Prøv Procycling Pluss idag

DEN STØRSTE: Bauke Mollema hadde aldri vært blant de fem beste i et monument før lørdagens Il Lombardia. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Magiske Mollema tok karrierens største seier

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 12.10.19 16:32

Del på    

VIDEO: Nederlenderen viste kløkt og styrke i Il Lombardia.

(procycling.no): Det var opp den ikoniske Civiglio-bakken at Bauke Mollema (Trek-Segafredo) satt inn angrepet som skulle bli det avgjørende øyeblikket i Il Lombardia 2019.

Alejandro Valverde (Movistar Team)hadde støtet tidligere i bakken, men en stor favorittgruppe hadde kjørt seg opp til Movistar-kapteinen.

Det roet seg. Trek-Segafredo-lederen benyttet seg av muligheten. Angrepet ble ikke markert og ledelsen vokste raskt. Nederlenderen akselererte over toppen mens favorittene bak ikke klarte å få orden på sammarbeidet.

San Fermo della Battaglia, rittets siste bakke, klarte heller ikke stoppe den briljante Bauke Mollema. Over toppen var Valverde 25 sekunder bak, men den spanske mesteren klarte ikke å gjøre noe med dagens smarteste.

Her tråkker Mollema inn til sin største seier!

Inn på siste kilometer var seieren sikret. Mollema hevet armene og suste inn til soloseier over målstreken i Como.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg visste jeg måtte angripe. Da de angrep i Civiglio så var de mer eksplosive enn meg. Da det roet seg så visste jeg at det var mitt øyeblikk. Jeg er god til å holde tempo. Da jeg hadde 20 sekunder så visste jeg at jeg hadde en sjanse. Jeg kjenner utforkjøringen godt. De siste ti kilometerne var det bare bånn gass. Å vinne dette rittet er utrolig, sier Mollema i seiersintervjuet.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg var ikke en av de største favorittene. Men jeg følte meg veldig bra og har følt meg veldig bra de siste ukene. Jeg ventet på mitt øyeblikk og det kom heldigvis i dag.

Se vinnerangrepet fra Mollema her!

32-åringen er den første nederlandske vinner av høstens monument siden 1981 da Hennie Kuiper vant. Triumfen er Mollema sin aller første i et monument. Før lørdagens dyst hadde han aldri vært blant de ti beste i Il Lombardia eller vært blant de fem beste i et monument.

Alejandro Valverde tok andreplassen foran Egan Bernal og Jakob Fuglsang.

Artikkelen fortsetter under bildet!

KAMPEN OM PODIET: Valverde og Bernal spurtet om andreplassen foran Jakob Fuglsang. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Slik gikk det til:

Fra et Bergamo badet i sol og frisk høstluft, la rytterne vei klokken 10:30 med 244 kilometer og 4000 høydemeter foran seg. Med visshet om at nøkkelpunktene kom i andre halvdel av rittet – nærmere bestemt en perlerad av stigninger langs Como-sjøen: Muro di Sormano, Ghisallo, Civiglio og San Fermo della Battaglia – kunne høstklassikeren nyte en nokså bedagelig start.

Etter den nøytrale sonen livet det imidlertid til. Et brudd med Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Davide Ballerini (Astana), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Petr Rikunov (Gazprom), Toms Skuijns (Trek-Segafredo) og Marco Marcato (UAE Team Emirates) etablerte seg med en solid ledelse før den første timen av rittet var omme.

I hovedfeltet tok Jumbo-Visma kontroll, laget til den store forhåndsfavoritten Primoz Roglic, nylig vinner av Vuelta a España og Giro dell’Emilia.

Stigningene starter

I bunn av dagens første bakke, Colle Gallo, hadde bruddet tilbakelagt hele 47 kilometer etter en times kjøring, og avstanden vokst til fem minutter. Etter to timer lå snittfarten ennå høyt, med 44 km/t, idet Alejandro Valverdes Movistar tok over temposettingen i hovedfeltet

Fremme ved dagens andre stigning, Colle Brianza, hadde avstanden krympet til 4:30. Inne på de siste 90 kilometerne holdt differansen seg stabil frem til den første av de fire siste hindringene, den ikoniske stigningen til Madonna di Ghisallo, der Rikunov mistet kontakten med bruddet

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Jumbo-Visma og Movistar fikk etter hvert assistanse fra EF Education i jobben med å kontrollere rittet. Toppen av Ghisallo ble som vanlig et betydningsfullt øyeblikk i Giro di Lombardia, denne gang fordi Mikel Landa brøt utenfor kapellet, idet som var den teatralske baskerens siste ritt.

QuickStep-offensiv

I rittet var det også angrep i Ghisallo, med Bob Jungels (Deceuninck-QuickStep) på offensiven ut av hovedfeltet, og Skujins og Masnada gående av gårde alene i front.

Inn i neste stigningen, den stupbratte Sormano, lå dermed Skujins og Masnada helt i tet, og Jungels og Benedetti jaktende like bak men foran feltet. Flukten ble imidlertid kortvarig i de morderiske hellingene på Sormano. Med drøye 50 km igjen var bruddet nøytralisert, idet favorittene så smått begynte å føle hverandre på tennene.

En mindre gruppe av gode navn seg i fra mot toppen av bakken: Blant dem Giulio Ciccone (Trek), Ivan Sosa (Jumbo-Visma), Rafal Majka (Bora), Michael Woods (EF Education), Pierre Latour (Ag2r) og Jakob Fuglsang (Astana).

Med de store favorittene ikke langt bak, samlet feltet seg igjen – ca 30 ryttere – da de tok fatt på en lang og tidvis tekniks utforkjøring til Nesso.

Ny tetduo

Tim Wellens (Lotto Soudal) og Emanuel Buchmann (Bora) klinket til etter at den nye favorittgruppa samlet seg.

De to skaffet seg en ledelse på 30 sekunder mens gruppa bak dem vokste i det mer lettkjørte terrenget.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Jumbo-Visma var laget som til slutt tok tak og forsøkte å begrense avstanden før Civiglio-bakken. De nå 39 rytterne var 45 sekunder bak Wellens og Buchmann inn i den nest siste bakken i Il Lombardia.

Movistar tok over kjøret i front med en gang og tauet raskt inn Wellens. Buchmann gikk solo og tok ledelsen de første minuttene opp Civiglio.

Favorittene klinker til

Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) var blant rytterne som måtte slippe tidlig.

19 kilometer fra mål angrep Alejandro Valverde. Spanjolen fikk raskt en ledelse, men da Primoz Roglic tok ansvar tauet sloveneren med seg flere favoritter opp til Movistar-kapteinen.

Da det roet seg noe i gruppa grep Bauke Mollema (Trek-Segafredo) sjansen. Nederlenderen ble ikke markert og økte raskt ledelsen. Da den bikket over 30 sekunder akselererte Michael Woods (EF Education) med Primoz Roglic på hjul. Det stoppet opp igjen før Pierre Latour (AG2R) plukket opp hansken.

Over toppen av Civiglio hadde Trek-lederen 15 sekunder til Latour og 25 til resten av favorittene.

Siste stigning

San Fermo della Battaglia (2,9 km à 6,5 %) hadde sin topp kun fem kilometer fra målstreken i Como.

Inn i Il Lombardias siste utfordring hadde Mollema skaffet seg en enda større ledelse.

Samarbeidet blant forfølgerne fungerte dårlig, og nederlenderen, hadde rundt 40 sekunder inn i den siste bakken.

Primoz Roglic var nærmest etter et angrep like før San Fermo della Battaglia. Resten av favorittene var noen sekunder bak sloveneren.

Like før toppena av bakken hadde Mollema fremdeles 35 sekunder mens Roglic fikk selskap av Valverde, Fuglsang, Woods og Bernal. Den spanske mesteren angrep over toppen men klarte ikke å hente inn Mollema.

Trek-Segafredo-ryttern kom ført til Como foran Valverde, Bernal og Fuglsang.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse