TUNG DAG: Edvald Boasson-Hagen måtte slippe feltet tidlig i stigningene på tourens 15. etappe. Foto: Skjermdump/Discovery+

Boasson-Hagen røk på tidsfristen

Fridtjof Røinås
Tips meg

Publisert 11.07.21 18:54

Del på    

Knallhard 15. etappe i høyden i Tour de France.

(procycling.no): Tidlig i stigningen til Port d’Envalira ble Edvald Boasson-Hagen plukket opp av TV-kameraene. Det var en tydelig preget rudsbygding som kjempet alene videre opp til 2408 meter over havet.

Han var allerede nesten ti minutter etter gruppettoen, med over fire mil igjen til målstreken i Andorra og én førstekategori til i tillegg.

Kroppsspråket til Boasson Hagen bar kraftig preg av en mental kamp. Farten var knapt til å styre sykkelen i fartsretning og blikket hang stort sett nedover. Tross dette kjempet TotalEnergies-kapteinen seg videre mot målstreken.

Det ble dessverre tydeligere og tydeligere at tidsfristen for søndagens etappe ble for knapp. Hadde 34-åringen fullført årets Tour ville han tangert Thor Hushovd sin rekord i antall fullførte Tour de France.

Det ble ikke i år hvor den rekorden skulle utlignes, men Boasson-Hagen ga det et heroisk forsøk. 43 minutter og 42 sekunder var tidsfristen på. Det rakk ikke 34-åringen som nå er ute av Tour de France 2021.

Vegard Stake Laengen jobbet lenge i feltet og slapp seg så ned til gruppettoen, mens Amund Grøndahl Jansen også kom seg i mål på plassen bak sin landsmann.

Kuss vs. Valverde

Det var et stort brudd med et kobbel av klassesyklister som gjorde opp om etappeseieren. Det florerte av angrep fra ryttere som Quintana, Nibali og Woods. Med raske avsluttete som Van Aert og Alaphilippe i bruddet var det åpenbart at det ville bli en aktiv finale.

I den siste stigningen for dagen rev Sepp Kuss seg av gårde sammen med evigunge Alejandro Valverde. Jumbo-Visma-rytteren hadde litt mer å kjøre med enn sin 14 år eldre bruddkamerat.

Amerikaneren kjørte solo av gårde og kunne stupe ned mot mål med 30 sekunders ledelse. Kuss manøvrerte seg elegant ned de siste 10 kilometerne og vant sin første etappeseier i Tour de France.

Angrepsbonanza blant favorittene

I hovedfeltet tok INEOS Grenadiers kommandoen da de skrudde farten kraftig opp på de siste 50 kilometerne. Fartsøkningen medførte at Tadej Pogacar på ny satt isolert uten hjelperyttere.

Med muligheter til å straffe sammenlagtlederen hardt, ble det en offensiv finale også for sammenlagtkandidatene.

Over målstreken skilte det ikke nok til at det endret noe på lederen, men Guillaume Martin måtte betale for sin innsats i bruddet på lørdag. Franskmannen deiset fra 2. plass ned til 9. plass og tapte nesten fire minutter.

Tadej Pogacar har dermed fortsatt en trygg ledelse, med 5:18 ned til Rigoberto Uran.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse