Prøv Procycling Pluss idag

PÅ TUR I SKOGEN: Rasmus Fossum Tiller på vei gjennom Arenberg-skogen. Foto: Luc Claessen/Getty Images

– Jeg har drømt om dette rittet i lang tid

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.04.19 13:24

Del på    

Spent Fossum Tiller før debuten i proffenes Paris-Roubaix.

ROESELARE (procycling.no): Fem år hadde gått siden Rasmus Fossum Tiller sist kjørte på brosteinen i Paris-Roubaix da han torsdag igjen fikk prøve seg på de franske kjerreveiene under rekognoseringen til søndagens ritt. Med en litt forslått kropp etter en velt og et hardt Scheldeprijs, sprudlet det ikke i beina da han fikk et gjensyn med veiene hvor han kjørte juniorrittet for fem år siden.

– Jeg kjente meg igjen noen steder fra vi kjørte der. Jeg har ikke vært der siden, men jeg følte det gikk greit på brosteinspartiene. Det er noen som er ganske lange, som jeg synes er det verste. Da blir du sittende og riste over lang tid. Så var Carrefour de l’Arbre den desidert verste, synes jeg. Den var ganske brutal i starten med ganske store hull og brostein som ikke var lagt perfekt, for å si det pent, sier han til procycling.no. 

– Var den mer brutal enn du husket?

– Nei, jeg husket faktisk fra da jeg kjørte som junior at jeg tenkte «skal vi faktisk inn her, eller har vi kjørt feil?». Den husket jeg var ganske ille da også, så jeg kan se for meg at den er tøff etter 240 kilometer.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ønsker å kjempe i toppen om fire-fem år

Om Tiller i det hele tatt kommer så langt ut i rittet gjenstår å se. 22-åringen er inne i sin første sesong som proff i Team Dimension Data og skal på søndag sykle et monument for første gang. Det er også første gang han deltar i et ritt på over 250 kilometer, etter at en etappe i Tour of Norway på 218 kilometer tidligere har vært den lengste distansen han har fullført.

– Gleder du deg eller gruer deg?

– Det er litt både og. Jeg gleder meg til å være en del av folkefesten og jeg har drømt om dette rittet i lang tid. Hvis jeg kun kan vinne ett ritt i løpet av karrieren og det er Paris-Roubaix, så er jeg fornøyd med det. Jeg gruer meg samtidig til at det vil gjøre vondt, men jeg håper og tror det totalt sett blir en positiv opplevelse.

Les også: Erik Nordsæter Resell: – Når jeg er 30 har jeg forhåpentligvis vunnet Paris-Roubaix

Den tidligere Joker Fuel of Norway-rytteren er som mange norske ryttere kraftigere bygd enn mange av sine utenlandske konkurrenter og har en kropp som på papiret skal passe bra til et ritt som Paris-Roubaix.

– Jeg tror jo det selv. Det er jo klassikerne jeg har sett for meg å gjøre det bra i fremtiden og da tror jeg Roubaix passer meg bedre enn Flandern siden jeg er tyngre enn mange av de beste klassikerrytterne. Jeg håper å kunne kjempe i toppen i Roubaix om fire-fem år, avhengig av hvordan utviklingen går, sier han.

Boasson Hagen: – Jeg er på rett spor

Suger til seg lærdom

Så langt denne sesongen har det handlet mye om å ta til seg lærdom for Tiller, enten det har vært å kjøre i front av feltet i flere mil, sitte med kapteinene så lenge som mulig eller hjelpe til foran viktige nøkkelpunkter i løypa.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Han kjører veldig bra og det er gøy å ha han på laget. Han skjønner virkelig hvordan han skal kjøre sykkelritt og. Han er god å ha her. En ting er å ha noen du kan snakke norsk med, men han er sterk og gjør en god jobb i feltet og i laget, sier Edvald Boasson Hagen om landsmannen.

– Det er viktig for min del å gjøre det jeg får beskjed. Så vil sjanser komme etter hvert. Det viktigste for min del er å få erfaring, sier Tiller.

– Gino (Van Oudenhove) har vært veldig flink til å forklare meg hva jeg skal gjøre og hvilke partier i løypa det er viktig å være foran i. Når jeg har veldig klare arbeidsoppgaver, er det også enklere å utføre arbeidsoppgavene.

Les også: Gino Van Oudenhove: – Jeg må jo ta utfordringen. Det er slik man lærer best

– Hadde du forventet at du skulle få en plass i Paris-Roubaix, eller tar du det som et tegn på laget er godt fornøyd med jobben din?

– Jeg håpet før sesongen at jeg skulle få kjøre én av de store klassikerne, men det var ikke noe jeg forventet. Jeg har alltid sett for meg at Roubaix passer meg bra, og jeg ønsker å få erfaring fra rittet så tidlig som mulig. Jeg håper de tar meg med for å gi meg erfaring, men også fordi jeg kan hjelpe laget på en god måte, sier Tiller.

FORRIGE GANG: En 17 år gammel Rasmus Fossum Tiller før juniorenes Paris-Roubaix i 2014. Foto: NCF

Bonus med velodrombesøk

Skrur vi tiden tilbake til juniorutgaven i 2014 ble ikke det noen norsk jubeldag. Tiller hadde allerede mistet kontakt med det reduserte feltet da Kristoffer Halvorsen punkterte og måtte vente i flere minutter på lagbilen, noe som sørget for at nesten hele det norske laget ventet på sørlendingen for å kjøre ham opp igjen, Tiller inkludert.

Etter å ha kjørt Halvorsen opp mot bilkøen fullførte han selv inn til en 50. plass. Også nå på søndag er det først og fremst en annen nordmann som blir Tillers prioritet.

– Hovedmålet mitt er å hjelpe Edvald til å sitte riktig plassert og være med han så lenge som mulig. Kan jeg fullføre ville det vært en bonus også, men hovedjobben er å få ham lettest til finalen.
Jeg tror jeg aldri har syklet så langt. De ti første milene er jo uten brostein, så der blir det nok et hardkjør for å komme i brudd. Så kommer brosteinen, hvor det er posisjonskamp inn i hver sektor. Jeg tror det blir rimelig brutalt. Det kommer til å bli rimelig tøft, spesielt etter 16-17 mil når du virkelig begynner å bli sliten.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse