortsetter under bildet)

KJØPT FRI FRA KONTRAKTEN: Superspurteren Fernando Gaviria er kjøpt løs fra sin avtale med belgiske Quick Step, og det er nødt til å innskrenke handlingsrommet for Alexander Kristoff. FOTO: PhotoFizza

I samtalen med Kristoff dristet vi oss frampå med en oppfordring til at han kanskje like gjerne kunne gi seg i kast med Giro d’Italia neste år, selv om en type som Fabio Aru fort kan komme på å ankomme rittet med tanker om stå på sammenlagtpodiet:

– Ja, det er mulig det blir det, men jeg tror nok touren er det viktigste for laget. Det er mulig jeg blir å se der, for jeg vet ikke om noen andre i laget som per dags dato kan hjelpe Gaviria mer enn meg. Men jeg ønsker jo helst å kjøre for egne sjanser naturligvis, forteller han procycling.no.

– Kommer du til å være motivert for å gjøre en jobb for ham om det blir TDF-billett på deg?

– Jeg tenker jo at jeg kan ha mange år igjen som proffsyklist som en hjelper i spurtene, men jeg føler at jeg fortsatt er god nok til å vinne selv. Jeg vant jo den gjeveste spurten i år, så er ikke helt borte ennå, sier Kristoff og sikter mot Champs-Élysées med den uttalelsen.

– Men det kommer alltid nye krefter til, så en eller annen gang må man ta steget ned og bli opptrekker. Om jeg er klar for det ennå, er jeg litt usikker på. Men hvis laget sender meg til touren, så vil jeg uansett gjøre det så bra som mulig. Man øker i hvert fall ikke markedsverdien av å gjøre en dårlig jobb, fortsetter han.

 

Var ikke villig til å gjøre det samme for Kittel

Det er ikke helt nye toner fra Kristoff dette. Slik jeg tolker ham er han nå – fortsatt noe motvillig – på vei til å erkjenne at hans tid der hovedoppgaven blir å hjelpe andre, nærmer seg med større kraft enn tidligere.

Man skal ikke lenger tilbake enn til Tour de France for to år siden, der tonen faktisk var en helt annen. For det første hadde han en tidlig mulighet til å melde overgang til selveste Quick Step, men da var det også rollen i laget og mindre sannsynlighet for å kjøre touren, som holdt ham tilbake.

Han svarte også følgende på om det var aktuelt for ham da å bli værende i Katusha-Alpecin, på samme lag som Marcel Kittel:

– Ja, det kunne ha vært det. Det er en rytter jeg har en god tone med. Men da hadde jeg fort blitt andrespurter, eller som et eller annet ledd i opptrekket hans i touren. Det er ikke det jeg ønsker allerede nå.

Ting kan som kjent forandre seg, og selv om han ikke var villig til å ta valget i 2017 – åpner et mulig samarbeid med Gaviria opp et lengre samarbeid innenfor UAE-laget:

– Siden du nå åpner opp for å hjelpe Gaviria i Tour de France, er det også en mulighet for at du kan forlenge med UAE utover 2019-sesongen?

– Ja, det er en god mulighet for det. Jeg trives godt her  og føler det er lag som kommer til å utvikle seg i riktig retning. Men jeg kommer til å vurdere tilbudene jeg får, så får vi se hva som ser best ut. Per dags dato gjelder det jo bare å prestere så bra som mulig, slik at jeg har bedre kort å forhandle med, påpeker han.

Tror ikke Gaviria blir et problem i klassikerne

Fremdeles har ikke Kristoff diskutert løpsprogrammet for neste år med lagledelsen, og det skjer trolig heller ikke før under desembersamlingen med laget.

Det ene mulige scenariet er at han blir bedt om å fokusere inn mot Giro d’Italia og Vuelta a Espana – mot at han reiser dit som beskyttet rytter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MED PÅ SAMLING: Sven Erik Bystrøm og de andre UAE Team Emirates-rytterne har vært i Midtøsten siden torsdag i forrige uke for å starte planleggingen av 2019-sesongen. FOTO: PhotoFizza

Det andre alternativet er at han og Gaviria reiser sammen til Gran Départ i Brussel, og får det beste ut av hverandre.

Neste år venter nok en brutal utgave av treukersrittet, og basert på årets mannefall blant toppspurterne – og nordmannens triumf på Champs-Élysées, ser man også fort hvor mulighetene hans ligger.

– Jeg tror ikke Gaviria blir et problem for Alexander Kristoff i klassikerne neste år. Han gjør mange feil og mangler erfaring. I Tour de France derimot, kan det være ulemper i starten. Men jeg tror Kristoff henter fordelen tilbake mot slutten av rittet, sier Gino Van Oudenhove, som selv er sportsdirektør i Dimension Data, til procycling.no.

LES OGSÅ: «Akkurat nå er jeg mest spent på Kristoffs trekk for å komme seg ut av en karrieremessig blindgate»

Kolombianeren vant to etapper i starten av fjorårets tour, men var også involvert i velt, noe han også har en tendens til å rote seg bort i under klassikerne. Han brøt Tour de France etter 12 etapper, og på rittets siste dag hadde også Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, André Greipel og Marcel Kittel delt samme skjebne.

Forskjellig opplegg – med noen unntak

Heller ikke lagkamerat Sven Erik Bystrøm, som også har tilbrakt de siste seks dagene på samling i Midtøsten, tenker at de to egoene kommer til å krasje altfor mye.

– Jeg vil nok tro at Kristoff og Gaviria kjører mest mulig forskjellig opplegg, men jeg vet ikke helt hva laget tenker, sier haugesunderen til procycling.no.

To av de mest opplagte møteplassene vil være Milano-Sanremo og Tour de France.

Samlingen UAE-laget har gjennomført nå har først og fremst dreid seg om møter, oppdrag for sponsorene, testing av klær og utstyr. Det er alt klart at det blir store utskiftninger når det gjelder lagets trenere og medisinske støtteapparat. Også sportsdirektørkorpset får utskiftninger etter at franske Philippe Mauduit har sluttet.

På samling har rytterne har blant annet besøkt Burj Khalifa-skyskraperen i Dubai og oppholdt seg ute i ørkenen ved soloppgang. Under de sosiale aktivitetene har det selvsagt også blitt tid til å bli bedre kjent med nye lagkamerater.

Spennende mann for Kristoff

Vi spurte Kristoff hvordan stemninga har vært mellom ham og Gaviria på den aktuelle samlingen:

– Han er en fin fyr. Det er dumt for meg at han er litt raskere bare, så da kommer vel jeg i andre rekke når det det gjelder løp.

– Føler du at det er noen av de nye signeringene som er hentet med tanke på å bedre dine arbeidsforhold i klassikerne?

(artikkelen fortsetter under bildet)

VISTE SEG FRAM: UAE Team Emirates-rytterne stilte opp til sykkelturer med sponsorer, barn og vanlige mosjonister under oppholdet i Abu Dhabi og Dubai. FOTO: PhotoFizza

– Jeg tenker at han nye belgieren er ganske spennende, sier Kristoff og tenker på 20 år gamle Jasper Philipsen.

Rytteren fra Hagens Berman Axeon er stadig uferdig, men bemerket seg både med seier under U23-rittet Le Triptyque des Monts et Chateuax i år, og at han overraskende sto på podiet bak Elia Viviani og Pascal Ackermann i De Panne.

Men det viktigste akkurat nå er kanskje at Alexander Kristoff ser mulighetene, også når det gjelder anskaffelsene av 20-åringen fra Tom Boonens fødeby.

– Philipsen kan utvikle seg fort. Han holder høyt nivå og er supermotivert. Jeg tror vi kan se ham allerede neste sesong som støtte rundt Kristoff, sier Van Oudenhove.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse