TRIST KONTRAMELDING: Thor Hushovd ønsket å oppgradere satsingen foran 2018. Da en sponsor likevel hoppet av

TRIST KONTRAMELDING: Thor Hushovd ønsket å oppgradere satsingen foran 2018. Da en sponsor likevel hoppet av, ble han nødt til å legge ned hele kontinentalsatsingen han har vært med å drive siden 2010. FOTO: Scanpix

Hushovd varslet om oppgradert satsing – én måned senere la han ned

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 31.08.17 09:58

Del på    

Ga tidlig beskjed for å hjelpe ryttere.

(procycling.no): Så sent som den 1. august ga Thor Hushovd sine egne ryttere beskjed om at kontinentalsatsingen hans ville fortsette under nytt navn i 2018.

– Glad for å annonsere at utviklingslaget mitt fortsetter, med nytt set-up og prosjekt. Vi vil fortsatt være et kontinentallag, skrev samme mann på Instagram den 12. august – midt under årets Arctic Race.

Les også: Hushovds lag legger ned etter VM i lagtempo

Kun 18 dager senere kom kontrabeskjeden: En sponsor hadde trukket seg ut, og satsingen ville ende etter VM i lagtempo i Bergen.

– Jeg er fryktelig lei meg for at situasjonen ble som den ble. Mest av alt er jeg lei meg overfor alle syklistene. Dette er gode, flotte ungdommer som mister en mulighet til å utvikle seg videre i 2018. De beste finner seg andre lag, men det gjelder nok dessverre ikke alle, sier Hushovd til procycling.no.

Forsøker å hjelpe rytterne videre

Sammen med sportssjef Atle Kvålsvoll jobber Grimstad-mannen nå med å sikre så mange utøvere som mulig kontrakt andre steder.

Hushovd forteller at han åpnet dialog med blant andre Joker Icopal og Team Coop i forkant av at nyheten ble sikret for å høre om mulighetene til å plassere ryttere der foran neste sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MÅ FINNE SEG NYTT LAG: Andreas Vangstad er én av ti ryttere som nå foreløpig står uten kontrakt foran neste sesong. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Jeg ønsket ikke å vente noe lengre nå, da tiden går fort og lagene begynner å fylles opp. Jeg hadde dialog med et par lag, slik at jeg visste at det var plasser ledig, forteller han.

Spurteren Herman Dahl kommer til å motta et tilbud fra Joker-Icopal. Fridtjof Røinås, Andreas Vangstad, Kristian Aasvold og Trond Håkon Trondsen bør også ha gode muligheter til å lande på beina i en vrien situasjon.

Åpnet samtaler med konkurrerende lag

Hvordan kunne så mye forandre seg kun i løpet av tre-fire uker?

Hushovd letter litt på sløret om problemene som dukket opp:

– Grunnen er at en av sponsorene jeg fikk ja fra, trakk seg i siste liten. Da var det dessverre ikke mulig å fortsette med laget videre, sier han.

– Både Team Coop og Team FixIT skal ha åpnet dialog med dere, men dere fant ingen felles grunn for videre satsing?

– Vi ble kontaktet av begge de to lagene om et mulig samarbeid, noen vi dessverre ikke fikk til, uten at jeg kan gå inn på årsakene, sier Hushovd.

Etter det procycling.no forstår harmonerte Coop som hovedsponsor dårlig med Grimstad-mannens engasjement hos konkurrenten Rema 1000.

Men samtalene skal også ha funnet sted mens laget vi nå kjenner som Team Sparebanken Sør hadde sponsoratene i orden foran 2018-sesongen.

Lokal sponsor måtte vike for «noe større»

Det som allerede var klart, var at sponsoratet var i ferd med å renne ut for sørlandsbanken Sparebanken Sør. Også Uno-X har vært inne med et beløp som sponsor.

Også dette var en utgående avtale.

Hushovd avslører nå at han var en aktiv part i å finne nye sponsorater, nettopp fordi han ønsket å oppgradere satsingen. Før sommerferien informerte han rytterne sine om at «dersom satsingen fortsetter neste år, vil det bli noe større».

– Jeg hadde en tidlig dialog med Sparebanken Sør, hvor vi ble enige om å skille lag. Grunnen til det, er at jeg sa at vi måtte vesentlig opp på nivå. De er lokale, og måtte forholde seg til det. Siden i vinter har jeg jobbet med flere muligheter, og ting så lyst ut – helt til jeg fikk den negative beskjeden på overtid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CANNONDALE-DRAPAC: Her i aksjon under Vuelta a España denne uken. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– VI STÅR ALLE PÅ ETT BEIN OG VAKLER: Sier Thor Hushovd om finansieringsmodellen i sykkelsporten. Cannodale-Drapac er foreløpig det siste i rekka, blant lag som sliter med å finne sponsorer. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Hushovd står som 100 prosent eier at Team Sørlandet, som har eid og driftet Team Sparebanken Sør. Han har selv jobbet tett inn mot sponsorene, mens Atle Kvålsvoll og Stian Remme har holdt i det sportslige.

I tillegg har Erik Mørland jobbet med økonomien, samt alt av avtaler og kontrakter.

– Det har vært et bra set-up, som har fungert utmerket i alle år. Jeg er også meget stolt og fornøyd med støtteapparatet vi har jobbet med under alle sesongene. Den store styrken til Team Sparebanken Sør mener jeg har vært ryttergruppen, og det fantastiske miljøet. Det har vært unikt i alle disse årene, sier Hushovd.

Hushovd: – Vi står alle og «vakler på ett bein»

Det er ikke uvanlig at sponsorer kommer og går i sykkelsporten, og det samme gjelder dessverre en del av lagene.

På internasjonalt nivå er det nettopp startet en kronerulling for å redde WorldTour-mannskapet Cannondale-Drapac. Laget drives av Hushovds tidligere sjef i Garmin-Cervélo, Jonathan Vaughters, og har blant annet årets andremann fra Tour de France, Rigoberto Uran, i stallen.

– Er du enig i at sykkelsporten har en stor jobb å gjøre når det gjelder finansieringsmodell, flyktige sponsorater, navnebytter og usikkerhet for både utøvere og ansatte? Hva bør – på generell basis – gjøres for å unngå slike situasjoner?

– Jeg mener at måten sykling er drevet på i dag, er feil. Vi står alle og «vakler på ett bein». Det er galt i en så stor idrett. Grunnen til det er at sykkelverdenen aldri har klart å stå samlet. Klarer ikke idretten selv å stå samlet, skjer det som skjer nå. Ser for eksempel på Cannondale. Jeg vil ikke mene så mye om hvordan dette skal endres, men i det store og det hele, er dette et stort problem for sykkelsporten, sier Hushovd.

PS: Hushovds lag ble stiftet i 2010 under navnet Team Plussbank. Her syklet Sondre Holst Enger før han ble proff hos IAM Cycling i 2014. Også Sindre Lunke (Team Sunweb) og Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) har vært innom laget.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse