Prøv Procycling Pluss idag

DRØMMER I HØYDEN: Vita Heine vil bli blant verdens beste klatrere

DRØMMER I HØYDEN: Vita Heine vil bli blant verdens beste klatrere, og må derfor til høyden. Hun er positiv til at Olympiatoppen sender fire norske jenter til Sierra Nevada i oktober. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Konkurrenter til høyden før VM – de norske jentene reiser etterpå

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.09.17 11:50

Del på    

– Tidspunktet er uvanlig, men gjør det også ufarlig.

BERGEN (procycling.no): OL-kaptein Lars Petter Nordhaug fikk med både lagkamerater og andre norske WorldTour-ryttere på høydeleir i Livigno som del av forberedelsene til Rio de Janeiro.

LIVE: Følg alle VM-øvelser via procycling.no!

Ingen kvinnelige syklister ble invitert til samlingen, som heller ikke viste seg å bli spesielt vellykket.

Nå er Vita Heine, Susanne Andersen, Emilie Moberg og Katrine Aalerud invitert med på samling i spanske Sierra Nevada i neste måned.

– Ingen av oss har prøvd det før, men jeg er veldig positivt til at vi får sjansen. Jeg ser egentlig på dette som et perfekt tidspunkt å prøve det på. Ting kan gå galt i høyden, så vi får ta våre hensyn og ta lærdom av testingen, sier Vita Heine til procycling.no.

Må gjentas for å gi full effekt

Høydeopphold bør helst foregå i bolker av tre uker for å få ønsket effekt. Det beste vil være å gjenta prosessen flere ganger i løpet av en sesong, og helst bygge opp en superkompensasjon inn mot et stort mesterskap.

Det klatretunge mesterskapet i Innsbruck neste høst kan være en slik anledning. Men det foreligger foreløpig ingen plan om å sende de beste, norske klatrerne til høyden.

Heine er fast bestemt på å kappe mer inn på forspranget til de aller beste klatrerne, og tror den veien går via høyden.

– Jeg vet at blant andre Annemiek van Vleuten legger inn høydeopphold i løpet av sesongen. Flere av utøverne som deltok i Ladies Tour i Halden hadde med seg egne høydetelt på hotellrommet. I Norge er ikke det lov. Jeg føler uansett at initiativet fra Olympiatoppen viser at vi som landslag er på vei opp, og blir mer satset på. Men vi burde også fått sjansen til å trene i høyden foran OL, påpeker den opprinnelig latviske jenta.

Vil satse fulltid med landeveissykkelen

Neste år har hun planer om å satse som fulltidssyklist. Det er ikke bare enkelt når store deler foregår ut av egen lomme.

– Jeg har jobbet 50 prosent med forsikringsmatematikk. Jeg trente over 1000 timer i fjor, og det er det som må til både på herre- og kvinnesiden. Vi må betale reise og hotellkostnader selv når vi skal bo tre uker i høyden i Sierra Nevada, så da er jeg avhengig av hjelp fra private sponsorer, forteller hun.

Susanne Andersen er bare 19 år gammel. Sånn sett er det ikke rart at hun ikke har deltatt på høydesamling ennå.

Men stortalentets inntog i norsk sykkelsport, er nok en av grunnene til at toppidretten vender mer fokus mot kvinnesykling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORTSATT UNG: VM i Yorkshire i 2019 er nok et mer realistisk mål for Susanne Andersen. – Men sitter det 30 jenter med inn på fellesstarten, har jeg bestemt meg for at jeg skal klare det, sier Andersen til procycling.no.

I forkant av VM opplever hun å måtte tone ned forventningene litt på hjemlige trakter:

– Jeg får noen innlegg på Facebook der det står: «Vi heier på deg. Du vinner!» Da tenker jeg: Tja, det er jo ikke bare å gjøre det. Det var litt enklere for meg i juniorklassen, sier hun.

Et mer realistisk mål er nok VM i Yorkshire i 2019.

– Jeg håper i hvert fall det blir en klassikeraktig løype der. Da har jeg planer om å henge med de beste inn, klargjør hun.

En infeksjon kan spolere effekten

Rogalendingen gir også sin støtte til at høydesamlingen foregår etter mesterskapet på grunn av fallgruvene i høyden:

– Det overrasker meg hvor lite som skal til før man ikke får full effekt. Det kan være et lite sår på fingeren det går infeksjon i, så bruker kroppen mer tid på det enn på å absorbere høydeeffekten. Selv om tidspunktet kanskje er litt rart, går det ikke utover noe i sesongen dersom det ikke skulle lykkes. Sånn sett er det hele litt ufarlig.

Den norske landslagskvartetten reiser ned til den spanske fjellkjeden den 8. oktober og skal være der til den 29.

Før den tid får de nok en forsmak på hvor nivået ligger. Under lørdagens fellesstart er Annemiek van Vleuten, Marianne Vos og Anna van der Breggen store favoritter.

– Nederlenderne kan klarte og gjøre alt som trengs i denne løypa, egentlig. Jeg drømmer om en gruppe på 30 mann inn og da har jeg bestemt meg for at jeg skal henge med, men jeg tror ikke det blir mer enn kanskje 5 til 8 som sitter med etter at Van Vleuten eller Van der Breggen setter tempoet opp på de siste to rundene. Bakken er lang nok til å skille en hel del, sier Andersen.

Heine forsvarer landslagssjefen

Først og fremst er det nok Heine og Katrine Aalerud landslagsledelsen fester sin lit til.

I en lettere løype hadde Emilie Moberg og Andersen opplagt vært våre sterkeste kort.

Les også: Truer med å kutte alle bånd til landslaget

Foran mesterskapet var det mye støy rundt laget, da både Ingrid Lorvik og Gunn-Rita Dahle følte seg dårlig behandlet av Carl Erik Pedersen og resten av landslagsledelsen.

– Det er Katrine (Aalerud) og meg som klatrer best, så får vi se hva de andre kan få til, sier Heine.

– Ville du hatt enda mer klatrestyrke på det norske laget?

– Ikke nødvendigvis klatrestyrke, men god kapasitet. Det har man aldri nok av, påpeker Heine.

– Ville du hatt en Ingrid Lorvik eller Gunn-Rita Dahle her for å få enda mer kapasitet i det norske laget?

– Jeg skulle ønske vi var 10-15 flere med på laget. Jeg skulle gjerne hatt Gunn-Rita, Ingrid og enda flere. Men dessverre måtte landslagssjefen velge. Det er ikke noe lett valg.

– Ble det valgt riktig?

– Det tror vi absolutt på. Det er flere gode i Norge, så det er vanskelig valg, sier Heine.

PS: Kvinner elite gjør unna sin fellesstart lørdag sammen med junior herrer. Fredag skal junior kvinner og U23-herrer i aksjon i Bergen sentrum.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse