Prøv Procycling Pluss idag

MORTIROLO: Her forberedet den norske OL-delegasjonen anført av Lars Petter Nordhaug seg foran lekene i Rio de Janeiro. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Landslaget fant OL-terrenget på vei opp Mortirolo

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 2.08.16 13:15

Del på    

For Lars Petter Nordhaug startet veien til Rio i italienske alper.

(procycling.no): Lance Armstrong kalte Mortirolo-passet den tøffeste klatringen han noensinne hadde forsert.

Da snakket han om passasjen opp fra Mazzo di Valtellina, som er 12,4 kilometer lang og holder ubarmhjertige 10,5 prosent i snitt mens den stiger hele 1300 høydemeter.

Bli venn av procycling.no på Facebook!

Det norske landslaget inntok ikke Livigno for å kopiere Armstrongs treningsleir fra 2004, men for å optimalisere mulighetene for å kjempe om en topplassering under OL-fellesstarten i kuperte Rio de Janeiro.

– Man kan trekke frem Tour de France som veien de fleste rytterne benytter, og det er kanskje den ultimate superkompensasjonen med tre ukers knallhard trening, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

Serpentiner og lengre drag

Landslagsledelsen innså tidlig at det ville være vrient å få et norsk lag av klatrere inn i verdens mest prestisjetunge treukersritt.

Dermed startet man å lage en alternativ vei til Rio allerede i oktober i fjor.

De fikk hjelp av terrenglandslaget og Felix Breitschädel, Olympiatoppens fagansvarlige for teknologi, til å filme og nøysomt dokumentere forholdene som venter både i terrenget og langs landeveien denne sommeren.

Tenerife og Sierra Nevada ble valgt bort som mulige høydedestinasjoner. Livigno ble valgt først og fremst på grunn beliggenheten og nærheten til utfordrende fjellpass.

Og det er her anekdoten fra Lance Armstrong og Mortirolo faller inn i historien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NESTEN LIKE BRA SOM TOUR DE FRANCE: Nesten hele juli gikk med til høydetrening i Livigno for Vegard Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm, Sindre Lunke, Odd Christian Eiking og Lars Petter Nordhaug (bakerst). FOTO: Norges Cykleforbund/Stig Kristiansen

Den gylne middelvei opp passet starter fra Grosio, og innbyr til 14,8 kilometer á 8,3 prosent. Her har landslagssjefen selv stanset bilen og skrittet opp meter for meter, for å finne den ideelle løsningen for Lars Petter Nordhaugs oppkjøring til årets sommer-OL.

– Profilmessig ligner inngangen vi valgte til Mortirolo på bakken vi møter i Rio. Den er urytmisk og bratt, og består av både serpentiner og litt lengre drag. Det var så likt som vi kunne finne, og det var også en avgjørende faktor bak Livigno-valget, sier Kristiansen.

På hjul med Kristiansen

En del har nok fått den årlige dosen av late dager på stranda, mens landslagssjefen benyttet tre av julis fire uker til å kjøre etter Nordhaug, Sindre Lunke, Odd Christian Eiking, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen i følgebil i den italienske fjellheimen.

Tar man med i betraktningen at den norske sykkeldelegasjonen satte kursen mot den brasilianske østkysten allerede den 30. juli, og at høsten også inneholder Tour de l’Avenir, EM og VM, så forstår man fort at dette er tidkrevende saker.

For Nordhaugs del har OL også blitt en slags altoppslukende greie, etter at han takket av i Ardennene med 20.-plass i Liège-Bastogne-Liège.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STIG KRISTIANSEN: Sier smertetåken har lettet og har satt seg mål om å være tilbake som landslagssjef i april. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

STERK I TROEN: Landslagssjef Stig Kristiansen har fått få dager på stranda, men har etter beste evne bestrebet å gi rytterne sine optimale forberedelser til OL. FOTO: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Tour de Yorkshire, Tour of California og Tour de Slovenie er alt han har gjort unna i Sky-drakten. Langt mer utfordrende Tour de Suisse, ble erstattet med Slovenia-tur alt i vinter. Men en siste test av formen i Cláscia San Sebastian har alltid ligget i kortene.

– Jeg ville helst at han skulle være med der, men det ble vanskelig med tanke på høydeoppholdet. Man prioriterte å reise ned fra høyden tettest mulig på avreisen til Rio, for å få best mulig effekt, sier Nordhaugs personlige trener, Gabriel Rasch, til procycling.no.

Konkurrentene lader opp i telt

Norge har strengere regler om bruk av høydehus enn mange av landene vi konkurrerer med. Der for eksempel nederlandske syklister sover i høydetelt i lavlandet som forberedelser til en luftig treningsleir, nyter ikke våre utøvere godt av den samme luksusen.

Les også: Nordhaug vil fjerne særnorske høyderegler

Godt da at Olympiatoppen står trygt forankret med lang ekspertise fra blant andre roere, langrennsløpere og skiskytteres høydetrening foran viktige mesterskap.

Roernes Rio-oppkjøring sørget også for at det var både lege og ernæringsfysiolog og fysioterapeut i umiddelbar nærhet da syklistene var der.

Kristiansen kan fortelle om omfattende forberedelser for å få høydeleiren på plass.

– Vi har gjennomført dette opplegget etter samme lest som andre idretter benytter, og det er Olympiatoppen som har vært den sentrale delen i kunnskapsbasen. Jeg har også benyttet meg av andre personligheter som har mye erfaring fra høyden, og jeg har brukt disse personene så mye jeg kan. Det lå en stor jobb i forkant her, og det ble satt av mye tid til det.

– Hva slags tilbakemeldinger har du fått fra utøverne etter oppholdet?

– Stor grad av tilfredshet fra alle fem. De er vant til gode rammer i sine respektive profflag, men denne gangen fikk de nok en enda tettere oppfølging underveis. Vi har gjort noen fysiske tester underveis for å konstatere at de har tålt treningen som har blitt gjort. I tillegg har vi kjørt en mengde laktattester, og gjort det vi kan med tanke på væske og ernæring. Vi har loggført alt arbeidet, og skal dele ut dette både individuelt for hver rytter og som gruppe.

Endringer i Rio-løypa

De beste svarene sitter vi trolig med etter lekene i Rio, men det er selvsagt helt andre ting enn høydeoppholdet som kan være den avgjørende faktoren når det norske laget slåss om en respektabel plass i toppen etter møtet med den tøffe Rio-løypa.

Bakgrunn: Nordhaug går gamle veier for å finne toppformen

Kristiansen forteller at «transportetappen» ut av Rio og rundene i kupert terreng er halvert siden sist. Noe som gjør at rittlengden har falt fra 240 til 190 kilometer.

Det er uansett avgjørelsen opp Canoas og Vista Chinese de har forberedt seg til.

Ifølge forbundets målinger holder den første bakken 9,5 prosents stigningsgrad i snitt over 4,5 kilometer. Deretter venter én kilometers hvile før Vista Chinese med partier à 18 prosent i starten.

Opp mot Tijuca nasjonalpark flater det mer ut, og den fem kilometer lange bakken holder ikke mer enn seks-syv prosent i snitt. Så ja: Det blir sykling i rykk og napp, for ryttere som er i form og takler det.

Må hente fram sitt beste

Våre to sterkeste kort er Edvald Boasson Hagen og Nordhaug. Der førstnevnte har bevist at han behersker det aller meste man kan utøve på en sykkel, har Nordhaug vist seg som vårt sterkeste kort i de mer kuperte klassikerne.

Det som møter oss i Rio kan sammenliknes med utfordringene fra både VM i Firenze i 2013 og Lìege-Bastogne-Liège.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MANN FOR STORE ANLEDNINGER: Både i kuperte klassikere og i VM har Lars Petter Nordhaug framvist sin evne til å takle press og til å finne toppformen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

Paradoksalt nok har Nøtterøy-mannen utliknet Olympiatoppens prestasjonskrav begge steder: 12.-plasser.

Med så mye prestisje i potten og en Team Sky-kontrakt som er i ferd med å utløpe, er det udiskutabelt at konkurransen betyr mye for 32-åringen.

– Det er flere faktorer der som gjør at vi håper Lars Petter gjør det bra. Han trenger et godt resultat og en god prestasjon. Det vil være uhyre viktig for ham, mener Kristiansen.

– Hvor godt kan han gjøre det? spør vi treneren hans.

– På en topp dag tror jeg han kan klare rundt topp 10, topp 12. Det er vanskelig å si på forhånd, men han har vist i store endagsløp tidligere at han absolutt kan være med i toppen, sier Gabriel Rasch.

Nordhaug har inneværende uke til akklimatisere seg skikkelig til Rio-varmen, teste løypa og forhåpentligvis viske bort jetlag og lokke fram superkompensasjonen.

Når han først møter verdens beste klatrere i motbakkene lørdag, er det ingen steder å gjemme seg.

Tagget med: , ,

Les også disse