Kristoff med sølvmedaljen rundt halsen etter VM i Bergen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Ingen bonus for norske VM-medaljer

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.09.19 09:20

Del på    

– Bakrusen fra Bergen henger nok i ennå, sier Kristoff.

(procycling.no): Mens eliterytterne i herre- og kvinneklassen kjempet om 200.000 kroner fordelt seg imellom dersom de skulle vinne VM-gull i Richmond, Doha og Bergen – har pengesekken blitt snurpet igjen siden den gang.

Under VM i Innsbruck i fjor hadde ikke Norges Cykleforbund forpliktet seg til noen bonusutbetalinger ved innkjøring av edelt metall. Vi dro da også medaljeløse hjem fra mesterskapet preget av bratte profiler.

Foran VM i Yorkshire kommende uke, varsler Hans Falk overfor procycling.no at det heller ikke denne gangen er satt av pengeutbetalinger i budsjettet til sportslig avdeling.

– Det er vel riktig å si at vi ikke har midler tilgjengelige når det kommer til økonomien. Det blir slik at man legger pengene der det er viktig, bonusutbetalinger er kanskje noe av det første som ryker når økonomien ikke er bra, forteller Hans Falk til procycling.no.

Både Bergen 2017 og NCF gikk med kraftig underskudd i etterkant. På tross av både folkefest og gode, norske prestasjoner sto ikke planlegging, gjennomføring og budsjettering av mesterskapet i stil. Og det er langt ifra kun forbundet alene som har blitt sittende igjen den oppvasken.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Forbundet tar alt av utgifter selv

VM i Yorkshire starter med lagtempo for lag sammensatt av både kvinner og herrer søndag, og den norske fortroppen har allerede ankommet laghotellet i utkanten av Leeds.

I forbindelse med et VM er de nasjonale forbundene nødt til å plukke opp hele regninga selv. Unntaket var styrtrike Qatar som tilbød seg å plukke opp hotellregninga etter utøverne for et gitt antall netter tilbake i 2016.

(artikkelen fortsetter under)

DYRT: Sportssjef Hans Falk forteller at VM i Yorkshire er en stor utgiftspost for Norges Cykleforbund. FOTO: procycling.no

Denne gangen må forbundet selv stå for innkvartering, mat, utstyr, lønn til støtteapparat og flyreiser. Falk mener det totalt seg dreier seg om et beløp på mellom 1 til 1,2 millioner kroner, og da er det rett og slett ikke rom for mange andre krumspring i budsjettene.

– Det er profflagene som tjener pengene innenfor sykkelsporten. I VM for landslag bør det være en ære bare å kjøre for hjemlandet sitt. Normalt sett hadde en rytter som for eksempel Amund Grøndahl Jansen fått en liten bonus for å hjelpe Dylan Groenewegen fram til seier, men det er forskjell på WorldTouren der lagene har budsjett på noen hundre millioner kroner, og til nasjonale forbund som har en brøkdel av det hele som samlet budsjett for hele sportslig avdeling, poengterer han.

– Så egentlig har dere nok med bare å komme dere til VM?

– Ja, og varierer også litt basert på hvilket land det er som arrangerer. I Innsbruck bodde vi ganske rimelig, mens vi var nødt til å frakte en del ting med ferge for å få utstyret vi trenger ned hit. Det koster nok rundt 100 000 bare å få alle biler, busser og lastebiler med. I Sveits, der VM arrangeres neste år, er alt dyrt. Så da er man nødt til å prioritere om man skal ha en stor eller liten tropp, eller om det skal bevilges mer penger fra det sportslige budsjettet, sier Falk som selv har bidratt med å kjøre en av forbundets biler ned til England for anledningen.

Danskene kjemper heller ikke om bonus

Situasjonen det norske forbundet befinner seg i, er ikke enestående i europeisk sammenheng. Man trenger ikke lete lenger enn til vårt naboland i Danmark for å finne en annen nasjon som ikke har budsjettert med utbetaling av VM-bonus under mesterskapet.

– Det finnes ingen bonus fra DCU (det danske forbundet). Ganske enkelt er det ikke økonomi til det, bekrefter Michael Mørkøv.

Falk i NCF mener at det internasjonale forbundet (UCI) burde ha tatt en del av regninga for de nasjonale forbundene i forbindelse med mesterskap.

(artikkelen fortsetter under)

OGSÅ UTEN BONUS: Ei heller det danske sykkelforbundet utbetaler noen bonus til rytterne sine ved VM-medalje. Matti Breschel var siste, danske herre til å ta VM-medalje tilbake i 2010, kun slått av Thor Hushovd i Geelong. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

UCI ville gjerne inkorporere profflagene i konseptet, men la etter VM i Innsbruck ned forsøket med å åpne mesterskapet med VM i lagtempo for profflagene. Partene har kranglet høylytt da man kort fortalt har vært uenige om hvem som skulle plukke opp regninga.

– Vi står for underholdningen, men vi får ikke noen godtgjørelse for det. Når proffene kjører er det arrangørene som står for opphold og mat, i tillegg får de et reisebidrag og startpenger. En av grunnene til at lagtempoen forsvant var at UCI mente det ble for kostbart. Når de med et budsjett på rundt 500 millioner kroner sier det er for dyrt, mens små forbund med noen millioner kroner i sin totale sportslige satsing skal stå for det, så er det noe som ikke stemmer.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Hemmelighetsfull Kristoff

Selv om forbundet ikke har noen bonusordning for anledningen, er det fritt fram for utøverne selv å bringe personlige sponsorater til forhandlingsbordet i forkant av fellesstarten.

Foran VM i Richmond i 2015 lokket Kristoff lagkompisene med en bonusutbetaling fra Coop pålydende 500 000 dersom de hjalp ham til VM-gull.

Den gang så Edvald Boasson Hagen ut til å ligge i ypperlig posisjon til å hente hjem en medalje, men han ville ikke samarbeide med Greg Van Avermaet, og feltet bak – dersom Kristoff fremdeles hang med på halen, kom ikke tidsnok til å hindre Peter Sagan i å kjøre inn sin aller første regnbuetrøye.

– Hvis det er noen avtaler, så blir det internt i VM-laget, melder Kristoff til procycling.no når vi spør han om han vil legge personlige sponsorater i potten også ved denne anledningen.

32-åringen ble slått av Sagan for tredje gang i Bergen, men sikret seg sin første VM-medalje på vei inn mot festplassen i vestlandshovedstaden.

– Har du forståelse for at bonusen er noe av det første som ryker når forbundet presenterer blodrøde regnskapstall?

– Bergen var nok ikke så positivt for forbundet økonomisk, nei. Det var en flott fest, men bakrusen henger nok i ennå. Det er først og fremst en ære å representere landet sitt, men det er også normalt med bonuser hvis man vinner og får medaljer i andre idretter. Sånn sett er det litt spesielt at vi ikke får noe for å representere landet og spesielt hvis vi gjør det bra. Men sånn er hverdagen etter VM i Bergen. Jeg tipper alle som er tatt ut til VM uansett er motivert for å gi alt for Norge og landslaget, avslutter Kristoff.

PS: I 2010 var første gang det ble utbetalt bonuser fra NCF i VM-sammenheng. Den gangen hadde Thor Hushovd 100 000 kroner i gullbonus fra en privat sponsor og fikk forbundet til å matche den. Sørlendingen holdt dog tilbake de 50 000 kronene Edvald Boasson Hagen skulle hatt, da han ikke likte at rudsbygdingen ble med i et brudd underveis.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Sjekk også ut procycling.no sin podkast «Musette», som gir deg den viktigste gjennomgangen av årets VM!

Tagget med: , , ,

Les også disse