Prøv Procycling Pluss idag

Stake Laengen og Asgreen i front. Tim de Waele/Getty Images

– I fjor var det jeg som tok initiativet. Det kommer ikke til å skje i år

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.09.19 20:58

Del på    

Vegard Stake Laengen er forberedt på en ren hjelperytterrolle i VM.

YORKSHIRE (procycling.no): Kristoff, Boasson Hagen eller Grøndahl Jansen?

Norge har en sjeldent stor bredde i antall ryttere som kan kjøre inn et godt resultat i søndagens VM-fellesstart for herrer.

Med en Carl Fredrik Hagen som svever på Vuelta-bølgen og Sven Erik Bystrøm som trolig Kristoff ønsker å spare så lenge som mulig er det få grovarbeider igjen i det norske laget som teller seks mann.

Heldigvis for Stig Kristiansen har han også med syklisten han mange ganger har omtalt som en sportsdirektørs drøm: Vegard Stake Laengen.

– Man velger selv hva man vil gjøre. Jeg er fornøyd med å være hjelperytter jeg. Noen må gjøre den jobben og. Laget trenger sånne ryttere og. Det er sånn det er i sykkelsporten. Jeg er fornøyd med den jobben jeg gjør. Så er det klart at andre får ta seg av oppmerksomheten, sier den høyreiste nordmannen til procycling.no før søndagens dyst.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

For et år siden var det Stake Laengen selv som fikk oppmerksomheten. Han gikk av gårde i det første bruddet i VM i Østerrike. På et punkt hadde de nesten 20 minutter til hovedfeltet. Han har ikke liknende planer i år.

– I utgangspunktet ikke. Men det er litt avhengig av det som skjer på start. Om det er mange som prøver seg i starten så er det naturlig at jeg blir med på et sånt kjør jeg og. I fjor var det jeg som tok initiativet. Det kommer ikke til å skje i år, konstaterer UAE Team Emirates-rytteren.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ET STEG OPP: Alexander Kristoff håper å ta medalje av enda edlere valør i Harrogate på søndag enn han tok i Bergen 2017. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Kristoff i vestlandsvær

I Østerrike var ikke de norske sjansene spesielt store. Men i Yorkshire ser det mer lovende ut. Selv har Stakan tro på at de seks utvalgte kan fikse medalje.

– Jeg tror det er stor mulighet for det. Jeg føler jeg må være såpass ærlig at vi kan si det er en løype som passer Alex veldig bra. Typisk vestlandsvær, ikke for lange bakker og Alex er i bra form. Det er alltid ting som kan skje i et sykkelritt. Det er åpent og jeg vil tro mange av de andre landene her ikke vil få spurt. Det er vel det som kan gjøre det litt vanskelig.

Kristoff trenger hjelp for å få samlet rittet til spurt. Tyskland og Irland ser ut som de mest sannsynlige allierte da de kjører for Bennett og Ackermann. Men holder det? Et norsk lag med få hjelpere er kanskje ikke laget som klarer å samle det. Det venter ingen økonomisk bonus til noen av de norske rytterne dersom det skulle bli medalje.

– Jeg er jo lagkamerat med Alex. Så for meg er det på en måte greit. Vi har jo felles interesser overfor vår arbeidsgiver. Det er vel heller de andre gutta som har et bedre svar på det enn det jeg gir, beretter Stake Laengen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LOJAL HJELPER: Kristoff har to lagkamerater fra UAE Team Emirates med seg til VM: Bystrøm og Stake Laengen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

For mens både Stakan og Bystrøm sykler med Kristoff i UAE også neste år har lagets andre halvdel sin jobb hos andre lag.

– I utgangspunktet så hadde det vært gøy å være del av et VM-lag som vinner. For de andre gutta og. De er vant til å jobbe for kapteiner de og. Men de har jo en annen arbeidsgiver så jeg skjønner at det kan bli spesielt for dem under et VM. Men hva Alex avtaler med dem, det vet jeg ikke, forteller UAE-hjelperen.

Mannen han vanligvis jobber for, Alexander Kristoff, er hemmelighetsfull.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Hvis det er noen avtaler, så blir det internt i VM-laget, fortalte Kristoff til procycling.no på spørsmål om han vil legge personlige sponsorater i potten også ved denne anledningen.

Skal hjelpe de første 20 milene

Hele 285 kilometer, pluss nøytral start, venter på seniorherrene i det lengste rittet i VM. Hvor hans egen virtuelle mållinje finner sted vet ikke den tidligere norgesmesteren helt.

– Det blir litt avhengig av rittutvikling. Blir det sånn at jeg må kjøre fra start så blir det jo sikkert slutt litt over 200 og når de begynner å støte i feltet. Der det er vanskelig å skifte om rytmen. Det er det jeg har erfaring med fra før. Det er bare å være ærlig på det. Men jeg tror kanskje at jeg skal prøve å være litt kald å la andre land heller jobbe i starten.

At Kristoff har noen som kan hjelpe i de lokale rundene i Harrogate tror Asker-syklisten at blir viktig.

– Posisjonering er jo utrolig viktig. Det gjelder at lagkameratene er lengst mulig framme der og. Det er viktig at man også kan være med å få gutta i posisjon.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse