RISTET AV SEG SAGAN I FJOR: Til slutt var det Oliver Naesen, Greg Van Avermaet og Philippe Gilbert som skulle gjøre opp om seieren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Het Nieuwsblad: «Ny løype – samme vinner»?

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.02.18 09:35

Del på    

Greg Van Avermaet er vår store favoritt.

(procycling.no): Fjorårets Omloop Het Nieuwsblad ble startskuddet på en tvekamp som preget hele klassikersesongen: Hvem var egentlig sterkest av Peter Sagan og Greg Van Avermaet?

Les procycling.nos stjernevurdering i bunnen av artikkelen!

I år vil vi ikke få en pekepinn på styrkeforholdet, ettersom den slovakiske hulken velger bort brosteinsåpningen med utspring i Gent.

Heller ikke Alexander Kristoff tar turen til Nord-Europa denne lørdagen. Når vi også legger til at arrangøren har endret ruta radikalt foran årets første test mellom klassikerkapteinene, ja – da skjønner du fort at spørsmålene er enda flere enn de var på samme tid i fjor.

Vi skal prøve å lose dere igjennom problemstillingene via vår favorittanalyse!

En helt ny rute

196,2 kilometer fordelt på 13 hellingen (bakker) og 8 brosteinspartier. Det høres kanskje oppskriftsmessig ut, men faktum er rittet ikke lenger har start og målgang i Gent, men at rytterne går i mål like ved den hvite kirka i Halsesteenweg, Meerbeke.

Høres det kjent ut? Det kan det fort gjøre, for rittsjef Wouter Vandenhaute har børstet støvet av finalen Flandern rundt benyttet seg av fram til 2011. Den gangen snek Nick Nuyens seg med i gruppa som talte 12 mann etter å ha taklet Muur van Geraardsbergen og Bosberg innenfor de siste 16 kilometerne.

De første seks milene ser profilmessig typisk blodfattige ut, og etter rundt 100 kilometer er rytterne i langesonen. Deretter kommer en forsmak på det som venter med andre gangs passering av Haaghoek og Leberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DETTE SYNET VENTET RYTTERNE: Fram til 2011-sesongen var det hverdagskost at Flandern rundt ble avsluttet nedover Halsesteenweg i Meerbeke (Ninove). FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Deretter venter Kokkerelle, Wolvenberg og Molenberg før tredje passering av Haaghoek og Leberg. Feltet holder rett fram i krysset etter den falske flata som følger etter Leberg og havner rett inn i Berendries. Det var her Philippe Gilbert angrep under fjorårets Dwars door Vlaanderen.

Neste kritiske punkt på løypeprofilen er Valkenberg og Ten Bosse (6,4 prosent/455 meter).

– I utgangspunktet ikke noen stor utfordring, men om man på nåde satt med over Berendries og Valkenberg, kan det være man må vinke farvel til teten her, har procycling.no-blogger Amund Grøndahl Jansen skrevet i sin analyse av løypa som venter i Omloop Het Nieuwsblad.

Les hele bloggen her: «Med når det gjelder, men konsekvent anonym»

Herfra og inn venter den berømte ’toppen av kransekaka’ med Muur van Geraardsbergen og Bosberg før i underkant av 10 kilometer med forholdsvis enkelt terreng venter på vei inn til målgang i Meerbeke.

Favoritter

Med innsendt fraværsmelding fra både Peter Sagan og Alexander Kristoff, står ikke Greg Van Avermaet akkurat igjen med noe mindre favorittstempel.

I fjor forsynte mannen med de sorte krøllene seg grovt av klassikerfatet, og skjøv seg ikke bort fra bordet før Het Nieuwsblad, E3, Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix lå fortært på asjetten hans.

Van Avermaet har bekreftet sin kapasitet både i Volta a la Comunitat Valenciana og Tour of Oman. I sistnevnte ritt dro han på med en trademark langspurt som ingen av konkurrentene kunne motstå i den kuperte avslutningen mot Wadi Daycah-demningen. Belgieren har for øvrig ytret forundring over uteblivelsen fra blant andre Sagan og Kristoff ettersom «det ikke er så mange muligheter til å få en stor seier i løpet av våren».

Van Avermaet er vår toppfavoritt foran årets første styrkeprøve i klassikerfeltet. Kandidaturet hans styrkes også av at han har Jurgen Roelandts og Alberto Bettiol med seg i krigen, støttet opp av den svært kjøresterke Stefan Küng.

Niki Terpstra har friere tøyler på det belgiske klassikermannskapet med Tom Boonen ute av oppstillingen. Men teamsjef Patrick Lefevere er en mann som liker å angripe med flere mann, så nederlenderen har nytt godt av en fri rolle hos Quick Step også i foregående sesonger.

Terpstra ble nummer seks på etappen Nathan Haas vant ved Al Bustan, og der testet han også beina ved å angripe innenfor den siste kilometeren.

I 2014 gikk han solo inn til karrierens største seier i Roubaix, og Terpstra ble kun slått av Alexander Kristoff året etter. Taktisk klok og kjøresterk, men avslutningen har aldri vært den nå 33 år gamle klassikerrytterens styrke. Skal han stå på toppen av podiet på Halsesteenweeg er Quick Step som lag nødt til å spille ham god, og finne en måte å riste av seg Van Avermaet før det skal spurtes om den gjeveste prisen.

Philippe Gilbert blir en viktig nøkkel her. I fjor ble den store comeback-sesongen etter noen rolige år i BMC Racings tjeneste.

Villsvinet fra Verviers ble nummer to i både Dwars door Vlaanderen og E3 Harelbeke før han klasket til med seier under både Flandern rundt og Amstel Gold Race.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AVGJØRELSEN I 2011: Nick Nuyens og Sylvain Chavanel gjorde opp om seieren forrige gang Flandern rundt hadde målgang i Meerbeke. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

I Dwars door Vlaanderen angrep han på Berendries hele 76,5 kilometer unna streken. I Flandern gikk han verks ved første gangs passering av Oude Kwaremont – 56 kilometer unna streken.

Gilbert har åpnet sesongen med Murcía, Almeriá og Algarve. I førstnevnte ritt var det kun Luis León Sánchez og Alejandro Valverde som løste det kuperte terrenget bedre enn ham.

Han var også i brudd under Algarve rundt, og later til å ha fintunet formen inn mot den ventende sykkelhøytiden.

Spennende trio i Lotto-Soudal

Bak Quick Step og BMC Racing er det nok Lotto-Soudal som ankommer med det sterkeste laget. Mark Sergeant rår over en spennende trio i Jens Keukeleire, Tiesj Benoot og Tim Wellens.

Keukeleire har meldt overgang fra Mitchelton-Scott, og kan nyte at en helt annen service rundt seg foran årets klassikere. 29-åringen har en god avslutning og ble faktisk nummer sju på den første spurtetappen Dylan Groenewegen vant i Algarve.

I Ruta del Sol var det naturlig nok Wellens som tok overskriftene med sammenlagtseier etter en fantastisk etappeseier på Alcalá de los Gazules. 26-åringen er fryktløs og tross begrenset brosteinserfaring utenfor Ardennene, har han alt lagt inn rekognoseringsturer for å være godt forberedt denne vinteren og våren.

Det siste kortet i Lotto-trioen er den uberegnelige men også svært talentfulle Tiesj Benoot. 23-åringen smalt like greit til med femteplass under Flandern rundt-debuten for tre år siden. Han har samme plassering fra Grand Prix de Montreal, og har stått på podiet i Het Nieuwsblad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KONGEN AV MUUREN: Philippe Gilbert er blant rytterne som trives godt oppover Muur Van Geraardsbergen. FOTO: Tim De Waele

Samtidig venter han fremdeles på sin første proffseier. Evnene hans er utvilsomt til stede, men det har skortet noe på gjennomføringskraften hittil. Skal det lykkes i Meerbeke?

Ikke vet vi hvorfor, men Jasper Stuyven har ankommet den belgiske åpningshelga i kalasform de siste to sesongene.

I fjor var Trek-Segafredo-rytteren nummer åtte i Het Nieuwsblad og andremann i Kuurne ’dagen derpå’. Året i forveien vant han i Kuurne og ble nummer ni i det tyngre Het Nieuwsblad.

Under Fabian Cancellaras glansdager hadde Trek-laget en lei tendens til å droppe den belgiske åpningshelgen, men det har endret seg nå.

Laget ankommer også med Fabio Felline som har vist seg å være en offensiv brikke i klassikerne som fram til nå har egnet seg bedre til å sette fyr på finalen enn å reise hjem med det store resultatet selv. 27-åringen fra Torino ble for øvrig fjerdemann i Gent i fjor.

Oliver Naesen leverte jevnt over en god klassikersesong i fjor. Han ble tredjemann i E3 Harelbeke, etter å ha kommet til kort mot Van Avermaet og Gilbert i spurten. Han ble sjettemann i Dwars door Vlaanderen og var topp 10 begge dager under åpningshelgen.

Ag2r-rytteren ruver 184 centimeter over havoverflaten og er 71 kilo tung. Han har egenskaper som gjør ham godt egnet til brosteinsrittene, og treffer han på toppformen vil han trolig være en som kan jage treningskompis Van Avermaet langt inn i finalen også denne gangen.

Tidligere denne uka ble det kjent at Naesen – pussig nok – har trøbbel med nesen. Den er faktisk brukket, men hovedpersonen tror ikke det vil plage ham under sesongens første delmål.

Sep Vanmarcke fikk en strålende start som en «nobody» i klassikerfeltet. Alt i 2010 sto han på podiet under Gent-Wevelgem. To år senere vant han Omloop Het Nieuwsblad.

29-åringen fra Kortrijk har aldri vært noen seiersmaskin, samtidig som han har topplasseringer fra alle de store endagsrittene fra vårsesongen. Sykdom, velt og mekanisk trøbbel har spolert noen av mulighetene for ham – dårlig posisjonering andre.

Men vi er ikke i tvil om at Vanmarcke har en stor klassikerseier innen rekkevidde. Faktisk står han fremdeles uten seier på WorldTour-nivå (ettersom Het Nieuwsblad ikke hadde den UCI-kategoriseringen tilbake i 2012).

«Noe sier meg at vi ikke har sett det beste av Trentin»

Matteo Trentin er mannen som overtar både spurt- og klassikeransvar for nettopp Magnus Cort i Mitchelton-Scott.

Italieneren er en hvass avslutter i en mindre gruppe, og for så vidt også i store massespurter. Noe han blant annet slo ettertrykkelig fast med fire etappeseier i vueltaen. Trentin ble også fjerdemann på fellesstarten i Bergen.

Noe sier meg at vi ikke har fått se det beste av ham i klassikerne så langt. Dette fordi han har vært del av stjernelaget til Quick Step fram til nå.

Trentin avsluttet en fantatisk høstsesong med blant annet å dominere Paris-Tours sammen med daværende lagkamerat Niki Terpstra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPANSKEKONGEN: Matteo Trentin vant fire etapper under Spania rundt i fjor. Han var blant høstens store ryttere. Kan han følge opp i nytt lag i klassikerne? FOTO: AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Han ble nummer 13 i Flandern i fjor, og oppnådde topp 10-plasseringer i både Het Nieuwsblad og Kuurne.

Jo lengre inn i finalen av klassikerne Trentin henger med, jo farligere blir han. Selv om friheten udiskutabelt blir større hos Mitchelton-Scott, er de et langt dårligere klassikerlag enn Quick Step. Det må også tas med i beregningen når man vurderer italienerens kandidatur.

Jeg forsto egentlig aldri helt (bortsett ifra den opplagte danish connection) hvorfor Astana sikret seg Magnus Cort når Alexander Kristoff var ledig på overgangsmarkedet i fjor sommer, men 25-åringen fra Bornholm har åpnet sesongen på en måte som gjør mine tvil til skamme.

Cort har, sammen med Astana, dels dominert både Dubai Tour og spesielt Tour of Oman, der Aleksei Lutsenko virket umenneskelig sterk underveis og kunne tillate seg å trekke Miguel Ángel López til seier på Green Mountain, samtidig som han selv kontrollerte inn sammenlagtseieren i rittet.

Både Lutsenko og Cort er meldt til starten i fornøyelsesparken ’t Kuipke. Der får de selskap av både Truls Korsæth, Michael Valgren, Oscar Gatto og klassikerkaptein Laurens de Vreese.

Det har formelig sprutet energi og overskudd av Astana-laget denne sesongen, og vi utelukker ikke at den gode uttellingen fortsetter neste helg.

Cort har virket forrykende sterk også i kupert terreng under Tour of Oman, og sto etter fjorårssesongen igjen med respektable plasseringer fra Het Nieuwsblad (16), Milano-Sanremo (11) og Flandern rundt (30).

I år angriperen han klassikerne med selvtilliten på topp både hos lagkameratene og for egen del. Så skal man selvsagt huske på at Tour of Oman og Het Nieuwsblad er to helt forskjellige ting.

Skulle det likevel ikke bli Corts dag, kan kanskje Michael Valgren få sjansen til å skinne.

Outsidere

Etter sesongoppkjøring i Argentina og Colombia har Fernando Gaviria alt bokført seg med fire innskudd på seierskontoen for 2018-sesongen.

Kolombianeren er ’den neste store’ innenfor sykkelsporten, og det er et spørsmål om når han også begynner å plukke klassikerseirer. I Milano-Sanremo har han bevist at distansen i seg selv ikke er det største problemet.

I det nær 30 mil lange rittet står han bokført med femteplass fra 2017 – men en del husker sikkert også at han veltet fra en mulig seier foran oppløpet året i forveien.

Utfordringen til Gaviria er bakkene, og han er ikke på papiret den aller største favoritten når man vet at Muur van Geraardsbergen og Bosberg-tandemet venter på ’toppen av det hele’ i en allerede utmattende finale.

På den annen side har ikke Quick Step klargjort ham for Omloop Het Nieuwsblad, om de ikke trodde han kunne spille en avgjørende rolle. Husk at han satt med første gruppe inn kun seks sekunder bak Van Avermaet og Jens Keukeleire under Gent-Wevelgem i fjor.

Zdenek Stybar er alltid litt vrien å plassere. Briljant på sitt beste og en rytter som trolig fortsatt drømmer om seier i Paris-Roubaix. Har sett bra ut under Algarve rundt, men spørsmålet er hvor han vektes i det stjernetunge QS-mannskapet?

For Bora-Hansgrohe blir det en sjelden mulighet til å se hva Daniel Oss står for. Den rockete italieneren har gjort manns jobb for Van Avermaet og Gilbert i BMC-leiren tidligere, og trenger altså ikke nå å ha Peter Sagans vinnersjanser i bakhodet.

Sonny Colbrelli var pigg i oppkjøringen under Dubai Tour. Bahrain-Merida-rytteren vant etappen med målgang ved Hatta Dam, og klassikermannskapet rundt ham oppfattet jeg som bedre samkjørt enn tidligere. Italieneren hadde ingen stor klassikersesong i fjor, men plukket likevel med seg seieren i Brabantse Pijl og ble nummer sju i Harelbeke.

Arnaud Démare var rett og slett fantastisk i fjor. Han ble nummer seks i Paris-Roubaix, og fulgte opp 2016-seieren i Sanremo med sjetteplass. Han holdt Alexander Kristoff fra livet under så vel Paris-Nice som i Etoile des Bèsseges og kronet sesongen med etappeseier fra Tour de France.

I Algarve rundt ble han kun slått av Dylan Groenewegen under åpningsetappen, under et spurtoppgjør som viste at 26-åringen blir en mann å regne med også denne sesongen.

I skrivende stund er vi noe usikre på hva Team Sky stabler opp i Gent. Ian Stannard har vunnet der to ganger tidligere, men hoppet bukk over rittet i fjor. Michal Kwiatkowski pleier å spare seg til Strade Bianche, mens Kristoffer Halvorsen dropper først oppsatte Kuurne-Brussel-Kuurne til fordel for Abu-Dhabi Tour. Dit skal også roadcaptain Luke Rowe etter langt skadefravær.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KUN ÉN AV DISSE TRE ER MED: Det blir fort Amund Grøndahl Jansen norske sykkelfans må håpe på under Omloop Het Nieuwsblad. FOTO: © Tim De Waele

Dave Brailsford har signert Dylan Van Baarle siden sist, og den tidligere Cannondale-rytteren er spennende, og definitivt god nok til å prege finaler á la den rytterne støter på i Het Nieuwsblad.

For andre outsidere med litt høyere odds, kan man se mot Heinrich Haussler (Bahrain-Merida), Scott Thwaites (Dimension Data), Edward Theuns og Søren Kragh-Andersen (begge Team Sunweb), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Alexis Gougeard (Ag2r) Yoann Offredo og Guillaume Van Keirsbulck (begge Wanty-Groupe Gobert).

Norske innslag

Edvald Boasson Hagen ankommer trolig blant kapteinsemnene sammen med Scott Thwaites. Dimension Data har siden sist også forsterket seg med Julien Vermote siden sist. Etter en laber oppkjøring med både lungebetennelse og fjernet galleblære, er vi usikre på matchformen til utholdenhetstalentet fra Rudsbygd.

Den vi kanskje har størst forhåpninger til er Amund Grøndahl Jansen. Februar har gått som en lek for romerikingen, som har vært med på å styre et av bransjens beste opptrekk sammen med Timo Roosen for Dylan Groenewegen. Med både Lars Boom og Danny van Poppel ute av oppstillingen, stoler det tidligere Rabobank-laget trolig på to jyplinger med en god avslutning (Roosen og Grøndahl Jansen).

Truls Korsæth er en type som passer godt til belgisk brostein. Lillehamringen ankommer rittet med lagkamerater i kalasform, og må trolig ofre egne sjanser for å serve disse. Det blir morsomt å følge med på Korsæths bidrag når Astana-rytterne skal prøve å snuse på podiumsplasseringer underveis.

procycling.nos favorittvurdering:

***** Greg Van Avermaet

**** Philippe Gilbert, Oliver Naesen, Jasper Stuyven

***  Jens Keukeleire, Magnus Cort, Niki Terpstra, Sep Vanmarcke

** Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Tiesj Benoot, Arnaud Démare, Sacha Modolo, Dylan Van Baarle, Fabio Felline, Aleksei Lutsenko, Zdenek Stybar, Tim Wellens, Fernando Gaviria, Jurgen Roelandts

* Ben Swift, Timo Roosen, Guillaume Van Keirsbulck, Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen, Daniel Oss, Alexis Gougeard, Yoann Offredo, Yves Lampaert, Michael Valgren

Tagget med: , , , ,

Les også disse