ET HØYDEPUNKT: Miriam Bjørnsrud syklet inn til NM-tittel på Lillehammer i 2015

ET HØYDEPUNKT: Miriam Bjørnsrud syklet inn til NM-tittel på Lillehammer i 2015, men fant noen år senere ut at hun ikke kunne leve av sporten hun elsket. Under Amstel Gold Race dukker hun nå opp som sykkelekspert i sendingene hos TV 2 Sportskanalen. FOTO: Scanpix

Ny sykkelekspert på TV 2

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.04.18 16:23

Del på    

– Har revet meg i håret over manglende dekning i mediene.

(procycling.no): Noen uker før Sykkel-VM i Bergen meldte Miriam Bjørnsrud ifra om at kroppen ikke tålte mer, og at hun la opp som toppsyklist med umiddelbar virkning.

Les også: Bjørnsrud legger opp

Angst og senvirkninger etter en høyhastighetsvelt under VM i Ponferrada fikk overskriftene i media, men 25-åringen fra Dal på Romerike forteller procycling.no at det lå enda flere lag bak den avgjørelsen:

– Jeg har revet meg i håret fordi dere i media har laget veldig små saker, eller ikke har laget noe i det hele tatt, om kvinnesykling. Det er frustrerende. Vi legger ned så mye tid på dette og tjener «null og niks». Det ble slått opp stort om at jeg ga meg på grunn av den velten, men det hadde også sammenheng med andre ting. Når man er 25 år, ikke tjener nok på det man driver med og på en måte må leve på kjæresten, så er det ikke akkurat gunstig, forteller Bjørnsrud.

Debuterer med Amstel Gold Race

Nesten et halvt år senere, ser det plutselig langt lysere ut for kvinnesyklingen rent omtalemessig.

Flere av de store rittarrangørene lager nå også fullskala arrangementer for damene, flere av rittene er tilgjengelige via TV-skjermene enn tidligere. I tillegg har sykkelnettsteder som cyclingnews.com og procycling.no – som du sitter og leser nå, begynt å skrive bruke enda mer spalteplass og produsere flere saker på dette stoffområdet.

I tråd med dette kommer nyheten om at Bjørnsrud slutter seg til TV 2s korps av sykkelekspertise, som også omfavner Dag Otto Lauritzen, Thor Hushovd, Mads og Johan Kaggestad.

– Jeg skal kommentere Amstel Gold Race på søndag, sammen med Christian Paasche, sier Bjørnsrud til procycling.no og snakker da om dameutgaven av rittet.

– Det blir muligens mer jobbing under NM, La Course (endagsritt under Tour de France) og Ladies Tour i Halden. Disse rittene er ganske spikret, men det kan hende det dukker opp flere oppdrag.

Sykkelen står i boden – inntil videre

Etter at hun selv ga seg på toppnivå har huset hun har kjøpt med kjæresten Kristoffer Skjerping i Eidsvoll fått en god del av oppmerksomheten hennes.

Fra 1. oktober hadde hun også to nye jobber som sto og ventet på henne: Som lærervikar og som deltidsansatt i en sportsbutikk.

– Og nå sykkelekspert?

– Ja, det er egentlig tre veldig forskjellige jobber. Det er gøy å variere litt.

– Sykler du mye nå?

– Jeg har ikke prioritert det. Sykkelen har stått i boden helt siden VM i Bergen. Jeg var ute på en luftetur i forrige uke, og det var faktisk litt rart å sitte på sykkelen igjen. Jeg trener nesten hver dag, men alt annet enn sykling. Jeg liker å være aktiv og vil alltid være mye ute i skog og mark. Varmen begynner å komme litt tilbake nå, så da begynner det nok å kile mer i sykkelbeina også, tror Bjørnsrud.

«Kvinneidrett er kjedelige greier»

På toppnivå gjorde hun sin siste opptreden som reserve for Susanne Andersen under VM i lagtempo i Bergen.

Før den tid tilhørte hun norgeseliten i en årrekke, og vant blant annet NM-fellesstarten på Lillehammer i 2015. Hun har også NM-sølv fra 2013- og 2016-sesongen.

Nå ser hun med glede på det økte fokuset kvinnesykling har fått så langt i sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSK STJERNESKUDD: Susanne Andersen viste seg fram under VM på hjemmebane og har tatt nye steg i vårklassikerne denne sesongen. FOTO: Norges Cykleforbund

– TV 2 har satset mer på kvinnesykling i år. Det er kjempekult. Jeg synes det er utrolig spennende å bli med på dette. Det er et nytt kapittel for meg, og jeg håper å kunne bidra med mine egne erfaringer fra sykkelsetet, sier Bjørnsrud som nylig var med TV 2 Sporten på «sesong kick off» på Geilo.

– Hvordan ser du på å gå over til ekspertrollen?

– Det blir jo litt annerledes å sitte på den andre siden av gjerdet. Når man er rytter selv opplever man jo at media er et av de desidert viktigste stedene for å vise fram norsk kvinnesykling. Det er utrolig viktig at vi får den samme muligheten som guttene til å eksponere oss, og derfor er det så viktig at TV 2 tar disse grepene. Det er ikke så veldig mye som skal til for å skape mer blest om kvinnesykling, og det trengs virkelig.

– Hvorfor tror du at media generelt – også procycling.no – har holdt tilbake litt når det gjelder dekningen av kvinnesykling?

– Hos mange sitter det nok litt i ryggmargen at kvinneidrett er kjedelige greier. Men da har de ikke satt seg ned og sett på det. I VM har vi hatt like høy snittfart som U23-klassen og det har skjedd ting fra start til mål i rittene våre. Folk som hevder det er kjedelig, har sannsynligvis ikke sett rittene, mener hun.

Tør å satse tyngre på norske syklister

Hitec Products-Birk Sport er det eneste norske profflaget vi har på den norske scenen, og de har kun satsing på kvinnesiden.

Selv om laget ikke har åpnet sesongen forrykende, kan man i hvert fall lene seg tilbake på prestasjonene til Susanne Andersen under Dwars door Vlaanderen og Flandern rundt i månedsskiftet mars/april.

Én av grunnene til at den norske pressen nok skriver mer om Hitec-laget nå, er nettopp Andersen og at laget i enda større grad har turt å satse på en mer rendyrket norsk profil.

Det har nemlig vist seg at prestasjoner utført at Elisa Longo Borghini, Lauren Kitchen, Tatiana Guderzo, Kirsten Wild eller Nina Kessler er litt tyngre å selge inn hos norske nyhetskilder, selv om prestasjonen er gjort «under norsk flagg».

– Norsk kvinnesykling har manglet de helt store profilene som kjører inn store resultater år etter år i ritt etter ritt. Det er det som skaper blest. Vi har manglet de store profilene, men nå har vi både Susanne Andersen og Emilie Moberg. Vi har jobbet hardt og slitt i mange år for å bli lagt merke til, men jeg tror flere av disse jentene vil levere på et høyt, stabilt nivå i årene som kommer. Folk liker suksess, og da kommer også interessen for kvinnesykling til å heve seg ytterligere, tror Bjørnsrud.

– Det Andersen gjør er ekstremt sjeldent

Med 9.-plass i Waregem og 15.-plass i Oudenaarde, viste fortsatt bare 19 år gamle Andersen at hun allerede tilhører verdenseliten.

– Susanne er vant til å kjøre mye alene og klare seg selv fra juniorklassen. Det er ikke så lagkjøring der. Det var i hvert fall ikke det da jeg konkurrerte i den, så man blir litt overlatt til seg selv. Det er et kjempepluss å få hjelp fra laget sitt fra A til B, men samtidig er hun vant til å ordne opp på egenhånd, sier Bjørnsrud som stadig ser forbedringspotensial i det «nye» Hitec-laget:

– Det er nok et sprik mellom de beste og de som er helt ferske i WorldTouren. Flere av Hitec-jentene har konkurrert ute i verden i mange år, og knekt kodene som må knekkes. Jeg tror noen av de mest rutinert er nødt til å lære bort flere til flere av de nye, norske jentene hvordan man best opptrer med lag. Jeg tror det vil bedre seg på sikt, men så langt i sesongen har de ikke hengt med storlagene når de trykker inn gassen.

– Som TV 2-ekspert, hvordan skal du klare å selge inn prestasjonen som ligger bak til folket når Susanne Andersen likevel greier å spurte inn i topp 15-plassering i Flandern rundt?

– Nei, si det. Jeg tror ikke det er alle som klarer å ta innover seg hvor stor den prestasjonen er. Sykling er en verdensidrett og selv om kvinnesykling kanskje ikke er det aller største målt opp mot langrenn og skiskyting her hjemme, så er det kjempestort i utlandet. Det er jo ikke slik at disse topplasseringene kommer av seg selv i ung alder, heller. Det er faktisk ekstremt sjeldent, påpeker Bjørnsrud.

PS: Har du lyst til å høre Christian Paasche og Miriam Bjørnsrud kommentere Amstel Gold Race sammen, må du følge med på TV 2 Sportskanalen fra 13:30, førstkommende søndag.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse