FORBEREDELSE: Sportsdirektør Gino Van Oudenhove planlegger taktikk med rytter Rasmus Tiller før helgens klassikere i Belgia. FOTO: Simon Nessler/procycling.no

– Jeg må jo ta utfordringen. Det er slik man lærer best

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 30.03.19 11:58

Del på    

Gino Van Oudenhove var ikke tvil da han fikk muligheten til å få oppfylt klassikerdrømmen.

MILANO/ROESELARE (procycling.no): – Se her, her svinger de og så går de inn på en smal vei. Er du bak da kommer du deg ikke frem.

Gino Van Oudenhove har funnet frem 2016-utgaven av E3 BinckBank Classic på Youtube og gir en gjennomgang til Rasmus Fossum Tiller om hans viktigste arbeidsoppgave: Levere kapteinene Edvald Boasson Hagen og Michael Valgren inn i en god posisjon før Kortekeer med drøyt 80 kilometer igjen.

Kjøret starter allerede på Knokteberg (også kjent som Côte de Trieu) én mil tidligere og går videre inn og over Hotondberg. I utforkjøringen ned fra Hotondberg er veiene brede. I bunn blir det smalt inn mot Kortekeer og videre over til Taaienberg.

Sistnevnte er én av fire bakker i Flandern hvor det «alltid sprekker opp» sier Van Oudenhove, i selskap med Muur van Geraardsbergen, Kemmelberg og Oude Kwaremont.

– For folk som Rasmus og Jay Thomson er den inngangen til den smale veien målstreken. Det er som et opptrekk. Det er helt avgjørende for å holde kapteinene fremme. Det er mulig rittet hans er over etter 120 kilometer. Det er å lære ham den oppfatningen. Du må bruke inni helsikens mye krefter inn mot Kortekeer, men selv med dårlige bein er du uansett topp 50 over toppen. Rasmus må være ferdig når han kommer inn i Kortekeer og Taaienberg. Ellers har han ikke gjort jobben sin.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg må jo ta utfordringen

Selv om det i blant går litt i surr hvilke bakker som faktisk kjøres i hvilke av rittene og rekkefølgen av dem, har belgieren stålkontroll på alle svingene og innsnevringene som finnes på de mindre veiene i Flandern.

Da han takket ja til å komme til Dimension Data foran 2018-sesongen hadde han selvsagt også en drøm om å få bruke den kunnskapen i de aller største rittene, men at han allerede i år har fått ansvar i hele klassikerrekka var han ikke helt forberedt på.

– For meg personlig er det helt klart en milepæl. Jeg hadde det litt på følelsen da jeg hørte (Roger) Hammond skulle forsvinne. Han har jo tatt de rittene tidligere. Da vi var sammen i november spurte de hvilke ritt jeg virkelig ville gjøre. Jeg sa jeg gjerne ville gjøre et par av klassikerne. Da tenkte jeg Omloop Het Nieuwsblad og Dwars door Vlaanderen, men så endte jeg opp med alle. Tour de France også. Det går kanskje litt fort, men faen, jeg må jo ta utfordringen. Det er slik man lærer best.

Van Oudenhove i samtale med Hans Falk i NCF. Foto: Simon Zetlitz Nessler

Aldag: – Har noen spesielle ferdigheter

Da han kom til Dimension Data var det gjennom et gammelt bekjentskap. Van Oudenhove ønsket selv å prøve seg på et høyere nivå enn Joker Fuel of Norway og kontinentalnivå, men ville ikke sende ut CV-en sin rundt til alle lagene.

Dermed ble kontakten med Rolf Aldag, som han har hatt jevnlig kontakt med siden Edvald Boasson Hagen signerte for T-Mobile (som ble til Team Columbia) i mai 2007, viktig.

Hvorfor valgte du å hente nettopp Gino Van Oudenhove til Dimension Data?

– Jeg har sett ham og laget hans i aksjon i noen få ritt og sett hvordan han jobber. Du er også nødt til å se det i sammenheng med hvordan laget vårt er bygd opp. Det er ikke penger som er det bærende elementet, men innsats og arbeidsmoral. Det er ikke sånn at vi har ansatte i alle små ledd i kjeden. Derfor er sportsdirektørene våre nødt til å kjenne til logistikk, de er nødt til å ha stor kunnskap om sykkelsporten, de er nødt til å fungere som psykologer overfor rytterne og mye mer. Så når du isolerer de som er gode på én ting, så er det greit nok om du har budsjettet som forsvarer det. Hvis du ikke har det, er du på jakt etter personer som er kapable til å løse stort og smått og som er gode til alt, sier Aldag.

– Det vi så Gino fikk ut av Joker-laget sitt i løpet av en lang periode, det er ikke bare flaks. Du kan si at han ankom et lag i den rette perioden og fikk lov til å jobbe med de aller største talentene. Men når du ser jobben han gjorde med rytterne og hvordan han bygget dem opp til å takle WorldTouren, er han nødt til å ha noen spesielle ferdigheter.

– Vi har fulgt med på ham. Da vi hadde behov for mer personell spurte jeg om hvordan han så på å jobbe i WorldTouren. Gino er en respektfull type. Han er ikke den som snakker seg selv først i køen, men er samtidig en ambisiøs type. Det er også noe jeg ser etter. Han viker ikke unna når han blir spurt om å være sportsdirektør under Flandern rundt og alle de andre belgiske rittene. Selvsagt kan jeg gjøre det, sier han. Han er ikke høyrøstet eller tar mye plass. Jeg setter for eksempel pris på tiden vi har tilbrakt sammen i bilen under ritt sammen og liker måten han løser ting på.

Van Oudenhove utenfor Dimension Datas lagbuss. Foto: Simon Zetlitz Nessler

Bedriftsleder Van Oudenhove

Etter et par e-poster frem og tilbake hadde de et møte etter Arctic Race of Norway i 2017.

– Da fikk jeg et forslag med en gang og da takket jeg ja til det. Det var fint. Det har jo vært en drøm å være sportsdirektør i Flandern og Roubaix, og nå skjer det allerede det andre året.

Selv om han gleder seg til det, er han klar på at det er en spesiell følelse å følge rittene på den måten.

– Du får en helt annen følelse. Du sitter jo egentlig der med to iPad’er og følger med. Det går så inni helsikens fort. Plutselig er du inne i bakkene og så er du i den siste bakken. Du er ganske kokt, du får knapt nok sett at det står tusenvis av tilskuerne rundt deg. Det er egentlig knallhardt. Da jeg kjørte Nieuwsblad i fjor tenkte jeg at jeg skulle se litt av livet rundt, men du gjør jo ikke det. Du er med i rittet hele tiden.

Dermed blir det tiden før og etter start som går til å suge til seg atmosfæren, før det blir fullt fokus på rittet.

– Det er et stort ansvar også. Vi sitter med toppryttere og du må sørge for at laget funker. Jeg har jo også en annen sportsdirektør med meg, og vi fordeler oppgavene veldig bra. Det er jeg som har ansvaret for det sportslige og strategien, mens han styrer mer av logistikken. Det er et visst press, men vi er realistiske. Du er aldri bedre enn de rytterne du har. Så gjelder det å få det beste ut av dem.

Som Aldag også nevner, er Van Oudenhove dyktig på flere områder som sportsdirektør.

– Man er ganske nødt til det når man kommer fra et kontinentallag. Jeg vil heller være en komplett sportsdirektør enn å ha én spesialitet. Jeg liker å snakke i tre kvarter med mekanikeren. Det er mye detaljer i syklene, hvilke dekk og lufttrykket. Den psykologiske delen liker jeg også. Snakke med rytterne og samtidig være litt harde med dem. Også få dem til å gjøre ting de ikke liker å gjøre. Klarer man det som sportsdirektør, er man godt på vei. Det er litt som å være leder i en bedrift, forteller Van Oudenhove.

God kontakt med «elevene»

Fra dagens Joker Fuel of Norway ble startet opp som Maxbo-Bianchi høsten 2004 og frem til Van Oudenhoves avgang etter 2017-sesongen, har han vært med på å utvikle titalls proffsyklister.

I omtale av Driedaagse Panne-De Brugge snakker han også om at det var fire Jokere på start, med Vegard Stake Laengen, Kristoffer Halvorsen, Rasmus Fossum Tiller og Amund Grøndahl Jansen som alle var innom Joker-systemet i starten av karrieren.

Mens vi sitter i Dimension Datas lagbuss utenfor hotellet i Roeselare kommer det også inn en melding.

– Faen, (Ole) Forfang vant etappen i Normandie og tok ledertrøya, sier han med et bredt smil.

– Jeg har fortsatt kontakt med folkene mine der, vet du. Det er mekanikeren som sender melding.

– Hvilken dag er det i dag? Fredag? Da kan du beholde den. Det er den perfekte dagen å ta ledertrøya i Normandie.

– Det er torsdag.

– Torsdag? Da blir det vanskelig, sier han og bryter ut i latter.

I tillegg til de nåværende Joker-rytterne, var han også ofte innom klassikerne i tiden som Joker-sjef for å hilse på blant andre Boasson Hagen.

– Jeg besøkte Edvald året før jeg kom hit. Da sa jeg «trenger du en god sportsdirektør en dag, så må du bare ringe meg». Han lo, for du trengte bra med selvtillit for å si en god sportsdirektør, sier Van Oudenhove muntert.

Den dagen virker til å ha kommet for belgieren nå, som med Flandern rundt og Paris-Roubaix de neste helgene virkelig får testet seg i rittene han elsker.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse