SMAKEN AV HØST: Carl Fredrik Hagen syklet sitt aller første sykkelmonument i lørdagens Il Lombardia. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Jeg tror det er et ritt jeg kan hevde meg i om noen år

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 12.10.19 21:20

Del på    

Carl Fredrik Hagen fikk verdifull læring i Il Lombardia-debuten.

(procycling.no): Tolv minutter og 34 sekunder etter at Bauke Mollema tok karrierens største seier i hans 11. deltakelse i Il Lombardia fullførte monumentets eneste nordmann sin debut.

Carl Fredrik Hagen ble bare nummer 72 i sitt aller første sykkelmonument. Muligens en liten skuffelse for mange norske sykkelfans etter bragden som førte ham til åttendeplass i Vuelta a España. Men forholdene tatt i betraktning var bragden til Hagen i Italia på lørdag det at han faktisk klarte å fullføre rittet. Grunnet Brent Van Moer sin velt i Tre Valli Varesine ble hans norske lagkamerat kastet inn på meget kort varsel.

– Det var en veldig lærerik dag i en veldig fin løype. Superhard siste halvdel. Jeg hadde ikke gjort noen rekognosering annet enn det jeg har sett på TV. Så jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Men jeg følte meg egentlig veldig bra helt til siste kilometer opp Muro di Sormano. Der fikk jeg det litt og måtte slippe teten. Jobben min i dag var å sitte med Tiesj og Tim og få de i bra posisjon inn i de avgjørende partiene der. Jeg gjorde det så godt jeg kunne, sier Hagen til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Etter å ha slitt seg opp den siste biten av Muro di Sormano, over løypas høyeste punkt, kom Hagen seg ikke tilbake til favorittgruppa. Men han skulle til målstreken i Como.

– Jeg er glad jeg fikk fullføre. Det er flere jeg så slippe som hadde bestemt seg for at de skulle bryte rittet. Men sånn rytter er ikke jeg. Jeg er superglad for at jeg fikk fullføre. Jeg ble jo bare kastet inn i det. Jeg reiste hit tidlig, tidlig i går og sov nesten ikke noe natten før. Oppladningen var ikke helt perfekt, men jeg følte at beina var bra i starten. Så fikk jeg masse erfaring til de neste årene. Det var det sportsdirektøren sa da han ringte meg. At jeg bare skulle bruke det her som erfaring, konstaterer Lotto Soudal-rytteren.

Artikkelen fortsetter under bildet!

HJELPERYTTER: Carl Fredrik Hagen var Tiesj Benoot sin viktigste hjelper i lørdagens monument. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Avhengig av dagsformen

I Hagen sin første sesong som WorldTour-rytter var lørdagens ritt hans 73. rittdag. Kun fem av dem er endagsritt: Cadel Evans Great Ocean Road Race, Strade Bianche, landeveisrittet i NM, fellesstarten i Yorkshire og Il Lombardia.

Det er som etapperytter at Hagen føler han har sin største styrke. Men i akkurat Il Lombardia ser han potensiale.

– Jeg tror at det er et ritt jeg kan hevde meg i om noen år. Det er langt og sykt hardt. Spesielt de siste seks milene. Jeg så veldig klart hvor det er lurt å spare krefter og hvor du virkelig må investere, forklarer 28-åringen.

– Hvis du skal være med i finalen så går det mye på dagsform og. Du ser Mollema som vinner hadde en superdag. Det var kanskje ikke så mange som hadde spådd at han skulle vinne. Det var skyhøyt nivå i år med mange som har vært i knallbra form. Det er viktig at jeg fikk kjørt løypa og fikk se hvordan det kjøres.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VIDERE TIL KINA: John Lelangue hentet inn Carl Fredrik Hagen til Il Lombardia på kort varsel. Nå går veien videre til Asia for sesongavslutningen til 28-åringen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Ingen toppdag for Lotto Soudal

Mens Hagen selv sitter igjen med en verdifull opplevelse med mye læring er nok kapteinene til det belgiske WorldTour-laget ikke like fornøyde.

Tim Wellens sitt stunt med Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) før Civiglio-stigningen var det eneste man virkelig fikk se til de belgiske kapteinene. Tiesj Benoot hang ikke med i de siste bakkene han heller.

– Gutta gjør så godt de kan. Jeg drev ikke og hjalp med håp om at de skulle kjøre topp 30. Men de prøvde. Tim prøvde et tappert forsøk og Tiesj hadde kanskje ikke helt dagsformen. Han kjørte veldig bra i Milano-Tornio, men det er veldig små marginer i et ritt som det her. Føler du deg ikke helt 100 på de riktige stedene så er det over. De var ikke helt fornøyd. Men vi prøvde og vi gjorde det vi ble enige om. Og det er det viktigste.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Rittet var Benoot sitt siste for Lotto Soudal. Belgieren sykler for Team Sunweb neste år. Hans landsmann Wellens fortsetter i Lotto Soudal neste år. Det samme gjør Carl Fredrik Hagen. Men mens de to stjernene er ferdige for i år har Carl Fredrik Hagen fortsatt seks rittdager igjen.

Allerede på søndag starter han reisen til Kina der hans avslutter sesongen med Tour of Guanxi. Den første av rittets seks etapper starter på torsdag.

Tagget med: , , , ,

Les også disse