TRE GODE GUTTER: Mike Teunissen og Dylan Groenewegen nærmest kameraet og Amund Grøndahl Jansen lengst til høyre av Jumbo-Visma-rytterne har et meget godt samarbeid. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Jumbo-Vismas dynamiske trio: – Gjelder bare å få Dylan i god posisjon

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.06.19 22:19

Del på    

– Vi vinner veldig mye med dette opptrekket, så jeg tror ikke vi trenger å forbedre oss mye.

STAVANGER (procycling.no): Søndag ble det noe så sjeldent som et spurtnederlag for Dylan Groenewegen på den avsluttende etappen i ZLM Tour. Nederlenderen, som fylte 26 år tidligere i uka, har nemlig virket tilnærmet uslåelig denne sesongen, hvor det kun er sesongens første massespurt i Volta a la Comunitat Valenciana og den tredje etappen i Paris-Nice som ikke har gitt seier (ikke medregnet den avsluttende etappen i 4 Jours de Dunkerque, hvor han lot opptrekker Mike Teunissen få en luke slik at han vant).

Riktignok kunne han fortelle Wielerflits.nl etterpå at kroppen hans var sliten etter å ha sovet dårlig grunnet velten han gikk ned i på den første etappen i ZLM Tour, for det har stort sett vært en parademarsj for Jumbo-Visma i spurtene så langt denne sesongen.

Allerede har Groenewegen nådd et tosifret antall seirer og med sine ti seirer er det kun Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) som kan skryte av like mange før de nasjonale mesterskapene avholdes. I tillegg vant han også spurten fra hovedfeltet i Kuurne-Brussel-Kuurne og har en seiersprosent i massespurtene ingen annen spurter på WorldTour-nivå er i nærheten av for øyeblikket. 

Tallene er ganske like fjoråret, hvor han hadde ni seirer og tre massespurter uten seier på samme tidspunkt, men det er verdt å merke at tre av årets ti seirer er på WorldTour-nivå, to flere enn hva han har klart på samme tidspunkt foregående år.

Ny sisteopptrekker av året

Mye av den æren skal også gå til opptrekkstoget hans. Amund Grøndahl Jansen gjorde rollen som «nestsistemann» til sin i fjor, mens Mike Teunissen har gjort en meget god figur som sisteopptrekker i år.

Etter to år i Sunweb, ble Teunissen hentet «hjem igjen» til Jumbo-Visma foran årets sesong. Nederlenderen kjørte for laget i to sesonger før han meldte overgang til Sunweb, og tilbrakte også to sesonger i utviklingslaget til Rabobank, forgjengeren til dagens Jumbo-Visma.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

26-åringen kom på noe så sjeldent som en fireårskontrakt og har virkelig vist seg å være en gullsignering for det nederlandske laget. Riktignok håpet han selv på bedre resultater selv i klassikerne, hvor han hadde en syvendeplass fra Paris-Roubaix som best, men spesielt rundt Dylan Groenewegen har han vært strålende.

LANG KONTRAKT: Jumbo-Visma signerte Mike Teunissen til ut 2023. Det er nok ikke noe de angrer på nå. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

I fjor var det Timo Roosen som fungerte som sisteopptrekker for Groenewegen. Roosen gjorde jobben sin godt, men foran årets sesong ønsket man å prøve Teunissen i samme rolle. Samtidig som Roosen har slitt med skader, har Teunissens inntreden vært så god som man bare hadde kunne håpet på.

– Jeg synes det har gått veldig bra. I begynnelsen ville vi se om det var forskjeller fra det tidligere opptrekkstoget med Timo (Roosen), men allerede i de første rittene vant vi etapper med Dylan. Amund er veldig sterk og jeg har en god følelse av hvordan han beveger seg i feltet. Med Dylan bak oss, så har det gått veldig bra, sier Teunissen selv til procycling.no under Hammer Stavanger.

– Allerede i Valenciana og Algarve vant vi. Selvsagt hjelper det at Dylan er veldig rask, men jeg og Amund har fått han frem i veldig gode posisjoner, slik at han kunne ta seieren ganske greit. Vi må selvsagt forbedre oss stadig, men det går allerede veldig bra med oss tre, sier Teunissen.

– Vi kjenner hverandre allerede godt og har god kommunikasjon mellom oss, sier Grøndahl Jansen om nyvinningen i opptrekkstoget.

– Mike er en veldig god fyr og en veldig sterk rytter, sier Groenewegen.

Har herjet i de mindre rittene

På noe lavere nivå i 4 Jours de Dunkerque og ZLM Tour har trioen tidvis herjet. Med strålende opptrekk gang på gang har Groenewegen tatt fem etappeseirer, mens Grøndahl Jansen og Teunissen har vært blant de sterkeste på de tøffere etappene. Det har resultert i dobbeltseier i sammendraget i begge de to rittene, med Teunissen på topp foran Grøndahl Jansen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

De siste to månedene har også rittprogrammet deres vært nær identisk, med Groenewegens fravær i Hammer Climb i Stavanger som den eneste forskjellen. De tre var også sammen på høydeleir i Sierra Nevada i tre uker mellom Hammer Stavanger og ZLM Tour, hvor de for språkkyndige også laget en podkast om forberedelsene inn mot Tour de France, innimellom FIFA-spilling og mer konvensjonell sykkeltrening. 

– Er Groenewegen den raskeste spurteren for øyeblikket?

– Jeg synes det. Han har slått alle de største spurterne allerede. Ryttere som Viviani og Gaviria er store utfordrere, men den siste spurten mellom de var i Driedaagse Brugge-De Panne. Der spurtslo han dem ganske enkelt, det så i hvert fall enkelt ut, sier Teunissen.

– For meg og Amund gjelder det bare å kjøre ham i en god posisjon. Det er mange gode spurtere med sterke opptrekk. Konkurransen er tøff, men jeg synes vi gjør det bra. Vi har også gjort noen gode opptrekk for ham i et ritt som Paris-Nice. Tour de France er et annet nivå, vi får se om vi også der kan bringe ham i en god posisjon.

– Vi vinner veldig mye med dette opptrekket, så jeg tror ikke vi trenger å forbedre oss mye. Konkurransen og nivået i Tour de France er høyere, men om vi kan gjøre det samme vi har gjort så langt denne sesongen kan vi være trygge på at det er godt nok. Så er spørsmålet om vi kan gjøre det samme der.

DE PANNE: Fernando Gaviria og Elia Viviani hadde lite å stille opp med da Groenewegen åpnet spurten sin i De Panne. De to vil, om Gaviria rekker Tour de France-start, trolig være de to som er nærmest å matche Groenewegen på de flate etappene i Tour de France. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Kan de holde nivået oppe i Tour de France?

I tillegg til Teunissen har de også koblet nysigneringen Tony Martin på opptrekkstoget, normalt sett som rytteren foran Grøndahl Jansen. Wout van Aert fikk også en plass på Jumbo-Vismas lag til Tour de France, og imponerte nylig med to etappeseirer i Critérium du Dauphiné, hvorav den ene i en massespurt. Dermed tyder alt på også han har nivået inne til å bistå Grøndahl Jansen og Teunissen i å få Groenewegen i perfekt posisjon før oppløpet.

– For opptrekkets del er det svært bra at vi får med Wout i forhold til hvordan det egentlig skulle vært med Primoz (Roglic) på laget. Han kan få oss i god posisjon inne på de siste fem kilometerne, uten tvil. Så for oss er det en fordel å ha ham i troppen, sa Grøndahl Jansen om sin belgiske kollega i etterkant av Critérium du Dauphiné. 

I fjorårets Tour de France så vi et Jumbo-Visma (eller LottoNL-Jumbo som det het den gang) som fokuserte på å holde Groenewegen ganske langt fremme, fremfor å kjøre et rent opptrekk selv. Med den økte styrken i laget rundt Groenewegen begynner spørsmålet å komme om man også har et sterkt nok lag til å kjøre et klassisk opptrekk.

– Det viktigste er at jeg er i en god posisjon. Det er det viktigste utfallet av et opptrekk. Kan vi gjøre et rent opptrekk hadde det vært perfekt, men det viktigste at jeg kommer inn til spurten i en god posisjon, sier Groenewegen selv.

– Jeg håper jeg kan vinne flere Tour de France-etapper i år også. Vi har et veldig bra lag. Det har kommet noen nye ryttere inn i spurtopptrekket. Vi er veldig sterke og jeg håper vi kan vise det i Tour de France, sier Groenewegen.

– Vi har et veldig godt opptrekkstog. Vi har gjort store fremskritt de siste årene og har blitt stadig mer vant til hverandre, sier sportsdirektør Frans Maassen, og er rask til å skryte av lagets nordmann.

– Han er en veldig, veldig viktig fyr for oss. Han har vært på laget til Tour de France fra start av denne sesongen, så det sier vel sitt.

– Amund er veldig sterk og han kan bekle alle rollene i et opptrekkstog mot slutten. Det beste er at han gjør et opptrekk fra én kilometer, men Tour de France er veldig hektisk. Han kan gjøre det der også, men det viktigste er at jeg er i en god posisjon, sier Groenewegen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse