SATTE SITT STEMPEL PÅ DET: Peter Sagan tester beina over Molenberg under Omloop Het Nieuwsblad. Slovaken ankom klassikeråpningen rett fra høyden

SATTE SITT STEMPEL PÅ DET: Peter Sagan tester beina over Molenberg under Omloop Het Nieuwsblad. Slovaken ankom klassikeråpningen rett fra høyden, og dominerte fra start til slutt. Hvordan får han det til? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

«Jeg tror det er vanskelig. Han er den eneste som får det til»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 2.03.17 12:45

Del på    

Hvorfor er det bare Peter Sagan som lader opp til klassikerne i høyden?

(procycling.no): For fire år siden skrev jeg en artikkel om Skys mål om å revolusjonere klassikerne.

Et av flere grep som ble gjort, var å reise på treningssamling i høyden på Tenerife, mens konkurrentene brynt seg på hverandre under Paris-Nice og Tirreno-Adriatico.

Under klassikerne det året ble Geraint Thomas nummer 4 i E3, Ian Stannard 6 i Sanremo, Edvald Boasson Hagen nummer 17 i Flandern og Bernhard Eisel nummer 12 i Paris-Roubaix.

Alles øyne var selvsagt rettet mot Sky, men Fabian Cancellara vant både E3, Flandern og Roubaix det året, så var det egentlig noen grunn til å trakte etter høydetrening midt inni en hektisk rittperiode?

Sykdom og velt

I ettertid har både Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch forsvart samlingen på Teide.

Nei, Sky-rytterne dominerte ikke resultatlistene klassikerne det året, men de var fortsatt som unge å regne i klassikersammenheng. Edvald og Ian Stannard var 26 år, Geraint Thomas 27.

Dessuten var flere av dem i god form.

Det som felte Sky var like mye ytre faktorer som det var en feilslått treningsleir i høyden. Matt Hayman, Ian Stannard og Bernhard Eisel kjørte alle Flandern rundt med sykdom i kroppen.

Geraint Thomas veltet under Milano-Sanremo, og gjentok bedriften da han satt i fin posisjon opp Oude Kwaremont under Flandern.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FIASKO? Team Sky lyktes ikke med alt de foretok seg under klassikersesongen i 2013, men det skyldtes også en god del sykdom i etterkant av høydeoppholdet på Tenerife. Men var Boasson Hagen og Geraint Thomas inne på noe med det opplegget? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Boasson Hagen pådro seg en matforgiftning i løpet av samlingen på Tenerife, og endte opp med å stå av Milano-Sanremo etter en heller laber dag på sykkelen.

I ettertid ble det uansett etablert en slags sannhet om at Skys høydesamling hadde vært en fiasko, og Boasson Hagen gjorde det klart året etter at han heller ville benytte mars måned til å kjøre seg i form via sykkelritt.

Norsk suksessoppskrift

At idrettsutøvere har nytte av høydeopphold, trenger vi i hvert fall ikke være uenige om.

Det norske skilandslaget reiser til Seiser Alm, Stelvio og Livigno for å forberede seg til sesongåpningen på Beitostølen.

Til Livigno reiste også den norske OL-troppen av syklister foran OL i Rio de Janeiro og hadde blant annet selskap av de norske roerne.

Det er viden kjent at sammenlagtryttere foran både Giro d´Italia og Tour de France reiser til høyden underveis i forberedelsene til årets viktigste konkurranser.

Spørsmålet er om oppladningen også kan benyttes av klassikerrytterne. Og spørsmålstillingen har blitt aktualisert av Peter Sagan.

Slovaken syklet i fjor Vuelta a San Luis, før han tilbrakte tre uker i den spanske fjellkjeden Sierra Nevada. Han ankom belgisk jord med et smell, og kun Greg Van Avermaet sto i veien for triumf allerede under Omloop Het Nieuwsblad.

Gjentok Sierra Nevada-oppladning

Sagan fortsatte å herje i klassikerne det året. Han vant både Gent-Wevelgem og Flandern rundt, i tillegg ble han andremann i E3 Harelbeke – og inntok Paris-Roubaix med det store favorittstempelet.

Der havnet han bak splitten etter en stor velt i feltet, men endte likevel på en 11.-plass.

– Vi skal være der i tre uker. Det var den ideelle måten å forberede seg på i fjor. Sierra Nevada har fantastiske fasiliteter, det er verdensklasse. Det fungerte helt perfekt for oss i fjor, kunngjorde sportsdirektør Patxi Vila i Bora-Hansgrohe.

Etter helgas herjinger i Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne er man ikke i tvil om at høydeoppholdet i Spania i hvert fall ikke har gjort den doble verdensmesteren noe dårligere.

– Jeg er mektig imponert, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

– Både det at han kjører som han gjør under lørdagen i Het Nieuwsblad, og tar den tapte spurtduellen på en ærlig måte. Så reiser han seg dagen etter, spiller kortene riktig og får hvilt seg litt før det skal spurtes om seier. Han har en utrolig evne til alltid å være der det skjer, men likevel komme seg unna alle veltene, sier han til procycling.no.

Mange muligheter i høyden

Mens Team Sky for fire år tilbake la ut på det som i realiteten var en treningssamling over ti dager, ja – selv om den var i høyden, så har Sagan tatt det et skritt videre med å oppholde seg i høyden over en treukersperiode.

Det er lengden Olympiatoppen og mange andre anbefaler om man skal få fullt utbytte av en slik samling.

Så er det fortsatt mange måter å gjennomføre en slik samling på. Noen ganger vil målet være at man skal kunne gjenskape prestasjonene i høyden med tynn luft senere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MORTIROLO: Her forberedet den norske OL-delegasjonen anført av Lars Petter Nordhaug seg foran lekene i Rio de Janeiro. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Andre ganger trener man i høyden for å kunne prestere i lavlandet, slik norske langrennsløpere pleier å ha som mål for øyet. I høyden vil kroppen uansett gå i gang med å produsere flere røde blodlegemer, og det er ingen ulempe når man skal i gang med tøffe konkurranser.

Sagans oppskrift har vært å reise til Centro de Alto Rendimento (Høydetreningssenteret) i Sierra Nevada. Dette anlegget benyttes i alle hovedsak av den spanske toppidrettseliten underveis i sesongen, men idrettsutøvere fra andre nasjoner kan booke seg inn på senteret.

Ned fra høyden fire dager før konkurranse

Bora-Hansgrohe har opplyst til procycling.no at 27-åringen fra Zilina reiste hjem fra Sierra Nevada tirsdagen før Omloop Het Nieuwsblad.

På generelt grunnlag uttaler pressesjefen i laget dette om opplegget superstjernen følger i høyden:

– Som alltid, når det gjelder høydetrening, er du nødt til å holde intensiteten lav i starten og kan starte med mer intens trening utover den andre uka. Deretter slipper du opp litt igjen, sier Ralph Scherzer til procycling.no.

Det vil også variere litt hvordan kroppen reagerer på et høydeopphold. Noen får en kortsiktig «boost» rett etter hjemkomst, mens andre føler seg tunge i kroppen.

Man skal også huske på at Sagan ikke inntok høyden fordi han skulle være spesielt bra under Kuurne-Brussel-Kuurne, men fordi han skal kunne prestere på høyt nivå i bolken som starter med Milano-Sanremo i midten av mars.

Da det norske landslaget var på høydeleir foran OL i Rio de Janeiro jobbet de ut ifra et opplegg som skulle toppet form mellom 10 til 14 dager etter at oppholdet ble avsluttet.

Foran OL var Sagan på nok en høydesamling. Denne gangen i Utah og Wyoming, og målet var å forberede seg med terrengsykkelen, som var den eneste grenen han deltok i under lekene.

Ikke aktuelt for Kristoff

Tradisjonelt har klassikerryttere benyttet seg av oppkjøringsrittene i Qatar og Oman for å legge et grunnlag i løpet av februar måned.

Da Qatar ikke ble arrangert denne gangen, slo det egentlig hull på hele opplegget, og rytterne endte opp med mange forskjellige varianter i jakt på den gode klassikersesongen.

Ikke mange valgte dog å kjøre en oppladning i høyden. Scherzer i Bora-Hansgrohe mener at opplegget ikke passer for alle.

– Det finnes en god del ryttere som trenger rittrytmen og intensiteten derfra for å bygge opp formen sin. Det er heller ikke alle som responderer likt på høydetrening, så jeg tror ikke det vil være noen god idé å kopiere våre forberedelser. Men for Peter fungerer dette programmet helt perfekt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NEPPE TIL HØYDEN: Stein Ørns suksessoppskrift harmonerer dårlig med treukers høydeopplegg foran klassikerne: – En av hovedutfordringene er tap av muskelmasse, sier Ørn til procycling.no. Her instruerer han Tony Martin under Katushas samling i Calpe. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Som trener for Alexander Kristoff, har Stein Ørn funnet sin oppskrift på hvordan han skal få stesønnen i form.

Det inkluderer mange ritt og masse bank for kroppen. Kristoff er som et tregt diesellokomotiv å regne, men når han først får opp dampen, gjerne under de lengste distansene, er avslutningen hans vrien å hanskes med.

Å sende Stavanger-mannen til høyden i februar eller mars er nærmest utenkelig.

– Jeg tror det er vanskelig å gjøre noe lignende. Peter Sagan er vel den eneste som får det til. Problemet med høyden er at det gir deg en utfordring med å ivareta muskelstyrken. Skal du få mest mulig effekt ut av det, er det klassiske opplegget over tre uker. Det vil også øke muskeltapet ditt. Det vil være mulig å kompensere for en rytter som fra naturen har stor muskelmasse, men for veldig mange andre vil dette by på utfordringer. Du risikerer at du ikke er sterk nok når du møter den tøffe posisjoneringskampen som oppstår under brosteinsklassikerne, begrunner Ørn.

Nordhaug kjørte høydeleir før Tour de France

Selv om det dreier seg om klassikerne, Grand Tours eller andre internasjonale mesterskap, har ikke norske syklister for vane å legge inn høydeopphold underveis i sesongen.

Det er tidkrevende, og sesongplanen til de fleste rytterne er krevende nok i seg selv.

Historisk sett har vi heller ikke hatt for mange som henger med i toppen av de store etapperittene, og man er nok enige om at disse rytterne får mest utbytte av høydetreningen.

En som har vært ivrig på å teste ut høydetrening – om som i tillegg er motstander av det norske forbudet mot bruk av høydehus, er Lars Petter Nordhaug.

Foran Tour de France i 2013, reiste Nøtterøy-mannen, blant andre Bauke Mollema og Tom Leezer, for å klargjøre seg i Sierra Nevada.

Les om Nordhaugs forberedelser i Sierra Nevada her!

32-åringen peker på et annet moment, som ikke kretser rundt hvor høyt man sover over havniåvet:

– Det er en effekt i seg selv bare at man er på samling. Du får massasje hver dag og sover kanskje litt bedre enn du gjør hjemme. Du trener litt bedre og restituerer bedre, det er en viktig bieffekt av det hele, påpeker Nordhaug.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LA OPPKJØRINGEN TIL SPANIA: Foran Tour de France i 2013, trente Lars Petter Nordhaug i den spanske fjellkjeden Sierra Nevada. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Å få mer kontroll over den daglige treningen, var også et argument Sky benyttet foran Teide-campen i 2013.

– Har du noen formening om hvorfor dette ser ut til å passe Sagen, men samtidig ikke for alle typer klassikerryttere?

– Det som taler litt imot er at man kan miste litt trøkk og ikke får nok bank som man får ved å konkurrere i lavlandet. Sagan er født eksplosiv og ser ut til å ha naturlige egenskaper som gir ham styrken han trenger, så for hans del passer kanskje en slik oppladning bedre. Jeg synes likevel det er rart at ikke flere har testet dette ut. Team Sky gjorde det litt halvhjertet i mars, men om du skal gjøre det enda tidligere risikerer man jo også så snø inne, påpeker Nordhaug.

Han fortalte procycling.no i et intervju nylig, at han hadde lagt klassikeroppkjøringen til Sierre Nevada selv i mars måned – hvis han ikke hadde vært nødt til å ta familiehensyn.

Sagan er allerede mannen å slå

Uansett hvilken oppladning man velger, avslørte brosteinsåpningen at det er minst et par mann å se opp for den neste måneden.

Stjernen som blinket seg ut, var selvsagt Sagan:

– Det så ut til at han timet formen veldig bra i fjor, og han overbeviste ganske kraftig i helga som var. Det ser ut til at han har god kontroll på formen. Så lenge han unngår å gjøre feil, ser han ut som en mann som blir vanskelig å slå i klassikerne. Det virker også som han har blitt taktisk klokere, eller i hvert fall får bedre direktiver, sier Ørn.

Bedre instruksjoner og bedre styring av treningen var kanskje det som skulle til for Sagan.

Det meste annet han trenger, ser han ut til å ha blitt utstyrt med fra naturens side.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse