Prøv Procycling Pluss idag

IKKE BARE BLID: Sondre Holst Enger mente det var en katastrofe at en gruppe på 25 mann slet seg løs i Arctic Race og at Israel Cycling Academy ikke klarte å plassere én eneste rytter der. FOTO: Jarle Fredagsvik

FÅR SJANSEN: Så lenge han holder et godt nivå vil Holst Enger også i 2019 få mange sjanser. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no.

ICA-sjef: – Tanken er at Sondre skal være spurteren

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 14.11.18 19:53

Del på    

Nordmannen vil fortsatt bli satset på i laget etter en rekke nysigneringer.

Så langt denne høsten har Israel Cycling Academy hentet inn syv nye ryttere. Fire av dem fra WorldTouren, hvorav tre igjen har sine styrker i og rundt spurtene.

Kombinert med at laget allerede har Sondre Holst Enger, Kristian Sbaragli, Mihkel Räim og Edwin Ávila (for å nevne noen), var spørsmålet hva nysigneringene Tom Van Asbroeck, Rudy Barbier og Davide Cimolai ville gjøre med rollen til Holst Enger i laget.

På spørsmål om det kan føre til at nordmannen får en opptrekksrolle, kommer vi bare halvveis før Kjell Carlström, sportsdirektør i Israel Cycling Academy, bryter inn.

– Nei, nei. Det tror jeg ikke. Vår strategi er å få ham opp til det nivået han behøver å være på og nivået han skal være på normalt sett. Vi tror han kan lykkes med det og tanken er at han skal være den som spurter. Så er det opp til ham å være på det nivået som kreves for å fortsette med den strategien, men det er det som er tanken, sier finnen til procycling.no.

Holst Enger er selv klar på at det er hans egen utvikling som står i fokus for ham selv for øyeblikket.

– Alle lag har flere spurtere på laget, så at det kommer flere spurtere er bare bra for utviklingen i laget. Jeg skal fokusere på meg selv og min utvikling, sier Holst Enger til procycling.no.

– Vet at Sondre kan prestere bedre

Holst Enger uttalte tidligere i høst at hans store mål var å komme tilbake til Tour de France, hvor han debuterte som 22-åring i 2016. Da er han selvsagt avhengig av gode resultater – enten for å komme seg til et større lag eller sikre at han han blir en naturlig del av Israel Cycling Academy-lag i ved en eventuell Tour de France-deltakelse for laget.

I 2016 var han IAM-syklist, mens Carlström var sportsdirektør for det samme laget. Dermed har finnen god kjennskap til Holst Enger, noe som var viktig da Holst Enger fikk sjansen for prokontinentallaget etter et fælt år preget av sykdom i AG2R La Mondiale i fjor.

GODT KJENT: Kjell Carlström har jobbet med Sondre Holst Enger i både IAM og ICA. Her fra Tour des Fjords i 2016. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

– Sondre hadde en veldig tung sesong i 2017, så det gjaldt jo å få ham tilbake til sitt gamle nivå. Det var blant årsakene til at jeg trodde på ham og at vi ble enige om en kontrakt. Han startet bra med en andreplass i Mallorca, men så ble det litt sykdom, så det tok lang tid før han kom tilbake på et godt nivå, sier Carlström.

Les mer: Holst Enger om sitt første år i ICA: – Jeg trives her

I mai var han igjen på et høyt nivå, med flere podieplasser i Tour of Norway. Totalt endte han sesongen med syv podieplasser.

– Ingen seier, men han var nære. Stort sett var det en sesong med litt opp og ned hele tiden. Noen gode prestasjoner og noen mindre gode prestasjoner. Det er forståelig etter det året han hadde i 2017, men vi vet alle at Sondre kan prestere mye bedre. Det er noe vi håper vi kan få se. Med dette året bak oss og erfaringen derfra, tror jeg han kan prestere bra neste år.

Solide nysigneringer

I tillegg til de tre spurtsterke rytterne, har laget hentet inn ytterligere fire ryttere. Blant dem er solide ryttere Mathias Brändle fra Trek-Segafredo og Connor Dunne fra Aqua Blue Sport.

– Det som vi gjorde i år er at vi deltok i veldig mange ritt. Mange ganger måtte vi dermed gjøre et kompromiss mellom å ha et lag som kunne kjøre inn et bra resultat og et lag som egentlig var litt «sådär». Det vil vi unngå til neste år og ha et lag som kan være konkurransedyktig i alle ritt. Derfor har vi også sørget for at vi har flere ryttere. I tillegg gjør det at vi har en større mulighet til å være blant de beste prokontinentallagene på rankingen, noe som er et mål for oss, sier sportsdirektøren, som avsluttet sin aktive karriere i Team Sky i 2011.

SKUFFET: Høydepunktene har stått i kø for August Jensen denne våren

FØRSTE PROFFSESONG: August Jensen har syklet for Israel Cycling Academy i år.

Blant rytterne er det altså to nordmenn, med August Jensen som den andre delen av den norske duoen. I årets sesong fikk han WorldTour-debuten sin og deltok i sitt første monument. Mens sykdom ødela en del for Holst Enger, var det velt og skader som gjorde nordlendingens sesong noe vanskelig.

Til Giro d’Italia var han nær en plass, men Carlström forteller at det hele var en strategisk beslutning hvor Jensen trakk det korteste strået.

– Jeg tror August har lært mye i år, sier han.

– August kom fra et veldig bra år i Coop, men det er et stort steg å ta. Det krever en annen innstilling og alt er nytt. Han hadde litt problemer med å få alt til å fungere i starten med nytt utstyr og lignende. Samtidig er det også litt vanskeligere å finne sin plass i et lag med mange andre sterke ryttere. Det kunne blitt en mye bedre sesong, om han ikke hadde veltet i Arctic Race for eksempel, sier Carlström, som tror Jensen kunne vunnet uten velten som preget mye av høstsesongen.

Tagget med: , , ,

Les også disse